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VIA ELECTRONIC FILING

Ms. Marlene H. Dortch 
Secretary 
Federal Communications Commission 
445 12th Street, S.W. 
Washington, D.C. 20554 

Re: Protecting and Promoting the Open Internet; Framework for Broadband 
Services – GN Docket Nos. 14-28 & 10-127 

Dear Ms. Dortch: 

In § 332, Congress drew a bright line between the regulatory treatment of commercial 
mobile radio services (“CMRS”) and private mobile radio services (“PMRS”).  See 47 U.S.C. 
§ 332(d).  In particular, an entity engaged in providing CMRS “shall, insofar as [it] is so 
engaged, be treated as a common carrier,” but an entity engaged in providing PMRS “shall not
. . . be treated as a common carrier for any purpose.” Id. § 332(c)(1)(A), (c)(2) (emphases 
added).

In 2007, the Commission correctly classified mobile wireless broadband Internet access 
services as both PMRS under Title III and as information services under Title II.  See Wireless 
Broadband Declaratory Ruling1 ¶¶ 19-34 (information service), ¶¶ 37-47 (PMRS).  Those 
separate findings constitute independent and equally sufficient barriers to regulating wireless 
broadband Internet access as a common carrier service.  As the D.C. Circuit recognized, in light 
of those findings, “mobile-data providers are statutorily immune, perhaps twice over, from 
treatment as common carriers.”  Cellco Partnership v. FCC, 700 F.3d 534, 538 (D.C. Cir. 2012); 
see Verizon v. FCC, 740 F.3d 623, 650 (D.C. Cir. 2014) (same). 

Both of the Commission’s rulings were correct.  We have discussed in other filings why 
wireless broadband Internet access was then — and remains today — an integrated service that 
satisfies the statutory definition of information service and, therefore, cannot be re-classified as a 
telecommunications service.2  Here, we focus on recent claims from Public Knowledge and 

1 Declaratory Ruling, Appropriate Regulatory Treatment for Broadband Access to the Internet Over 
Wireless Networks, 22 FCC Rcd 5901 (2007) (“Wireless Broadband Declaratory Ruling”).
2 See, e.g., AT&T Comments at 19-25, 44-49, GN Docket Nos. 14-28 & 10-127 (July 15, 2014); AT&T 
Reply Comments at 24-42, 60-90, GN Dockets No. 14-28 & 10-127 (Sept. 15, 2014). 
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others that the Commission should reclassify wireless broadband Internet access as CMRS so 
that it can impose common carrier obligations on wireless broadband providers.3  As explained 
below, the Commission could not do so as either a procedural or substantive matter:  the 
Commission has provided no notice that it might amend those regulations, and the amendments 
that would be necessary to reclassify wireless broadband Internet access as CMRS conflict with 
the terms of the statute. 

First, Public Knowledge urges the Commission to “update” its regulations defining key 
terms in Congress’s definition of CMRS:  “interconnected service” and “public switched 
network.”  Public Knowledge Ex Parte at 3-4.  By “update,” however, Public Knowledge means 
“amend.”  The Commission’s current regulations define an interconnected service as one that 
“gives subscribers the capability to communicate to or receive communication from all other 
users on the public switched network,” which is the “common carrier switched network[s]” that 
“use the North American Numbering Plan in connection with the provision of switched 
services.”  47 C.F.R. § 20.3.  Public Knowledge contends that the Commission should “add” to 
that “regulatory definition” networks that use the Internet’s “IP addressing system.”  Public 
Knowledge Ex Parte at 4.

The Commission, like all administrative agencies, is bound by its regulations unless and 
until it amends or repeals them.  See, e.g., American Fed’n of Gov’t Employees, AFL-CIO, Local 
3090 v. FLRA, 777 F.2d 751, 759 (D.C. Cir. 1985).  Adding text to the existing definition in 
§ 20.3 could be accomplished only through an amendment.  See, e.g., Homemakers N. Shore, 
Inc. v. Bowen, 832 F.2d 408, 413 (7th Cir. 1987) (Easterbrook, J.).  The process for amending a 
rule is the same as the one for promulgating a rule:  public notice and the opportunity for 
comment. See, e.g., id.  But the Commission has not given any public notice that it might amend 
its regulations defining these key statutory terms, nor has it proposed any revised rules that it 
might adopt.   

