
Richard A. Arsinow

REC~ t]-ED ch~:::~~~o%e":O~~;'J:31
fAPR!2f] 1997

April 24, 199~CC i\i1AIL ROC~ ~
Federal Communications Commission
1919 M St NW
Washington, DC 20554
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Dear Chairman and Commissioners:
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The following is Comment on the proposed implementation of Section 629 the Communications Act
entitled COMPETITIVE AVAILABILITY OF NAVIGATION DEVICES.

1. Interpretation of Congressional intent

Prior to The Telecommunications Act of 1996 (the 1996 Act), legislation nd FCC rulemaking had
succeeded in assuring the availability of cable-ready tuners in television bro dcast receivers and video
recorders. Congress rightly took note of the fact that many cable operato rendered these features
useless by requiring that proprietary converter boxes be used to view program ing. Further, most cable
operators offer such converters only on a rental basis, and, as a result, consu ers pay far more than the
devices' cost in the long term. Even if the consumer were offered a purch se option, the equipment
would be proprietary to his current system and would likely not be usable if t e consumer moved to the
territory of a different cable operator. It is my belief, and this is supported by media coverage of the
announcement of the 1996 Act, that Congress' intent was to remedy all thr e of these problems.

2. Multichannel programming from cable system

3. Multichannel output from Customer Premise Equipment

One way to restore usability of cable-ready tuners is to accomplish all securit measures (descrambling,
etc.) outside the consumer's premises, and supply the consumer with the mu ichannel programming he
ordered, no more and no less, ready for reception by regular cable-ready roadcast receivers. This
would leave the total responsibility of the security equipment with the ble operator. From the
consumer's viewpoint, this is the simplest system and the one he would natu ally expect from the cable
operator. From the cable operator's viewpoint, it would have complete con 01 over security, would be
able to use equipment of its choice, and would be free of any responsib Iity for Customer Premise
Equipment. For those customers whose tuners are not cable-ready, equip nt is already available on
the market at reasonable prices. If this form of delivery were mandated b the FCC, it would not be
necessary to implement Section 629. i '0. of Coples m:::'d OJ-lL
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If cable operators are not required to supply multichannel unscrambled sign Is, then implementation of
Section 629 is necessary. Rules promulgated under this section shoul assure the availability of
Customer Premise Equipment which prOVides at its output all channels for who h the consumer has paid.
That is, such equipment has a security function only, and only one such piece f equipment is necessary
per subscriber. The cable feed into this device may contain scrambled signal . The multichannel output
of the device must contain all the signals for which the consumer has paid in unscrambled form, ready
for reception by regular cable-ready broadcast receivers and video reco ers. Thus the consumer
regains the rights to use the channel selection features of his cable-ready tu ers, to distribute the cable



TV signals within his premises, and to let family members in different rooms watch and record several
channels simultaneously without renting or purchasing additional equipmen for each room location.

4. Required notice of Impending equipment obsolescence

Any Customer Premise Equipment which the cable operator requires the nsurner to use in order to
receive the subsaibed channels should be availabfe for purchase, preferably ~ multiple sources. The
cable operator must be required to infonn subscribers and potential subscri rs of any planned change
to the distribution method which would render the Customer Premise Equi t obsolete or render it less
than fully useful (for example, if a service or feature expansion is planned, nd new equipment will be
required to utilize the new services or new features). Such notice must given in advance of any
planned change an amount of time eqLiaI to the payback period of the pertinen equipment. The payback
period in months would be determined by dividing the price the cable operator rges for the equipment
by the monthly charge by the cable operator to rent the same equipment. If t cable operator does not
sell equipment, it would be required to cite three retailers from which its s scribers may reasonably
purchase the equipment, and their prices, which would be averaged. If the Ie operator does not rent
equipment, it would be required to cite three outlets from which its subscribe may reasonably rent the
equipment, and their monthly rates, which would be averaged. The cable op rator would be prohibited
from implementing any such distribution system change if timely notice had not been given.

"

5. One way transmission acceptable; Required equipment connection toIPhone line unreasonable

If a standard security device is proposed as a way to make customer eq ipment portable from one
system to another, it should not require all cable operators to convert their ne-way signal distribution
systems to two-way, since the cost of providing a two-way infrastructure is uch greater than that of a
one-way system. Two-way systems allow, among other features, orderin of optional pay-per-view
programming without telephoning the cable operator, but they can also be sed to report subscribers'
Viewing habits, which many consider to be an undue invasion of privacy. The method of artificially
converting a one-way system into a two-way system as used by the DBS pro iders, that of reqUiring the
Customer Premise Equipment to be constantly connected to the subscriber. telephone line so that the
equipment may make telephone calls without the subscriber's knowledge or ntrol, specifically should
not be allowed. This requirement is unreasonable. Subscribers should be abl to retain control over the
use of their telephone lines at all times. One-way systems are sufficien for the transmission and
reception of subscription signals paid for in advance. Consumers should etain the right to use their
equipment in a receive-only manner. If two-way capability is provided, subs ribers must have the right
to switch it off if they do not desire the added features it enables. It is reason ble for the cable operator
to ask the subscriber for the unique serial number of the standard security device purchased through
retail channels, so that by one-way transmission it can control the security d ice. It is unreasonable to
require the customer's equipment to transmit information back to the cabl provider as a condition of
providing service if the customer objects to such transmission.

Respectfully submitted,
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