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REPLY COMMENTS OF AT&T SERVICES, INC. 

AT&T Services, Inc., on behalf of itself and its affiliates, hereby submits reply comments 

regarding the Petition for Declaratory Ruling of Windstream Corporation. 

DISCUSSION

The comments submitted in support of Windstream’s Petition add little to the arguments 

Windstream itself put forth,1 which AT&T addressed in its opening comments.  Commenters 

offer only three arguably new points in support of the Petition; each is foreclosed by the text of 

the Commission’s unbundling rules. 

First, Granite Telecommunications, LLC (“Granite”) attributes significance to the 

Commission’s use of the word “optronics” in defining the “local loop network element” for 

1 See Comments of the Pennsylvania Public Utility Commission at 1-4, WC Docket No. 
15-1; Joint Comments of Grande Communications Networks, LLC and U.S. TelePacific Corp. at 
1-6, WC Docket No. 15-1; Comments of COMPTEL at 37-39, WC Docket No. 15-1; Comments 
of the Ad Hoc Telecommunications Users Committee at 19-21, WC Docket No. 15-1; 
Comments of Public Knowledge et al., at 16-17, WC Docket No. 15-1. 
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purposes of unbundling,2 contending that it means that the unbundling obligations for loops 

encompasses not only copper loops but also “devices and technologies associated with fiber 

optic transmission systems.”3  But in claiming that this definition renders the DS1 and DS3 

unbundling rules “technology neutral,” and thus requires ILECs to provide “DS1 and DS3 

capacity,” even over fiber loops, on an unbundled basis, Granite utterly ignores the preceding 

sentence of the rule, which specifically provides that loop, as defined, is to be provided on an 

unbundled basis only “as set forth in paragraphs (a)(1) through (8) of this section.” 4

As AT&T described in its opening comments, those referenced subsections require 

unbundling of certain loop facilities, but not all of them.  To the contrary, the remainder of the 

rule clearly rejects – with one narrow exception – unbundling for fiber-optic network elements.  

In particular, subsection (a)(3) rejects unbundling obligations for all-fiber loops, except for 

unbundled access to a 64 kbps transmission path in limited circumstances (i.e., in a brownfield 

deployment where the ILEC elects to retire the copper loop).5  Relatedly, subsection (a)(2) 

rejects unbundling obligations for “the packet switched features, functions and capabilities” of 

hybrid loops.6  Therefore, the Commission’s inclusion of the word “optronics” in the definition 

of “local loop” does not alter the scope of ILECs’ unbundling obligations, which are generally 

limited to legacy TDM, non-fiber technologies.   

Second, XO Communications contends that the Commission’s discussion of DS1 and 

DS3 “fiber-based loops” in the Triennial Review Order is an indication that DS1 and DS3 

2 See 47 C.F.R. § 51.319(a). 
3 Comments of Granite at 4, WC Docket No. 15-1. 
4 47 C.F.R. § 51.319(a). 
5 See id. § 51.319(a)(3). 
6 Id. § 51.319(a)(2)(i). 
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unbundling obligations do not depend on “the physical medium of the network.”7  This 

simplistic contention ignores the text and context of the Commission’s unbundling rules.  The 

uncontroversial fact that DS1 and DS3 capacity can be carried over a fiber loop does not mean 

that the Commission’s rules mean that they must be provided through fiber as UNEs.  To the 

contrary, those rules distinguish between “[t]he availability of DS1 and DS3 copper loops” and 

the availability of fiber loops, compelling non-discriminatory, unbundled access to the former, 

provided they are served through TDM-based electronics, but at best only to the latter in a 

brownfield deployment, and then again only when the loops are served through TDM 

electronics.8  As AT&T has already explained at length,9 the Commission’s rules make the very 

distinction – for the purposes of defining ILECs’ unbundling obligations – that XO 

Communications ignores.

Third, one set of commenters contends that the unbundling relief sought in the Petition

should extend further to DS0 loops.10  At the outset, this attempt to expand the scope of the 

declaratory proceeding beyond the relief sought in the Petition is procedurally improper.11  In 

any event, this argument lacks merit because it is not grounded in the Commission’s unbundling 

rules.  Those rules list DS0 loops as an example of a “digital copper loop[],” which ILECs are 

7 Comments of XO Communications at 29.
8 See 49 C.F.R. § 51.319(a)(1) (emphasis added); see also id. § 51.319(a)(3).
9 AT&T Opposition at 3-12, WC Dkt. No. 15-1 (corrected Mar. 4, 2015). 
10 See Comments of Granite at 2-3, 9-10 & n.37; Comments of Birch, Integra, and Level 

3, at 40, WC Docket No. 15-1; Comments of COMPTEL at 39. 
11 Compare Petition for Declaratory Ruling of Windstream Corp. at 1 (FCC filed Dec. 29, 

2014) (requesting declaratory ruling regarding ILECs’ “obligations to provide DS1 and DS3 
capacity loops on an unbundled basis”).  Granite even “underscores that it does not support or 
concur with Windstream’s Petition or analysis regarding the ILECs’ unbundling obligations 
regarding DS0 capacity loops.” Comments of Granite at 10 n.37. 
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required to provide as a UNE.12  ILECs will continue to be required to provide these DS0 copper 

loops on an unbundled basis for as long as those loops remain in their networks.  But, once these 

copper loops are retired, the obligation to provide unbundled DS0 loops will be retired with 

them, subject to the ILEC’s obligation to provide access to a 64 kbps voice grade channel over 

the brownfield fiber facility that replaces them.  Just as with DS1 and DS3 loops, ILECs’ 

obligation to provide DS0 loops as UNEs is limited by the Commission’s determination that 

CLECs are not impaired without access to fiber-based and packetized network elements.13

CONCLUSION

 The Petition for Declaratory Ruling should be denied. 

 /s/  
Robert C. Barber 
Gary L. Phillips 
Lori Fink 
AT&T Inc. 
1120 20th Street, N.W. 
Washington, D.C. 20036 

       Attorneys for AT&T Services, Inc.

March 9, 2015 

12 See 47 C.F.R. § 51.319(a)(1). 
13 See Review of the Section 251 Unbundling Obligations of Incumbent Local Exchange 

Carriers, Report and Order and Order on Remand and Further Notice of Proposed Rulemaking, 
18 FCC Rcd 16978, ¶¶ 7, 273, 384, 537 (2003).