Public Knowledge nevertheless contends (at 1-2) that the Commission has given 
adequate notice.  However, it can cite nothing that indicates that the Commission has proposed to 
amend its rules in this respect.  The Commission asked whether wireless broadband Internet 
access “fit[s] within the definition of ‘commercial mobile service,’” citing § 332 and § 20.3.  
Notice of Proposed Rulemaking, Protecting and Promoting the Open Internet, 29 FCC Rcd 
5561, ¶ 150 & n.307 (2014).  Asking about classification under the current rules provides no 
notice of an intention to amend those rules. See, e.g., Solite Corp. v. EPA, 952 F.2d 473, 499-
500 (D.C. Cir. 1991) (finding that agency violated notice-and-comment requirement where, as 
here, “[n]othing . . . indicated that EPA was going to reconsider its” existing rule). The
Commission, therefore, could not amend its definitions of “interconnected service” or “public 
switched network” without first issuing a notice of proposed rulemaking.  Indeed, as 
demonstrated below, Public Knowledge’s arguments in favor of such amendments are subject to 
substantial legal, factual, and policy rebuttal, which further demonstrates why a notice and 
comment rulemaking would be necessary before any such change can or should be contemplated. 

3 See Letter from Harold Feld, Public Knowledge, et al. to Marlene H. Dortch, Secretary, FCC, GN 
Docket Nos. 14-28, 10-127 (Dec. 11, 2014) (“Public Knowledge Ex Parte”). 
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In all events, Public Knowledge’s proposed amendment is based on statutory language 
that the Commission fully considered when it adopted the current rules.  The Commission 
specifically noted that in 1993 Congress used “the term ‘public switched network,’ rather than 
. . . ‘public switched telephone network’” in § 332(d)(2).  Second Report and Order, 
Implementation of Sections 3(n) and 332 of the Communications Act; Regulatory Treatment of 
Mobile Services, 9 FCC Rcd 1411, ¶ 59 (1994) (“Second Report and Order”).  Furthermore, the 
FCC noted that the public switched network was “continuously growing and changing because 
of new technology.” Id.  With all of that knowledge, the Commission defined the term to include 
“the traditional local exchange or interexchange switched network,” and viewed the use of 
NANP numbers as “a key element in defining the [public switched] network.” Id. ¶¶ 59-60.
Revisiting the issue in 2007, the Commission explained that its references in the Second Report 
and Order to the “growing and changing” public switched network did not include the Internet, 
stating that both “section 332 and our implementing rules did not contemplate wireless 
broadband Internet access service as provided today.” Wireless Broadband Declaratory Ruling
¶ 45 n.119 (emphasis added).  Indeed, Public Knowledge concedes (at 4) that “mobile broadband 
Internet access was unknown” when Congress enacted § 332.

Nothing in the legislative history supports Public Knowledge’s assertion (at 3) that — 
contrary to the Commission’s express conclusion — Congress chose the term “public switched 
network” rather than “public switched telephone network” because Congress was contemplating 
that the Internet might become the public switched network.  In fact, Public Knowledge’s 
assertion is based on the fundamentally erroneous assumption that Congress, in choosing the 
Senate’s definition of CMRS rather than the House’s definition, was rejecting a bill that used the 
term “public switched telephone network” in defining CMRS.  Instead, like the Senate’s version, 
the House version used the term “public switched network” in defining CMRS.  H.R. 2264, 
§ 5205 (May 27, 1993).  Therefore, when Conference Committee “adopt[ed] the Senate 
definitions with minor changes,” H.R. Conf. Rep. 103-213 at 496, it was not choosing between 
competing definitions that used different terms to describe the network with which a CMRS 
service is interconnected.  Nor does anything in the Conference Report suggest that the conferees 
viewed “public switched network” as having a meaning different from “public switched 
telephone network.”  On the contrary, the conferees’ use of the two terms interchangeably — the 
conferees used “public switched telephone network” to describe the House bill, which actually 
used “public switched network,” see id. at 495-96 — demonstrates that they saw no substantive 
difference between the terms.  Prior to 1993, courts and the Commission had likewise treated the 
terms interchangeably.4

