
 
 
 
 
May 9, 2002 

 
 

Marlene H. Dortch 
Secretary 
Federal Communications Commission 
445 12th Street, SW 
Washington, DC  20554 
 
Re:  Ex Parte Notice 
 Docket 98-120 

 
Dear Ms. Dortch: 
 
The Association of America's Public Television Stations ("APTS") hereby notifies the Commission 
of the following ex parte meeting in the above-captioned proceeding.  On April 16, 2002, John M. 
Lawson, President and CEO, APTS; Marilyn Mohrman-Gillis, Vice President, Policy and Legal 
Affairs, APTS; Kathleen Cox, Executive Vice President and Chief Operating Officer, CPB; and 
Ellen Goodman, Covington & Burling, met with the following people: Commissioner Kathleen Q. 
Abernathy and Stacy Robinson.  At this meeting, APTS and CPB discussed how the Commission’s 
interpretation of the phrase “primary video” is inconsistent with the statute, Congress’ intent and 
sound public policy.  A copy of a hand-out summarizing what was said is attached to this letter. 

 
Respectfully submitted, 
 
 
 
/s/ Marilyn Mohrman-Gillis  
Marilyn Mohrman-Gillis 
Vice President, Policy and Legal Affairs 
 



      
 

 
Carriage of Multicast Digital Services 

Position of Public Television 
 

The FCC’s decision to require cable operators to carry only a single program stream on a public 
television station’s digital channel is inconsistent with the statute, Congress’ intent and sound public 
policy 
 
I. The plain language and intent of the 1992 Cable Act is to require full and complete carriage of a 

local station’s programming. 
 

• The 1992 Cable Act requires that cable operators “retransmit in its entirety the 
primary video, accompanying audio” and program related materials. 47 U.S.C. § 
535(g)(1). 

• When applied in the digital context, this means a broadcaster’s principal free, over-
the-air service, not a single program stream. The 1992 Cable Act requires the 
Commission “to establish any changes in the signal carriage requirements of cable 
television systems necessary to ensure cable carriage of [advanced television] 
broadcast signals”.  47 U.S.C. § 534(b)(4)(B).  The inclusion of multiple video 
streams in the conception of what constitutes primary video is one such change. 

• The Commission should refer to the plain language of the statute, as applied in the 
context of digital multicasting.   

• The word “primary” in the statute modifies the word “video,” and “video” is a 
collective noun.  

• A collective noun is “[a] noun that denotes a collection of persons or things 
regarded as a unit.” [Webster’s II New College Dictionary at 220].  E.g. “primary 
colors,” or “primary means.” 

• “Primary video” therefore describes a collection of programming streams that may 
be regarded as a unit because they are all available free, over the air.  “Primary 
video” may therefore include more than one programming stream.  

 
II. The FCC’s “primary video” interpretation will undermine public television stations' plans to 

provide a wide range of multicast educational services to their communities. 
 

• Virtually every public television station plans to provide multicast digital services, 
particularly during the daytime hours.  Each station has made a commitment to include at 
least one channel of formal educational services, and many are planning to provide two or 
more. Other multicast service plans include a 24-hour children's channel, coverage of state 
and local government proceedings, multicultural and foreign language services and other 
locally oriented services.   

-over- 



 
 
 
• Under the FCC’s current rule, these services will never reach the American public. 
 
• Cable controls the signals that reach 70% of American households 

 
• Without guaranteed delivery of all their digital services to cable households, stations’ efforts 

to raise funds from state, local government and local communities to support these services 
will be thwarted.  

 
III. The FCC’s decision is not consistent with sound public policy 
 

• It prematurely builds in a regulatory disincentive to the development of the fullest and best 
use of digital technology. 
 

• It delays the speedy transition to digital broadcast, and the return of the analog spectrum, by 
limiting access to multiple digital services that will encourage consumer acceptance of 
digital technology.   

 
IV. The FCC’s decision would lead to an irrational result. 
 

• Carriage of the full range of digital services requires no more cable capacity than a full 
HDTV “primary video” program stream.  Under the FCC’s rule, cable systems must 
preserve 3 MHz of cable capacity for a full HDTV program stream; at the same time 
broadcasters will be using only .75 MHz capacity for a single multicast stream.  As we 
understand it, cable operators cannot or will not dynamically reallocate the spectrum that is 
unused during a multicast period. 

 
• This leads to the absurd and wasteful result that public television’s educational multicast 

broadcast streams go uncarried while the cable capacity those streams would occupy goes 
unused. 

 
V. There is no constitutional dimension to the primary video question. 
 

• If the Commission is satisfied that carriage of a single stream of HDTV programming 
satisfies the constitutional requirements for must carry, the carriage of multiple streams of 
SDTV programming raises no additional constitutional question.  Carriage of such streams 
fulfills the same governmental purpose and imposes no additional burden on cable. 


