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Blooston, Mordkofsky, Dickens, Duffy and Prendergast, on behalf of its clients

("Blooston") hereby requests clarification of the Fifth Memorandum Opinion and Order ("Fifth

MO&O'') in PR Docket 92-235 (the "Refarming Docket,,)I, to confirm that low power

transmitters licensed as mobile units will be granted primary status as regards co-channel and

adjacent channel licensees. While Blooston is grateful to the Commission for the clarification

provided in the Fifth MO&O, it appears that the wording of the rule, as clarified, has the same

ultimate effect as that feared by Blooston; in particular, a recent staff interpretation could be read

to require licensees to provide the coordinates of all low power transmitters in their systems as a

condition precedent to obtaining primary operating status. In support hereof, the following is

respectfully shown:

I Replacement ofPart 90 by Part 88 to Revise the Private Land Mobile Radio Services and
Mo~i.fy the Polici.es Governing T~em, E~ami.na~ion ofExclusivity and Frequ.ency Assignmez)
PolIcIes of the Pnvate Land MobIle ServIces, Fifth MemorandumH.~, PR .
Docket No. 92-235, Released: December 29,2000.



I. BACKGROUND.

Blooston represents numerous businesses that utilize low power radio systems for

internal security purposes, for fire and emergency alarms to ensure the safety of workers and

property, to monitor the operation of industrial machinery, and otherwise to facilitate the smooth

operation of their businesses. The licensees include such companies as 3M Corporation ("3M"),

IMC Global Operations, Inc. & Phosphate Resources Partners LP d.b.a. IMC Agrico Company

("IMC") and Caterpillar, Inc. ("Caterpillar"), whose industrial and manufacturing operations

depend on low power radio systems and the licensing flexibility afforded by the Commission's

Rules.

II. THE COMMISSION SHOULD CLARIFY THAT Low POWER FIXED STATIONS ARE
ENTITLED TO PRIMARy STATUS

On August 5, 1999, Blooston sought clarification of the Commission's modification of

Rule Section 90.267(a)(3) published in its SecondMemorandum Opinion and Order in the

above-captioned proceeding. 2 That modification removed the phrase "and will be licensed as

mobile, but may serve the functions ofbase, fixed, or mobile relay stations," and left Section

90.267(a)(3) reading simply, "Stations are limited to 2 watts output power." 47 C.F.R.

§90.267(a}(3). Prior to this change, Blooston's clients had been able to avoid separate licensing

of their low power radios by considering these radios to be "mobiles" under the repeater license.

Blooston pointed out that the effect of the rule change would be to force businesses to file

thousands of applications to first identify the locations of their previously licensed-as-mobile

2 Replacement ofPart 90 by Part 88 to Revise the Private Land Mobile Radio Services and
Modify the Policies Governing Them, Examination ofExclusivity and Frequency Assignment
Policies of the Private Land Mobile Services, SecondMemorandum Opinion and Order, PR
Docket No. 92-235, Released: April 13, 1999.
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transmitters, and second, to file applications for modification when these transmitters were

moved in the ordinary course of business.

Blooston pointed out that this filing of thousands of applications with the Commission

would create an undue burden on Blooston's clients and the Commission. In some cases, it

would be conceivable that these changes would be so frequent and so rapid that companies

would be forced to file requests for Special Temporary Authority to reflect the movements of the

transmitters on a daily basis. Such a scenario would provide neither the Commission nor the

applicant with any benefit.

Fortunately, in its December 29,2000 Memorandum Opinion and Order, the Commission

provided the requested clarification. The Commission "disclaim[ed] any intention of requiring

low power licensees to provide geographical coordinates for fixed transmitters in a system."

Fifth MO&O, at ~13. The Commission stated that "the rules allow such fixed low power stations

to be licensed on an area basis whereby a licensee need only specify the coordinates of the center

of an operating area and a radius extending from that center that defines a circle corresponding to

the licensee's service area." Id.

It appears from this clarification that low-power stations licensed in such a manner retain

co-primary status with respect to co-channel and adjacent channel licensees (i.e., that the status

quo ante has been restored). Blooston wishes to clarify that this is the case, due to some

uncertainty raised by a prior staff interpretation. In a letter dated June 26, 2000, to Mitchell

Lazarus, Esquire, the Commission indicated that low power fixed transmitters licensed for an

area ofoperation, rather than individually, "now would be classified as fixed rather than
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mobile.,,3 The Commission's Fifth MO&O did not speak to the issue of classification of station

at all. If the transmitters, licensed for a radius from a defined set ofgeographic coordinates, are

considered, and treated by the Commission as "fixed" stations, it could be argued that they now

fall under the rubric of Section 90.261 (a) of the Commission's Rules, which states: "Frequencies

in the 450-470 MHz band as listed in §90.20(c)(3) and §90.35(b)(3) may be assigned to all

eligibles for fixed use on a secondary basis to land mobile operations." 47 C.F.R. §90.261(a).

