
Q. On pages 3, 4, and 5 of her direct testimony, SWBT witness Ms. Lewis

describes a potential conflict between the MCIW-proposed recital section

fo the contract and the MCIW-proposed provisions of he contract for

implementing new points of interconnect (Issue No.2). Can you comment

on this?

A. Yes. I believe Ms. Lewis has confused the process for designating a new point

of interconnect (POI) with the subsequent process for implementing that new

POI. The MCIW proposed language concerning the implementation of a new

point of interconnection is: "The Parties agree prior to establishment of any new

POls that they will meet and confer about the POI. Once agreement is reached,

the Parties will memorialize such agreement as to POI locations in an exchange

of letters." (Appendix NIM, Section 4, Responsibilities of the Parties, Paragraph

4.6) MCIW proposed this language knowing that when the networks of two

parties are joined, both parties need to be involved in the implementation of the

new point of interconnect, once that point has been designated. However, MCIW

has the unilateral right to designate the point of interconnection, at any

technically feasible point. Section 251 c(2)(b) of the FTA imposes on each

incumbent local exchange carrier "The duty to provide, for the facilities and

equipment of any requesting telecommunications carrier, interconnection with the

local exchange carrier's network...at any technically feasible point within the

carrier's network."

Thus, while it has always been MCIW's practice to work cooperatively with

SWBT to plan and implement interconnection, it would not be appropriate to

allow SWBT to restrict MCIW's right to designate a point of interconnection at

any technically feasible point. Mutual agreement with SWBT on this designation

by MCIW should not be required and the SWBT proposed change to MCIW's

recital language on this point should be rejected.

Q. At page 9 of her direct testimony, Ms. Lewis states SWBT's position that a

one year term for this replacement contract is appropriate (Issue No.3).

Can you comment?
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A. Yes. Limiting this agreement to a one year term is an unreasonable and wasteful

proposal. The vast majority of interconnection contracts approved by this

Commission and by others, in my experience, are at least two years in length

and often longer. It is important to have some reasonable period in which to

operate under the terms of a contract. Obtaining a new contract requires

extensive resources to negotiate, often arbitrate, and then implement. With a

one year term, we would all be back arbitrating for a new agreement before the

Commission a year from now. This level of resource is more difficult to handle

for new entrant companies. A short term contract benefits only SWBT.

While Ms. Lewis raises the concern of changes in the industry, the most

obvious potential change in the next few years in Texas is the potential that

SWBT will enter the long distance business if Section 271 approval is received

from the FCC. I view a one year term on our new contract as an anti-competitive

step by SWBT to allow themselves to come back to the bargaining table in a very

short period once the threat of 271 denial is behind them. There is plenty of

opportunity to amend the contract in light of legitimate changes in the industry,

including the provisions contained in the change of law provision of the MCIW

proposed contract. MCIW reiterates the need for a three year term.

Q. One of the new issues raised by SWBT, Issue Number 122.c in the DPL, is

the SWBT position that loop-transport combinations (referred to as

enhanced extended link (EELs)) should not be made available to MCIW in

this contract. Is MCIW concerned about this SWBT position?

A. Yes. In the first instance the federal Telecommunications Act (FTA) is extremely

clear in Section 251 (c)(3) that incumbent local exchange carriers (ILECs) must

provide unbundled network elements to requesting carriers for the provision of a

telecommunications service. EEL's are made up of loop and transport elements

that are required to be made available separately. SWBT is also required to

provide elements in combination that it ordinarily combines in its network. Loops

and transport elements are commonly combined throughout the SWBT network

and are a common method by which SWBT provides service to retail and
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wholesale customers. Thus, SWBT's refusal to include provisions for EELs in

this contract is in direct conflict with the FTA.

SWBT's primary business concern is the potential to lose the difference

between the inflated access pricing it is presently charging MCIW for these types

of connections serving MCIW end users and the TELRIC pricing that should be

applied for these network elements. The FCC has already issued rules under

which the ILEC's must provide EELs when the CLEC uses that connection for the

provision of local service and is in the process of developing rules that apply

when the EEL is used for long distance access. Don Price addresses the status

of these rules and how they apply in Texas in his rebuttal testimony.

Q. Has MCIW attempted to obtain UNE pricing from SWBT for EELs?

A. Yes. As long ago as September 4, 1997 and again on May 10, 1999 I wrote to

SWBT asking that the connections that MCIW uses for local service be priced as

UNE's as opposed to the special access charges that SWBT presently applies.

SWBT has refused that request, requiring instead that MCIW place disconnect

and reconnect orders for these connections. Following the FCC's most recent

ruling that SWBT must provide these combinations when MCIW uses the

connection for local service, Paula Rice of MCIW wrote again to SWBT on March

8. 2000 asking that they properly price the connections MCIW uses to provide

local service. Again, SWBT refused to do so unless MCIW issue orders to

disconnect the access service and reconnect the service as UNEs. In addition,

SWBT now demands as a prerequisite to accepting orders for EELs that MCIW

provide information about the customers local service usage, even that portion of

the customer's service provided by SWBT or other carriers and thus unavailable

to MCIWl

Clearly, the SWBT reaction to MCIW's request that it comply with our

existing Texas interconnect contracts, as well as the FCC rules providing that

CLECs are entitled to obtain UNE pricing for already existing combinations, is

simply designed to prevent MCIW from obtaining the pricing benefit of EELs.

There is no need for disconnect and reconnect these services as there is no

physical work required for connections already in place. SWBT could comply
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with the contract and the law simply by properly pricing the connections at UNE

rates and refunding their past overcharges to MCIW. The onerous "certification"

requirements that SWBT proposes are also unnecessary. Simple self­

certification by MCIW that connections are used predominately for local service,

subject to audit, should be sufficient. Any more significant reporting or

certification requirement would place burdens on CLECs that do not exist on

SWBT when they provide service to their own local customer. The SWBT

proposal to exclude provisions for EELs from the new contract should be

rejected.

Q. Does this end your rebuttal testimony?

A. Yes it does.
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