
Hogan Lovells US LLP is a limited liability partnership registered in the District of Columbia. “Hogan Lovells” is an international legal practice that includes Hogan Lovells US
LLP and Hogan Lovells International LLP, with offices in: Alicante Amsterdam Baltimore Beijing Brussels Caracas Colorado Springs Denver Dubai Dusseldorf
Frankfurt Hamburg Hanoi Ho Chi Minh City Hong Kong Houston Johannesburg London Los Angeles Luxembourg Madrid Mexico City Miami Milan Monterrey
Moscow Munich New York Northern Virginia Paris Philadelphia Rio de Janeiro Rome San Francisco São Paulo Shanghai Silicon Valley Singapore Tokyo
Ulaanbaatar Warsaw Washington DC Associated offices: Budapest Jakarta Jeddah Riyadh Zagreb. For more information see www.hoganlovells.com

Hogan Lovells US LLP
Columbia Square
555 Thirteenth Street, NW
Washington, DC 20004
T +1 202 637 5600
F +1 202 637 5910
www.hoganlovells.com

May 24, 2016

VIA ELECTRONIC DELIVERY

Marlene H. Dortch, Secretary
Federal Communications Commission
445 12th Street, SW
Room TWA325
Washington, DC 20554

Re: Notice of Ex Parte Presentation
CG Docket No. 02-278

Dear Ms. Dortch:

On May 24, 2016, Mark W. Brennan and Wesley B. Platt of Hogan Lovells US LLP, counsel
to RTI International (“RTI”), met telephonically with Mark Stone from the Commission’s Consumer
and Governmental Affairs Bureau to discuss RTI’s pending Petition for Expedited Declaratory Ruling
(“Petition”).1 In the Petition, RTI asks the Commission to confirm that the Telephone Consumer
Protection Act (“TCPA”)2 does not restrict research survey calls made by or on behalf of the federal
government.3

As RTI and others have previously explained,4 the Supreme Court’s decision in Campbell-
Ewald Co. v. Gomez supports the position that a federal government contractor that “performs as
directed” is, like the federal government and its agencies, “not subject to the TCPA’s prohibitions”
with respect to its contracted activities.5 As the Supreme Court explained, federal government
contractors who act on behalf of the United States “obtain certain immunity in connection with work
which they do pursuant to their contractual undertakings.”6 Consistent with the Gomez decision,
such contractors should be protected against liability when they do not violate the federal
government’s “explicit instructions.”7

1 See RTI, Petition for Expedited Declaratory Ruling, CG Docket No. 02-278 (filed Sept. 29, 2014) (“RTI
Petition”).
2 47 U.S.C. § 227.
3 See RTI Petition at 1.
4 See, e.g., Letter from Mark W. Brennan, Counsel, RTI, to Marlene H. Dortch, Secretary, FCC, CG
Docket No. 02-278 (filed May 23, 2016); Letter from Joshua M. Bercu, Counsel, Broadnet Teleservices
LLC, to Marlene H. Dortch, Secretary, FCC, CG Docket No. 02-278 (filed Feb. 29, 2016).
5 See Campbell-Ewald Co. v. Gomez, 136 S. Ct. 663, 666, 672 (2016).
6 Id. at 672.
7 Id. at 666, 672.
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In particular, autodialed or prerecorded calls are well within the scope of a contract to
conduct federal research surveys absent “explicit instructions” to the contrary. For example, RTI
typically establishes a relationship with a federal entity through a request for proposal (“RFP”)
process and subsequent contractual agreement.8 The Office of Management and Budget (“OMB”)
also reviews and approves some of RTI’s proposed calls and protocols.9 The agreements between
RTI and the federal entities often contemplate – and in some cases, require – certain calling
activities even though they are not mentioned expressly in the contracts.

It is important for the FCC to indicate that calls made pursuant to these and similar contracts
are within the scope of the agency relationship with the federal entity regardless of the technology
used to place the calls, absent “explicit instructions” to the contrary. For example, some federal
research surveys conducted by RTI require random number sampling10 and must include wireless
subscribers to yield usable and reliable data – the percentage of “wireless only” households is much
greater for certain demographics and varies substantially across states.11 In addition, some federal
research surveys require the use of computer-assisted technology for quality assurance.12 The
contracts to conduct such surveys often require “calls” but may not expressly address consent or the
technologies that are to be used to place those calls.

During the meeting, we discussed the need for the FCC to identify examples of calls that are
within the scope of an agency relationship with the federal government (e.g., RTI’s research survey
calls made pursuant to contracts with federal agencies). There is a detailed, robust factual record
before the Commission regarding research survey calls made pursuant to contracts with the federal
government. The FCC should specifically find that such calls are within the scope of the agency
relationship with the federal government or are otherwise granted the protections discussed in
Gomez.13 Importantly, the FCC should confirm that, absent “explicit instructions” to the contrary
from the federal government, the technology used to place a call does not take the call outside of the
scope of the agency relationship between the federal government and the contractor.

8 See, e.g., Letter from Mark W. Brennan, Counsel, RTI, to Marlene H. Dortch, Secretary, FCC, CG
Docket No 02-278, at 2 (filed Mar. 11, 2016) (“RTI March 11, 2016 Letter”).
9 See, e.g., Petition at 4; Office of Management and Budget, Notice of Action (June 10, 2013)
http://www.reginfo.gov/public/do/DownloadNOA?requestID=250551.
10 For example, the National Intimate Partner and Sexual Violence Survey (“NISVS”) is conducted by RTI
and requires random number sampling. See, e.g., RTI Petition at 4-5; RTI March 11, 2016 Letter at 2.
11 See, e.g., RTI March 11, 2016 Letter at 2.
12 See, e.g., Letter from Mark W. Brennan, Counsel, RTI, to Marlene H. Dortch, Secretary, FCC, at 2 (filed
Mar. 6, 2015).
13 For example, the FCC can find that calls are within the scope of the caller’s agency relationship with a
federal entity or are otherwise granted the protections discussed in Gomez when: (1) the caller is under
contract with the federal entity; (2) the contract includes calling activities (e.g., research survey calls,
government notifications or alerts, or calls that confirm that an application to a federal program has been
accepted or approved); (3) the content of the call is within the scope of the contract; and (4) the caller is
not acting contrary to the government’s “explicit instructions.” Such calls are also within the scope of the
agency relationship with the federal entity, regardless of the technology used.
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Pursuant to Section 1.1206(b) of the Commission’s rules, I am filing this notice electronically
in the above-referenced docket. Please contact me directly with any questions.

Respectfully submitted,

/s/ Mark W. Brennan
Mark W. Brennan

Partner
Counsel to RTI International

mark.brennan@hoganlovells.com
D 1+ 202 637 6409

cc: Mark Stone


