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REQUEST FOR ISSUANCE OF DECLARATORY RULING

The American Radio Relay League, Incorporated, (the League) the national non-profit

association of amateur radio operators, by counsel, and pursuant to Section 1.2 of the

Commission's Rules (47 C.F.R. §1.2), hereby respectfully requests that the Commission issue

a Declaratory Ruling clarifying Commission policy with regard to certain rules promulgatedl

in the captioned docket proceeding. Although the Commission has adopted a new regulatory

threshold for claims of harmful interference to systems operating in the new Part 90 Location

and Monitoring Service (LMS) in the band 902-928 MHz (47 C.F.R. §90.361), the Commission

should clarify (1) that complaints by LMS licensees of harmful interference from amateur

stations which operate above the new safe harbor limits will be adjudicated by the Commission

according to standard definitions of harmful interference; and (2) that the burden of proof of the

existence of harmful interference to the LMS system remains on the LMS licensee. As support

for this request, the League states as follows:

1. In the original Report and Order issued in this proceeding, 10 FCC Rcd 4695

(1995), (LMS Report and Order), the Commission prefaced its introduction of the interference

1 See, the Memorandum Opinion and Order and Further Notice of Proposed Rule Making,
FCC 97-305, Released September 16, 1997.
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safe harbor criteria applicable to Part 15 devices and Part 97 Amateur Radio Service licensees

by quoting the longstanding definition of harmful interference: U[a]ny emission, radiation or

induction that endangers the functioning of a radio navigation service or of other safety services

or seriously degrades, obstructs or repeatedly interrupts a radiocommunication service operating

in accordance with this chapter. ULMS Report and Order '36, citing 47 C.F.R. §§ l5.3(m), 2.1.

It then introduced the antenna-height/output-power formula as a "'negative definition'" - i.e.,

"to define what is not harmful interference from unlicensed Part 15 devices to multilateration

LMS systems." Id.

2. The Commission then (the League contends erroneously) applied the same safe-

harbor formula to Part 97 amateur operations and added:

Conversely, Part 15 and Amateur operations not meeting these
parameters and seriously degrading, obstructing or repeatedly
interrupting the operation of a multilateration system, will be
deemed to be causing harmful interference and, thus, upon
Commission notification, be required to cease operations until the
condition causing the interference has been corrected. We
emphasize, however, that Part 15 or Amateur use is not restricted
from operating beyond these parameters. Part 15 and Amateur
operations can continue to operate as long as interference is not
caused and are limited only by the technical parameters contained
in the rules applicable to their respective services.

Id.

3. Continuing, the Commission stated that, with regard to amateur or Part 15

operations exceeding the safe harbor threshold, complaints of interference to LMS systems must

"identify the exact source of the interference." [d. '38. Furthermore, once harmful interference

has been identified, an offending Part 15 user may choose to voluntarily bring its operations

within the safe harbor threshold or may choose among various stated alternative courses of

action: "(I) reducing power sufficiently to avoid causing harmful interference; (2) lowering
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antenna height sufficiently to avoid causing harmful interference; (3) changing antenna

directionalization to avoid causing harmful interference; (4) any combination of 1-3; (5) reaching

an accord with the complaining LMS system; or (6) terminating operations. II [d. '38. Although

the text does not so state, amateur operators would apparently have the same options. Where

harmful interference is actually established, and it is shown that the source is an Amateur

station, it would appear that the sole burden of interference resolution would lie with the

Amateur licensee. That is of course the nature of the obligation of the secondary service. The

concerns of the League at the present time, however, are: (1) that the burden of establishing that

harmful interference exists is unclear; and (2) it is unclear that the standard definition thereof

remains the applicable standard; when the Amateur Station is operating at parameters above the

"safe harbor". Because (as the Commission has acknowledged) the II safe harbor" has no real-

world application in any amateur station configuration, the issue becomes one of significant

concern for radio amateurs, and determines their ability to use the band at all in the future.

4. The Commission, relatively straightforwardly, noted that there are to be no restrictions

on amateur operation at 902-928 MHz unless and until there is an interference complaint.

Presumably, given the traditional cooperation of Amateur licensees in interference resolution,

there will be few, ifany, problems necessitating Commission intervention. However, so that the

IIground rules" are understood, and so that radio amateurs can understand their obligations in

using the band, it is necessary to resolve the confusion created largely by the February, 1995

Report and Order, and not resolved by the Commission in the various orders on reconsideration

in this extended proceeding. At paragraph 38 of the Report and Order, the Commission stated:

In view of the technical diversity of the many LMS systems in existence and the
multiplicity of Part 15 devices that will eventually be placed in operation, we
conclude that the above standards will not provide solutions to all interference



problems, and this agency may not be able to resolve all interference problems
that may arise between unlicensed Part 15 and LMS systems. As such,
multilateration LMS systems that experience interference from an amateur or Part
15 transmission may face two different scenarios. Under the first scenario, where
the interference is from an amateur or Part 15 system operating within the
parameters set forth in paragraph 36, the interference is not considered to be
harmful. The multilateration LMS system experiencing the interference has no
recourse by way of complaint to the Commission. It may only attempt to resolve
the interference by modifying its own system or by obtaining the voluntary
cooperation of the amateur operator or Part 15 user. Under the second scenario,
where the interference is from an amateur or Part 15 transmission that does not
fall within the parameters set forth in Paragraph 36, the multilateration LMS
system experiencing the interference may have recourse by way of complaint to
the Commission if voluntary measures fail to resolve an interference problem.

