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REPLY COMMENTS OF THE 
NATIONAL CABLE & TELECOMMUNICATIONS ASSOCIATION 

The National Cable & Telecommunications Association (NCTA) supports the petition for 

declaratory ruling filed by Bright House Networks LLC et al.1  The Commission should make 

clear that carriers routing calls by using a local exchange carrier’s (LEC’s) tariffed switched 

access services are subject to access charges. 

The petition was filed in response to recent actions by three interexchange carriers 

(IXCs), Level 3, Sprint, and Verizon, seeking retroactive refunds of access charges that they 

previously paid over the last 10 years on traffic that they now allege consisted of wireless traffic 

with end points within the same Major Trading Area (intraMTA traffic).2  These IXCs assert that 

this traffic was local traffic under the wireless intraMTA rule, because it was exchanged between 

a commercial mobile radio service (CMRS) provider and a LEC, and therefore reciprocal 

compensation, rather than access charges, should have applied to this traffic.3

As the petition explains, the wireless intraMTA reciprocal compensation regime does not 

apply when traffic is carried by an IXC.4  The traffic at issue was routed by IXCs over the LECs’ 

1  Petition for Declaratory Ruling of the LEC Petitioners, CC Docket No. 01-92, WC Docket Nos. 10-90 and 14-
228, (Nov. 10, 2014) (Petition).

2 Id. at 18-19. 
3 Id. at 2-3. 
4 Id. at 3 (citing Implementation of the Local Competition Provisions in the Telecommunications Act of 1996 and 

Interconnection Between Local Exchange Carriers and Commercial Radio Service Providers, CC Docket Nos. 
96-98 and 95-185, First Report and Order, 11 FCC Rcd 15499, 16016-17, ¶1043 (1996)). 
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long distance switched access trunks, which are subject to tariffed access charges.  The IXCs did 

not identify this traffic as wireless intraMTA traffic at the time it was delivered to the LECs, or 

at the time they were billed for the traffic, and in fact paid tariffed access charges assessed on 

this traffic for many years.5  Now these IXCs are alleging that some unverifiable number of calls 

routed over LEC access trunks in the last decade should have been classified as wireless 

intraMTA traffic and they seek refunds of the access charges that they have paid. 

Having bought and received those tariffed services, the IXCs were, and are, required to 

pay for them at the tariffed rate.  The Commission’s current rules governing compensation for 

local traffic, including intraMTA traffic, state that a LEC “shall establish Non-Access Reciprocal 

Compensation arrangements [i.e., local charges as opposed to long distance access charges] for 

transport and termination of Non-Access Telecommunications Traffic with any requesting 

telecommunications carrier.”6  The IXCs’ actions are inconsistent with the rule’s requirement 

that a carrier must first request and establish such an arrangement before reciprocal 

compensation rates apply.  Instead, by continuing to route traffic using LECs’ tariffed access 

services, regardless of whether the traffic is local or long distance, the carrier is obligated to pay 

the tariffed rate for the services it purchases from the LECs’ access tariffs. 

5  Petition at 18-19. 
6  47 C.F.R. § 51.703(a) (emphasis added).  Prior to the revisions made in the Commission’s 2011 Connect 

America Fund Order, section 51.703(a) provided that a LEC “shall establish reciprocal compensation 
arrangements [i.e., local charges as opposed to long distance access charges] for transport and termination of 
local telecommunications traffic with any requesting carrier.”  47 C.F.R. § 51.703(a) (2010) (emphasis added). 
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The Commission should therefore grant the petitioners’ request and issue a declaratory 

ruling confirming that the wireless intraMTA reciprocal compensation rule does not apply to 

LEC charges billed to an IXC that terminates traffic to or receives traffic from a LEC via tariffed 

switched access services. 
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