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January 29, 2016

Marlene H. Dortch, Secretary
Federal Communications Commission
445 12th St. SW
Washington, D.C. 20554

Re: Written Ex Parte Communication
Petition for Declaratory Ruling of Broadnet Teleservices LLC
CG Docket No. 02-278

Dear Ms. Dortch:

In light of the recent Supreme Court decision in Campbell-Ewald v. Gomez,1 the 
Commission should act now to provide more certainty regarding calls made by or on behalf of 
government officials by granting the petition of Broadnet Teleservices LLC (“Broadnet”) for 
declaratory ruling (“Petition”).2 In Campbell-Ewald, the Supreme Court acknowledged that the 
Telephone Consumer Protection Act’s (“TCPA’s”) prohibitions do not apply to the United States 
and its agencies3 and that, although they do not enjoy absolute immunity, contractors that 
“simply perform[] as directed by the Government may be shielded from liability….”4 Consistent 
with the decision, the Commission should grant the Petition, specifically confirming that the 
TCPA and the Commission’s TCPA rules do not apply to federal, state, and local governments, 
including legislative, judicial, and executive bodies and officers, and those who act on behalf of 
such government entities.5 Prompt action is needed to remove any remaining uncertainty that 

1 Campbell-Ewald Co. v. Gomez, No. 14-85 14-857, slip op. at (S. Ct. Jan. 20, 2016).
2 Petition of Broadnet Teleservices LLC for Declaratory Ruling, CG Docket No. 02-278 (filed Sept. 16, 
2015) (“Petition”).  
3 Campbell-Ewald Co., slip op. at 12 (“The United States and its agencies, it is undisputed, are not subject 
to the TCPA’s prohibitions because no statute lifts their immunity.”).
4 Id. at 2.
5 See Petition at 10.  The TCPA’s prohibitions apply to “any person,” see 47 U.S.C. § 227(b), and, as the 
Petition notes, federal, state, and local government entities, and their officers acting on official 
government business do not meet the definition of “person” in the Communications Act, in which the 
TCPA is codified.  See Petition at 2.
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could deprive citizens of important opportunities to engage with their government simply 
because they rely on their wireless phones as their primary, or only, means of communication.6

The Commission Should Confirm that the TCPA Does Not Apply to Any Type of 
Government Entity or Official. While the Supreme Court acknowledged that the TCPA’s 
prohibitions do not apply to the United States and its agencies, the Commission still should take 
action in light of the “FAQs on Tele-Town Hall Robocalls” (“FAQs”), which suggest otherwise.7

As the Petition makes clear, because the TCPA does not apply to the government, it necessarily 
cannot apply to government officials acting in their official capacities, including legislative 
officers.8 Thus, consistent with the Court’s observation, the TCPA’s prohibitions also do not 
apply to members of Congress.  The Commission should make this fact clear so that any 
lingering uncertainty due to the FAQs9 does not persist.

Commission action is also necessary to make clear that the TCPA and the Commission’s
TCPA rules also do not apply to state and local governments, agencies, and officials. The 
Supreme Court has specifically held that a state and state officials acting in their official 
capacities were not “persons” under 42 U.S.C. § 1983, and other courts have noted that when 
Congress defines “person” in the manner it did in the Communications Act, such language 
excludes municipal governments and other local governmental entities.10 No statute – not the 
TCPA, the Communications Act, nor any other – applies the TCPA to state and local 
governments and officials. Therefore, the Commission should confirm that, in addition to the 
federal government and officials, the TCPA also does not apply to state and local governments 
and officials. 

The Commission Should Confirm that the TCPA Does Not Apply to Those that Work 
On Behalf of Government Entities and Officials. Finally, the Commission should make clear 
that the TCPA does not apply to those who work with federal, state, and local governments and

6 In particular, an accelerating number of people of color, millennials, and individuals living in poverty 
are in wireless-only households.  See Notice of Ex Parte Presentation of Broadnet Teleservices LLC, CG 
Docket No. 02-278, at 1-2 (filed Dec. 17, 2015); see also Petition at 3-5.
7 Federal Communications Commission, FAQs – Tele-Town Halls (rel. July 31, 2015), available at
http://transition.fcc.gov/Daily_Releases/Daily_Business/2015/db0731/DOC- 334684A1.pdf (“FAQs”); 
see also Shawn Zeller, Tele-Town Halls Effectively Blocked for Politicians, Roll Call (July 28, 2015), 
http://www.rollcall.com/news/tele_town_halls_effectively_blocked_for_politicians-243060- 1.html;
Mario Trujillo, Lawmakers could be violating robocall restrictions, The Hill (July 28, 2015), 
http://thehill.com/policy/technology/249496-lawmakers-could-be-violating-robocallrestrictions.
8 See Petition at 7-8.
9 As Broadnet noted in the Petition, the FAQs do not carry the force of law.  See id. at 3 n. 9.
10 See id. at 5-6.
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officials to make telephone town hall calls to wireless phones.11 In Campbell-Ewald Co., the 
Supreme Court stated that contractors will not enjoy governmental immunity when “the 
contractor has ‘exceeded [its] authority” or “violate[d] both federal law and the Government’s 
explicit instructions.”12 However, consistent with the Supreme Court’s decision, a contractor or 
other third party should be able to enjoy the TCPA immunity of a government client when the 
contractor or third party has not “exceeded [its] authority” or “violate[d] the Government’s 
explicit instructions,” and indeed, in this regard, the Court stated that a “contractor who simply 
performs as directed by the Government may be shielded from liability for injuries caused by its 
conduct.”13 Accordingly, consistent with the Supreme Court’s decision and Commission 
precedent,14 the TCPA does not apply to those working on behalf of government entities as long 
as they act consistently with the government entities’ instructions. 

* * *

For the reasons described above and in the Petition, the Commission should take action 
consistent with the Supreme Court’s decision in Campbell-Ewald Co. and promptly declare that 
the TCPA and the Commission’s TCPA rules do not apply to calls made by or on behalf of 
federal, state, and local governments when such calls are made for official purposes.

Sincerely,

/s Joshua M. Bercu/                   

Joshua M. Bercu
Patrick R. Halley
Counsel to Broadnet Teleservices LLC

11 One commenter suggests that the Petition is “now less viable given the Court’s decision.”  
Supplemental Reply Comments of Robert Biggerstaff, CG Docket No. 02-278, at1 (filed Jan. 20, 2016). 
However, as described herein, the Petition seeks confirmations that are entirely consistent with the 
Supreme Court’s decision.
12 Campbell-Ewald Co., slip op. at 12-13.
13 Id. at 2.
14 See Petition at 8 n. 22 (noting that the Commission has consistently recognized that exceptions or 
exemptions from the TCPA should apply to third parties acting on behalf of a party to which the 
exception or exemption applies).