Therefore, although Congress authorized the Commission to define the term “the public 
switched network,” 47 U.S.C. § 332(d)(2), that authority remains bounded by the text of the 
statute which — as the Commission correctly found in 1994 — is “the traditional local exchange 
or interexchange switched network.” Second Report and Order ¶ 59.  Furthermore, Congress’s 
use of the definite article “the” and the singular “network” makes clear that there is a single 
“public switched network,” which forecloses Public Knowledge’s claim that the Commission 

4 See, e.g., Memorandum Opinion and Order, Petition for Declaratory Ruling and Expedited Relief Filed 
by Aeronautical Radio, Inc. and the Air Transport Association of America, FCC 86-123, 1986 WL 
291339, ¶¶ 7-8 (Mar. 18, 1986) (using the terms interchangeably); Public Util. Comm’n of Tex. v. FCC,
886 F.2d 1325, 1327, 1330 (D.C. Cir. 1989) (same). 
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could redefine that term to include two separate networks — the PSTN and the Internet.  When 
Congress recently established the nationwide public safety broadband network, Congress 
required that the safety system’s “core network” connect the radio access network to “the public 
Internet or the public switched network, or both.”  47 U.S.C. § 1422(b)(1). Congress’s use of the 
term “public switched network” in this context, which also involves interconnection, further 
confirms that the “public switched network” and the “public Internet” are two separate things.
See, e.g., New Hampshire v. Ramsey, 366 F.3d 1, 26 (1st Cir. 2004). 

Second, Public Knowledge urges the Commission to re-interpret its rule defining 
“interconnected service” so that it would treat consumers’ ability to use over-the-top VoIP and 
messaging applications to communicate with PSTN users as a capability of wireless providers’ 
broadband Internet access service itself. See Public Knowledge Ex Parte at 4-6.5  But, as the 
Commission has previously found, although some VoIP and messaging services are 
interconnected with the PSTN, the broadband Internet access service by itself is not.  See
Wireless Broadband Declaratory Ruling ¶ 45.  In fact, providers of over-the-top VoIP and 
messaging services rely on other telecommunications carriers — normally CLECs — to provide 
users of over-the-top services with connectivity to the PSTN.  It is those CLECs that are 
interconnected with the public switched network, and the VoIP and messaging providers that are 
interconnected with the CLECs.  That consumers today are making greater use of these over-the-
top services, or that some such services are now bundled with popular smartphone operating 
systems, does not change the fact that it is the over-the-top service, through its separate 
arrangement with a CLEC, that interconnects with the public switched network — not the 
broadband Internet access service.  Indeed, the Commission recently reaffirmed that these over-
the-top, interconnected applications are distinct from the underlying wireless broadband Internet 
access service in asserting authority to require those services to provide 911 bounceback 
messages.  See Report and Order, Facilitating the Deployment of Text-to-911 and Other Next 
Generation 911 Applications, 28 FCC Rcd 7556, ¶¶ 131-132 (2013). 

Contrary to Public Knowledge’s claim (at 5), the recent rollout by some wireless carriers 
of Voice-over-LTE (“VoLTE”) does not change matters.  VoLTE calls do not travel over the 
public Internet and, therefore, do not use the wireless broadband Internet access service.   
Wireless carriers’ investment in upgrading their voice networks to provide more efficient and 
higher quality voice service therefore provides no basis for reclassifying the separate wireless 
broadband Internet access service as an interconnected service. 

Third, Public Knowledge urges the Commission to find that wireless broadband Internet 
access is the functional equivalent of CMRS and, therefore, not PMRS.  See Public Knowledge 
Ex Parte at 6-8.  In making this claim, Public Knowledge ignores what the Commission has 
previously described as the “principal inquiry” in determining whether a service is functionally 
equivalent to CMRS:  “whether the service is a close substitute for CMRS.” Second Report and 
Order ¶ 80.  The Commission used “substitute” there in the same way it is used in defining 
product markets in antitrust analysis:  “whether changes in price for the service under 

5 The rule defines interconnected service, in pertinent part, as one “[t]hat is interconnected with the public 
switched network, or interconnected with the public switched network through an interconnected service 
provider, that gives subscribers the capability to communicate to or receive communication from all other 
users on the public switched network.”  47 C.F.R. § 20.3. 



