
January 19.2001

Federal Communications Commission p'{ OR\G\NAl
Washington, D.C. 20554 DOCKET F\LE CO

CS Okt. :\'0. 00-2 J
Philip R. Hochberg. Esq. ,
Verner. Liipfert. Bernhard. McPherson & Hand
901 15th Street. N.W.
Washington, D.C. 20005-2301

Re: Application of Satellite Sports Blackout Rules. 47 C.F.R. p6.1 27

Dear Mr. Hochberg:

This letter is in response to your recent request for clarification of the Commission' s
Satellite Sports Blackout Rule (47 C.F.R. §76. 127). \vhich was adopted on October 27.2000. and
took effect on November 29,2000. pursuant to the Satellite Home Viewer Improvement Act of
1999. Your request is on behalf of the National Basketball Association and the l\ational Hockey
League. Because your letter and our response have relevance for many parties affected by the
sports blackout rule, we are puning both your letter and this response on the public record.

Subsection (c) of Section 76.127 requires that rights holders for sporting e\c;lts mLlst give
notice for sports blackout deletion requests within 48 hours of the time the telecast s.::hedllle is
known. As is clear from the text of the Implemenration olthe Satellite Home /'ie\l'('r
Improvement Act of1999: Application o!:Vetwork 1\/on-DuplicQ/ion. 5iync!icaled Fn)lIsil'ity. ul1d
Sports Blackout Rules to Satellite Retransmission ojBroadcasl .\'igna!s. Report and Order. CS
Docket No. 00-2 (FCC 00-388). the new satellite sports blackout rule can be applied to c\ents
scheduled as soon as March. 2001. provided the satellite carrier receives notice at least 60 days
prior to the event. Your letter seeks clarification for how to apply this new rule for sports events
scheduled to occur sometime after the effective date of the rule. but for which the telecast
schedule was announced and known before the rule was promulgated and took effect.

As you noted. with respect to the network non-duplication and syndicated program
exclusivity rules. the new satellite rules provide for special language in exclllsiw contracts to
specify application of the contractual protection to satellite retransmission and alhm a period of
time for renegotiating such contracts and providing notice accordingly. (See Report and Order at
paragraphs 37. 48-49: and 47 C.F.R. ~~76.122(d).76.123( t). and 76.124.) For contracts that
contained the appropriate language prior to the November 29. 2000 effective date and did not
require renegotiation, notification is required to be given by January 31.2001. Similarly. in the
context of the sports blackout rule, for regularly scheduled events for which the telecast was
scheduled some time before the effective date of the rule. the 48 hour notification requirement is
adjusted to the date the rule takes effect. It is not necessary. as your letter queries. to "go back
and reschedule the telecasts for the sole purpose of giving adequate '48 hour' notice." We see no
point in requiring this exercise, Notification for spons events to be deleted by satellite carriers
must be received by the satellite carrier within 48 hours after the time of the telecast to be deleted
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is known or within 48 hours of the effective date of the rule if the telecast was scheduled prior to

November 29,2000. For sports events to be deleted on or before March 3L 2001, the
notification must be received at least 60 days prior to the date the telecast is to be deleted. and for
deletions after March 31, 200 L notifications as to regularly scheduled events must be received
no later than the Monday preceding the calendar week during which the program deletion is to be
made, as provided in Section 76.127 of the Commission' s rules.

This response should not be read as bearing in any way on the issues raised in the
Petitions for Reconsideration filed in Docket No. CS 00-2. which will be considered following
Commission procedures as set forth in our rules.

Sincerely,~

/«1:-1 ~
~ Deborah A. athen

Chief
Cable Services Bureau
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Deborah A. Lathen, Esq.
Chief, Cable Services Bureau
Federal Communications Commission
445 12 th Street, SW
Washington, D.C. 20554

Re Application of New Satellite Sports Blackout Rules

Dear Ms. Lathen:

1 am writing on behalf of my clients, the National Basketball Association ("NBA") and the
National Hockey League CNHL"), concerning an immediate problem with the enforcement of the
satellite sports blackout rules recently adopted in the Report and Order in CS Docket No. 00-2,
released November 2, 2000. This may be a one-time situation, dealing with telecasts in the latter
part of the NBA's and NHL's 2000-2001 seasons.

The rules in force as of November 29, 2000 require that notice of the need to blackout
game telecasts be given to satellite carriers within 48 hours of the time the telecast is "known" or
"scheduled." See Report and Order at Para. 69 and Section 76. 127(c). In a forthcoming Petition
for Reconsideration, the NBA and NHL intend to demonstrate substantial problems with this rule.
However, during the period the rule is in effect. an anomalous - and obviously unintended ­
circumstance has arisen.

The Commission adopted general blackout rules which do not begin until April 1, 2001, to
"afford satellite carriers an opportunity to adjust their schedules to these new regulatory
requirements" Report and Order at Para. 75. The Commission recognized, as well, that earlier
blackouts could be requested:

[F]or sports events to be deleted on or before March 31, 2001, notification must be
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received by satellite carriers at least 60 full days prior to the day the telecast is to be
deleted.

Section 76127(f). As the Commission said, "For example, a satellite carrier would be required to

black out a sports event to be telecast on February 16, 2001, only if the carrier receives
notification on or before December 18, 2000." Report and Order at Note 279.

However, the NBA and NI-ll.- find themselves in the anomalous position of providing the
60 day notice - or even the notice for April 1, 2001 and beyond - but facing the argument that
these notices are not being given within 48 hours after the "time of the telecast to be deleted is
known," as required in Section 76. 127(c). Indeed these telecasts to be deleted were scheduled in
the August-September, 2000 time period. There would be no way of complying with the
requirements for deletion of any telecasts during the NBA's and NI-ll.-'s regular seasons, save
going back and "rescheduling" the telecasts for the sole purpose of giving adequate "48 hour"
notice.

In the like circumstance of satellite network non-duplication and satellite syndicated
program exclusivity, the Commission adopted special rules dealing with contracts negotiated prior
to the November 29,2000 effective date See Sections 76. 122(d), 76.123(f) and 76.124.
Contracts entered into prior to November 29, 2000 are not denied the right to obtain the full force
of exclusivity protection.

This network nonduplication and syndicated exclusivity situation is analogous to the
scheduling ofNBA and NI-ll.- telecasts for their 2000-200 I regular seasons. The telecasts ofNBA
and NHL teams are entitled to the same kind of protection afforded stations and syndicators.
Until such time as the Commission rules on the efficacy of retaining the "48 hour rule," it should
be waived for pre-existing schedules of telecasts

Should you have any questions, please do not hesitate to contact me.

With kindest regards, I am

Sincerely,

~f.~
Philip R. Hochberg

cc: Eloise Gore, Esq.
Ron Parver, Esq.
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