A footnote to the foregoing states as follows:

Disputes over harmful interference [as described in Section 90.173(b) of our
Rules] are typically resolved on a case-by-case basis. For these services, while
absolute blocking of a licensee's transmissions throughout a large region would
constitute the only clear-cut case of harmful interference (See Section 90.7 for
definition of harmful interference under 47 C.F.R. Part 90), it is possible that
lesser degrees of interference could diminish the accuracy or reliability of certain
multilateration systems in a limited portion of a system's area of operation. The
degree to which such lesser amounts of interference would be considered harmful
cannot be determined in advance, and there can be no guarantee that licensees
will be unconditionally protected from interference of this type. Because of these
unique characteristics of multilateration systems, we decline to specify what will
be considered to constitute harmful interference to such systems.

Id., at footnote 210

This lack of specificity in what constitutes harmful interference is neither necessary nor fair. The

Commission has applied the standard definition of "harmful interference" as set forth in both the

International Radio Regulations and its own rules without difficulty all along. The vague

reference in Footnote 210 in the Report and Order fails to set forth either what standard for

determining harmful interference will be used, or what the burden of proof will be on the part

of the LMS licensee. It is therefore impossible for the amateur radio licensee to know the

standard of compliance that will be used, and therefore to what extent he or she may use the
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band at all.

5. In discussing the "safe harbor" in the Order on Reconsideration subsequently

issued in this proceeding, 11 FCC Rcd 16905 (1996) (LMS Order on Reconsideration), the

Commission reiterated that the LMS Report and Order had "noted that this 'safe harbor'

approach would promote effective use of the 902-928 MHz band by the various services through

establishing the parameters under which such devices may operate without risk of receiving

complaints of interference from service providers with a higher allocation status." LMS Order

on Reconsideration at '20. 2 The Commission then noted that the threshold rule was

implemented as an express determination "to provid[e] multilateration LMS system operators a

means of recourse by way of complaint to the Commission ... when a Part 15 device is not

operating in the 'safe harbor'''. Id. Finally, the Commission reiterated that, "[a]lthough the

multilateration LMS system operators will not be able to file a complaint with the Commission

where the Part 15 user has satisfied the 'safe harbor' provisions, the Commission encourages

LMS operators to resolve the interference by modifying their systems or by obtaining the

voluntary cooperation of the Part 15 user." Id.

6. In the third ruling issued in this proceeding, a Memorandum Opinion and Order

and Further Notice of Proposed Rule Making, FCC 97-305 (released September 16, 1997) (the

LMS Memorandum Opinion and Order), the Commission reiterated that the safe harbor threshold

had been adopted "in order to alleviate ... concerns [about the secondary status of Part 15 and

amateur operators] and to provide all operators in the band with a greater degree of certainty in

2 As in its previous filings in this proceeding, the League again notes that Part 15 unlicensed
devices, by definition, have no allocation status. The interference avoidance and resolution
obligation of such devices are therefore qualitatively different from those applicable to the
Amateur Service, which has an international allocation at 902-928 MHz.
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configuring their systems, thereby promoting competitive use of the band". [d. '32. 3 In fact, the

Commission applied to the Amateur Service an interference standard that has no application to

any actual amateur station, and then left completely vague the means by which real-world

interference matters might be judged. No cooperative sharing of this frequency band can exist

under these circumstances.

7. Although the various foregoing quotations evidence an intent by the Commission

to foreclose the possibility of complaints by AVM/LMS licensees when amateurs (or Part 15

devices and systems) are operating within the formulaic parameters, and to encourage

cooperative efforts to reduce or eliminate interference in all other instances, the Commission

must now expressly clarify that there has been no change in the longstanding mechanism for

determining whether or not harmful interference from secondary users actually exists; that the

standard for interference resolution is that set forth in both the lTD Radio Regulations and 47

C.F.R. §90.7; and that the burden of proving that interference from an Amateur station seriously

degrades, obstructs or repeatedly interrupts LMS systems operating in accordance with the

Commission's Rules remains with the AVM/LMS licensee. Although the new rule establishes

bright-line minimum operating standards, the Commission must clarify that it has not altered the

application to LMS interference of longstanding rules defining "harmful interference" by

secondary users or that the burden of proof in establishing that harmful interference actually

exists is on the AVM/LMS licensee.

3 This is inapplicable in context. The League notes the Commission's consuming dedication
to insuring "competition" in commercial radio services. This goal is restated in many contexts
in rulemaking proceeding in the past several years. However, there can be no "competitive" use
of the 902-928 MHz band between or among AVM/LMS licensees, Amateur licensees, and
miscellaneous Part 15 devices, as the uses are dissimilar. The Amateur Service competes with
no other user in any marketplace context. The only issue relevant in this proceeding was, and
is, interference potential among dissimilar users. and other incumbents in this multiple-use band.
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Accordingly, the American Radio Relay League, Incorporated, hereby requests that the

Commission issue a declaratory ruling at the earliest possible time stating that the new safe

harbor provisions of 47 C.P.R. §90.36l do not alter the standard lTV and Commission

definitions of "harmful interference" applicable to LMS operation in the 902-928 MHz band,

other than by exemption of those facilities operating within the stated Section 90.361 "safe

harbor" parameters.

Respectfully submitted,

THE AMERICAN RADIO RELAY LEAGUE,
INC.

225 Main Street
Newington, CT 06111

By: ""a~lwJ)Jb/
ChristoJ)hCT:II11lay ,
General Counsel

BOOTH FRERET IMLAY & TEPPER, P. C.
5101 Wisconsin Avenue, NW
Suite 307
Washington, DC 20016-4120
(202) 686-9600

January 27, 1998
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