Ms. Dortch  
January 8, 2015 

5

examination, or for the comparable commercial [mobile radio] service, would prompt customers 
to change from one service to the other.”  Id.  Wireless broadband Internet access is not a
substitute for CMRS — and, therefore, not the functional equivalent of CMRS — under that test, 
as it is instead a complementary service, typically purchased alongside CMRS voice service.
Public Knowledge points to no economic evidence of substitution to support its claim of 
functional equivalence, nor is there any in the record here.  Public Knowledge is also wrong in 
claiming (at 8) that, as a procedural matter, the Commission could deem a declaration that 
wireless broadband Internet access is the functional equivalent of CMRS an interpretive rule that 
does not require notice and comment.  Congress specifically directed that a service deemed the 
functional equivalent of CMRS would be “specified by regulation by the Commission.”  47 
U.S.C. § 332(d)(3).  Where a “statute defines a duty in terms of agency regulations, those 
regulations are considered legislative rules.”  USTA v. FCC, 400 F.3d 29, 38 (D.C. Cir. 2005).
Moreover, a rule declaring a service that is not CMRS to be the functional equivalent of CMRS 
is legislative because, in the “absence of the rule there would not be an adequate legislative basis 
for . . . agency action to confer benefits or ensure the performance of duties” — here, common 
carrier duties.  American Min. Cong. v. Mine Safety & Health Admin., 995 F.2d 1106, 1112 (D.C. 
Cir. 1993).  The Commission has not provided the required notice and opportunity to comment 
on a new legislative rule declaring wireless broadband Internet access to be the functional 
equivalent of CMRS.  As discussed above, any such inquiry would require, among other things, 
notice seeking development of a full factual record as to whether wireless broadband Internet 
access is a substitute for CMRS.  Neither Public Knowledge’s recent ex parte letter nor the 
earlier ex parte letter that it cites (at 8 n.28) identifies any instance in which the Commission 
anywhere even suggested that it might invoke its authority under § 332(d)(3) to promulgate such 
a rule, much less any attempt to seek comment as to the factual predicates that would be relevant 
to such a change. 

Finally, Public Knowledge briefly suggests that classifying wireless broadband Internet 
access as CMRS or its functional equivalent is necessary to avoid a “statutory contradiction” if 
the Commission generally reclassifies broadband Internet access as a telecommunications service 
under Title II. See Public Knowledge Ex Parte at 8-9.  As an initial matter, Public Knowledge is 
looking at things through the wrong end of the telescope:  if there were any conflicting 
commands in the statute, they should lead the Commission to adhere to its correct conclusion 
that broadband Internet access is an integrated information service, rather than to ignore the plain 
language of § 332, under which wireless broadband Internet access is PMRS and not CMRS or 
its functional equivalent.  In addition, the canon of construction that a “specific provision 
controls over one of more general application,” e.g., Golon-Peretz v. United States, 498 U.S. 
395, 407 (1991), requires the Commission to give effect to the more specific requirements of 
§ 332 over its more general classification of broadband services under Title II.  In § 332, which 
specifically governs wireless providers, Congress decided that common carrier status would turn 
not on whether a wireless provider’s service meets the definition of telecommunications service 
in § 153(53), but instead on whether that service meets the narrower definition of CMRS in 
§ 332(d)(1) or is its functional equivalent.  Because wireless broadband Internet access is PMRS, 
the Commission must enforce Congress’s specific and unambiguous command that PMRS “shall
not . . . be treated as a common carrier for any purpose.”  47 U.S.C. § 332(c)(2) (emphases 
added).  In sum, retaining the existing classification of broadband Internet access services as 
information services — and using the Commission’s authority under § 706 to adopt rules for 
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those services — is the best (and only) means of ensuring the uniform treatment of all broadband 
services. 

Sincerely,

       /s/ Gary L Phillips 


