
Federal Communications Commission
Washington, D.C. 20554

June 18, 2015

DA 15-700
ET Docket No. 13-49

Ms. Terri Natoli
Vice President, Regulatory Affairs Government Relations
Time Warner Cable Inc.
901 F Street NW, Suite 800
Washington, D.C. 20004

Dear Ms. Natoli:

The Office of Engineering and Technology (OET) is granting the request of Time Warner 
Cable Inc. (TWC) for a waiver of Section 15.407(a)(1)(i)1 of the Commission’s rules to allow 
its yet-to-be deployed systems that were previously certified for operation in the 5725-5850 
MHz (U-NII-3) band to obtain FCC certification for operation in the 5150-5250 MHz (U-
NII-1) band.

In your letter filed July 1, 2014, you state that you seek a waiver to permit the operation of 
TWC’s yet-to-be deployed U-NII-3 systems in the U-NII-1 band with up to 250 mW of 
conducted power and a power spectral density (PSD) of 11dBm/MHz with a 6 dBi gain 
antenna.2  In addition, you state that there are a total of 10,000 TWC U-NII-3 outdoor access 
points which you seek to cover by this waiver.  You provide the general location of TWC 
systems by state, as well as the total number of devices per state, and request confidential 
treatment for this information under separate cover.3  You also confirm that each of the 
access points can be reprogrammed for operation in the U-NII-1 band at the 250 mW 
operational parameters by upgrading the firmware of the devices remotely.  You further state 
the operating power of these devices can be adjusted through central network management 
systems currently managed by each of TWC’s individual vendors, each of which currently 
support centralized power adjustment features as required by the FCC.4

In the First Report and Order (First R&O) in U-NII 5 GHz proceeding, the Commission 
adopted rule Section 15.407(a)(1)(a) which allows fixed outdoor access points in the U-NII-1 

                                                
1 See 47 C.F.R § 15.407 (a)(1)(i). 

2
See Time Warner Cable Inc. Supplemental Request for Waiver of Certain Technical Requirements for 

Operation of New in U-NII-3 Devices in the U-NII-1 Band (Request) dated July 1, 2014, from Terri Natoli, 
Time Warner Cable Inc. 

3 See Time Warner Cable Inc. Request for Waiver of Certain Technical Requirements for Operation in 
UNII-1 Band – Request for Confidential Treatment, dated July 1, 2014, from Terri Natoli, Time Warner 
Cable Inc.

4 See Request at 2.
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band at a maximum conducted output power level not to exceed 1 W and a PSD not to 
exceed 17 dBm/MHz with an allowance for a 6 dBi antenna gain; the rule limits the 
maximum EIRP to 125 mW (21 dBm) at any elevation angle above 30 degrees measured 
from the horizon.5  In other words, each outdoor access point must limit the energy directed 
upward so that, in the aggregate, they would avoid causing interference to satellites operating 
in the U-NII-1 band.6  The Commission recognized that some U-NII-3 fixed access points 
already deployed could potentially be reprogrammed to meet the new U-NII-1 power limits 
and thus quickly begin more flexible operation in the U-NII-1 band using this exiting 
equipment.7  The Commission stated that, if outdoor U-NII-3 band systems installed prior to 
the effective date of the new rules were not able to comply with the 125 mW EIRP 
requirements of Section 15.407(a)(1)(i) to limit energy directed upward, manufacturers or 
equipment operators could file for a waiver of this provision for operation in the U-NII-1 
band,8 no later than 30 days after of the effective date of the new rules.  The Commission 
stated that if the waiver is designed to enable existing deployments to operate with up to 250 
mW of conducted power and a PSD of 11 dBm/MHz with a 6 dBi gain antenna, the 
Commission could make a quick and likely favorable good cause determination sufficient to 
grant the waiver request.   