Under such interpretation, these stations, which are vital to the protection oflife and property

would be demoted to secondary status, and thus not protected from interference. A choice

between providing coordinates for all transmitters through application modification and being

subject to a very real possibility of harmful interference from co-channel and adjacent channel

operations is a Hobson's choice. Blooston respectfully requests clarification that the protection

of the original rule is restored, and protected premise radios will have co-primary status.

Blooston believes that the stations with fixed transmitters licensed for a radius area

around a defined set ofcoordinates should retain their licensing as "mobile" units, and retain

primary status. The alternative, to require the licensing of such transmitters as fixed stations as a

condition of receiving primary status, would, as described in Blooston's August 5, 1999, Petition

for Clarification and/or Reconsideration, would unduly burden the licensees who would become

perpetual applicants, and Commission's processes and staff, which would be faced with

thousands ofapplications and STA requests.

3 See, Letter from D'wana R. Terry, ChiefPublic Safety and Private Wireless Division,
Wireless Telecommunications Bureau, to Mitchell Lazarus, Esquire, Fletcher, Heald & Hildreth,
PLC, June 26, 2000.
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More importantly, primary status is necessary for low power radio operations to prevent

harmful interference which could have a devastating impact on the effectiveness of the radio

service. Low power radios are used for fire and emergency alarms. If these alarms were to

receive harmful interference, extensive personal injury and property damage could ensue. A

critical failure ofone ofthese radios, due to harmful co-channel or adjacent channel interference,

could adversely affect the safety of the workers operating that machinery, as well as co-workers

and possibly the public at large. Thus, it is imperative that licensees be afforded primary status.

m. CONCLUSION

Blooston respectfully requests that the Commission clarify its clarification to indicate

whether fixed stations licensed as mobile units are afforded primary status as regards co-channel

and adjacent channel licensees.

Respectfully Submitted,

By
A. Prendergast

athleen A. Kaercher
Blooston, Mordkofsky, Dickens, Duffy & Prendergast
2120 L Street, NW, Suite 300
Washington, DC 20037
(202) 659-0830

Dated: March 7,2001
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ATTACHMENT A



Federal Communications Commission
Washington, D.C. 20554

June 26, 2000

Mitchell Lazarus, Esquire
Fletcher, Heald 81; Hildreth, P.L.C.
U lh Floor, 1300 North 1~ Street
Arlington, Virginia 22209p3801

Dear Mr. Lazarus:

This letter responds to your letter, on behalfofHexagram, 1Dc.. (Hexagram) and
dated Apri118, 2000. to Mr. Thomas Sugrue, Chief: Wireless Te1ecommnnieatioDS Bureau
concerning licensing automatic meter reading operations on the old "12.5 kHz offset
frequencies (offsets). In your letter. you state that prior to the Second Memorandum
Opinion and Ortkr (Second MO&O) in PR Docket No. 92-235 (Refarming Proceeding),
14 FCC Red 8642 (1999), the Commission 1radirionally licensed low power transmincrs
operating on the offsets and used in automatic meter reading systems- as mobile units
even if they were actually fixed operations. Under this approach. you state the "area of
opers+ion" was defined by a set of coordinates and a radius.

In addition. you note that the Second M04cO deleted the requirement in Section
90.267 of the Commission's Rules that all low power stations operating on the offsets be
designed as. mobile. You contend that the intent ofthis change was to allow the
Commission to license low power operations on these offsets as fixed, base or mobile
rather than to prohibit mobile licensing. You further contend that intelpretmg the rule
change differently would have severe consequences on the automatic meter reading
indusay. In this regard, you note that a different interpretation would require meter
reading companies to file applications to eovertens of thousands ofunits. Moreover, you
point out thal a large meter reading operation adds and removes units e"C"j day that
would in tum necessitate an endless stream ofnew and modification applications.

In the Memorandum Opinion and Order (MO&O) in the Refanning Proceeding,
11 FCC Red 17676 (1996), the Commission recognized that for cerrain types oflow
power operations (i.e .. where large numbers of fixed low power transmitters are involved
and the transmitter locations continually change) it is neither feasible nor desirable for a
licensee to furnish coordinates for all transmitters in the system. MO&O, 11 FCC Red at
17706. To accommodate these types of operations, the Commission stated that it would
allow entities to license numerous low power fIXed transmitters by specifying an area of
operation rather than individual coordinates for each transmitter. The area ofoperation
would·be defined by coordinates ofthe center ofan operating area and a radius when all
stations are fixed, low power, i. e.: not to exceed 2 watts, stations. See id. Therefore. the
type of licensing you desire is still permitted. However, such licensing now would be



Mitchell Lazarus, Esquire Page 2

classified as fixed rather than mobile. In licensing systems this way, we ask that you
keep the area ofoperation (radius) to the minimum required.

I trust that this letter is responsive to your inquiry. Should you have additional
questions regarding this matter, please contaet Mr. Herbert Zeiler. Deputy Chief
(Engineering) of the Division. Mr. Zeiler can be contacted by telephone at (202) 418­
0680.

$1JFEDERAL COMMUNICATIONS COMMISSION
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D'wanaR. Terry
Chief, Public Safety and Private Wue]ess Division
Wireless Telecommunications Bureau


