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PLEADING CYCLE ESTABLISHED FOR COMMENTS ON
PETITION OF MCI FOR DECLARATORY RULING
THAT NEW ENTRANTS NEED NOT OBTAIN SEPARATE LICENSE OR
RIGHT-TO-USE AGREEMENTS BEFORE PURCHASING UNBUNDLED ELEMENTS

CCBPol 97-4; CC Docket No. 96-98

On March 11, 1997, MCI filed a petition for declaratory ruling requesting the Commission
to issue a declaratory ruling that any requirement imposed by an incumbent local exchange carrier
(LEC) or by a state or local government that a requesting telecommunications carrier obtain
separate license or right-to-use agreements before the requesting carrier may purchase access to
unbundled network elements violates sections 251 and 253 of the Communications Act of 1934,
as amended (the Act). MCI also asks the Commission to issue a declaratory ruling that the Act's
nondiscrimination requirement requires an incumbent LEC to provide requesting
telecommunications carriers the same rights to intellectual property that the incumbent LEC

enjoys.

We are assigning file number CCBPol 97-4 to this proceeding. This issue MCI raises was
also raised in a Petition for Reconsideration of the First Report and Order in CC Docket No. 96-
98' that was filed by Local Exchange Carrier Coalition. Therefore, commenters must include
both the docket number and the file number on all pleadings, and should file copies on both

proceedings.

In order to build as complete a record as possible, we encourage parties to comment on
the following questions: (1) Does providing access to unbundled network elements implicate the
intellectual property rights of equipment vendors or other third parties? Why or why not? We
urge parties to provide specific supporting information, including descriptions of the types of
provisions included in existing contracts between incumbent LECs and third parties. (2) Does
providing access to network elements other than access to vertical features of unbundled switches
implicate intellectual property rights of equipment vendors or other third parties? Why or why
not? (3) Does providing access to services for resale, in accordance with section 251, implicate
intellectual property rights of equipment vendors or other third parties? Why or why not? (4)
What are the potential burdens on requesting telecommunications carriers if they are required to

' Implementation of the Local Competition Provisions in the Telecommunications Act of 1996, CC Docket No.
96-98, First Report and Order, 11 FCC Red 15499 (1996) (First Report and Order).




independently negotiate licensing agreements with equipment vendors or other third parties before
obtaining access to unbundled network elements? Are there ways to eliminate or reduce those
burdens on requesting telecommunications carriers? In addition, we encourage parties to
comment on MCI's proposal that incumbent LECs bear the burden of negotiating any extension
or augmentation of intellectual property rights that might be implicated in interconnection
agreements.

Interested parties should file comments on MCI's petition by April 15, 1997, and reply
comments by May 6, 1997, with the Secretary, FCC, 1919 M Street, N.W., Washington, D. C.
20554. A copy should also be sent to Janice Myles, Common Carrier Bureau, FCC, Room 544,
1919 M Street, N.W., Washington, D. C. 20554, and to the Commission's contractor for public
service records duplication, ITS, Inc., 2100 M Street, N.W., Suite 140, Washington, D. C. 20037.
Parties filing comments should include the Policy Division internal reference number, CCBPol
97-4, as well as the docket number, CC Docket No. 96-98, on their pleadings. MCI's petition
is available for inspection and copying during regular business hours in the FCC Reference
Center, Room 239, 1919 M Street, N.W., Washington, D. C. 20554, as well as in the Common
Carrier Bureau's Public Reference Room, Room 575, 2000 M Street, N.W., Washington, D. C.
20554. Copies can also be obtained from ITS by calling (202) 857-3800. Comments and reply
comments must include a short and concise summary of the substantive arguments raised in the
pleading.

We will treat this proceeding as non-restricted for purposes of the Commission's ex parte
rules. See generally 47 C.F.R. §§ 1.1200-1.1216. Parties may not file more than a total of ten
(10) pages of ex parte submissions, excluding cover letters. This ten-page limit does not include:
(1) written ex parte filings made solely to disclose an oral ex parte contract; (2) written material
submitted at the time of an oral presentation to Commission staff that provides a brief outline of
the presentation; or (3) written material filed in response to direct requests from Commission
staff. Ex parte filings in excess of this limit will not be considered as part of the record in this
proceeding. '

Common Carrier Bureau contact: Kalpak Gude. (202) 418-1580.
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