The Commission asked for the following information about the petitioner’s existing 
deployments to assess the waiver requests: the number of devices installed, general location 
of each deployment, ability to reprogram the devices, and ability to adjust operating power 
from a central network management system.  The Commission concluded that waiver 
requests meeting these parameters and made within a short period of time are likely to serve 
the public interest because granting them is highly unlikely to create any risk of harmful 
interference, given the small numbers involved and the limited departure from the new 
technical requirements for the U-NII-1 band.9  While posing only a negligible risk of harmful 
interference the expedient approval of such waivers would benefit the public by promptly and 
efficiently expanding broadband use in this band.10  The Commission delegated authority to 
the Office of Engineering and Technology to consider and act on all such waiver petitions 
received within 30 days of the effective date of the new rules, which period expired July 2, 
2014.11  OET subsequently granted TWC a waiver under the streamlined provisions 

                                                
5 See, Revision of Part 15 of the Commission’s Rules to Permit Unlicensed National Information 
Infrastructure (U-NII) Devices in the 5 GHz Band, First Report and Order, ET Docket No. 13-49 , 29 FCC 
Rcd. 4127 (2014) (First R&O) at 4138.

6 Id. at 4138.

7 Id. at 4139.

8 Id. at 4139 – 4140.  See also 47 C.F.R. § 1.3.  See also WAIT Radio v. FCC, 418 F.2d 1153 (1969).

9 See First R&O at 4139.

10 Id. at 4140. 

11 Id. 
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described above to allow already deployed U-NII-3 systems to obtain certification for 
operation in the U-NII-1 band. 12

On December 11, 2014 the Commission issued a Public Notice seeking comment regarding 
your request for a waiver of yet-to-be deployed devices.13  The sole commenter, 
Globalstar,Inc stated that it did not object to a waiver grant for this limited number of 
compliant outdoor U-NII-1 devices given the narrow scope of this waiver request.14

We find that the information you provide  regarding the yet-to-be deployed systems satisfies 
the technical requirements the Commission outlined in the First R&O for OET to act on your 
waiver request, and we conclude that a waiver of Section 15.407 (a)(1)(i) is in the public 
interest.  That is, these yet-to-be deployed systems are well under the volume anticipated in 
the Commission’s decision and should not pose a threat of harmful interference to the 
incumbent services in the U-NII-1 band because, as you represent, these systems can be 
reprogrammed for operation in the U-NII-1 band at the 250 mW operational parameters by 
upgrading the firmware of the devices remotely and the operating power can be adjusted 
through central network management systems managed by your individual vendors. This 
waiver applies only to the 10,000 outdoor access point systems at the locations that you 
identify in your letter, and does not apply to any future deployments.  If you need to change 
the location, but not the total number, of your deployments, you must provide OET with the 
modified deployment information. You must demonstrate compliance with the technical 
requirements through the equipment certification process by filing a permissive change 
request along with a copy of the approved waiver.

Accordingly, pursuant to the delegated authority in Sections 0.31 and  0.241 of the 
Commission’s rules and Section 1.3 of the Commission’s rules, 47 C.F.R. §§ 0.31, 0.241, 
1.3, we waive the requirements of Section 15.407(a)(1)(i) of our rules to allow Time Warner 
Cable Inc. to obtain FCC certification, consistent with the terms of this waiver, for the U-NII-
3 band outdoor access points you have identified to operate in the U-NII-1 band with up to 
250 mW of conducted power and a PSD of 11 dBm/MHz with a 6 dBi antenna gain.

Sincerely,

Julius P. Knapp
Chief
Office of Engineering and Technology

                                                
12 See, Letter from Julius P. Knapp, Chief, OET to Ms. Terri Natoli, Time Warner Cable Inc. dated August 
20,2014, DA 14-1197, ET Docket No. 13-49, 29 FCC Rcd. 10008 (2014).

13 See, Office of Engineering and Technology Declares the Time Warner Cable Inc. and the Comcast 
Corporation Requests for Waiver of Rules to be a “Permit-But-Disclose” Proceeding for Ex Parte” 
Purposes and Requests Comment, Public Notice, ET Docket No. 13-49 , 29 FCC Rcd. 14792 (2014).

14 See Globalstar, Inc Comments at 2.


