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EX PARTE

By Courier And Electronic Filing

Marlene H. Dortch,
Secretary
Federal Communications Commission
445 Twelfth Street, S.W. -- Room TWB-204
Washington, D.C. 20554

OR\G\NAL

Re: Sprint PCS and AT&T Petitions For Declaratory Ruling On CMRS
Access Charge Issues, WTDocketNo. 01-316

Dear Ms. Dortch:

T am writing to respond to arguments made by certain wireless carriers in this
proceeding that the FCC has the authority to issue an order providing that wireless carriers may
assert state law claims against interexchange carriers ("IXCs") for payment of charges for traffic
originated on and terminated to the wireless carrier's network. Under this theory, the wireless
carriers would be entitled to assert state law unjust enrichment or implied-in-fact contract claims
to recover damages against IXCs.

In the circumstances presented in these proceedings, permitting a wireless carrier
to obtain recovery under implied-in-fact contract or unjust enrichment theories pursuant to state
law would require a court to determine a wireless carrier's rates, and such claims are thus pre­
empted by the Communications Act. In particular, Section 332(c)(3)(A) provides that "no state
or local government shall have any authority to regulate the entry of or the rates charged by any
commercial mobile service." 47 U.SC. § 332(c)(3)(A) (emphasis added). On the facts
presented in these proceedings, wireless carriers would assert such claims as a method to receive
compensation from IXCs for the origination or termination of traffic carried on the wireless
carriers' networks. Because such claims do not depend on the existence of an express agreement
between the parties as to the price, in order to determine the proper amount of damages under an
implied contract or unjust enrichment theory, a state court necessarily would be determining the
effective rate that the wireless carrier could have charged an IXC - precisely the conduct that the
Communications Act pre-empts. _ . /)
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In a prior order, the Commission has determined that, as a matter of law, Section
332 does not pre-empt all state law actions for damages against wireless carriers, because such
actions would not "per se" constitute the rate regulation that state courts are pre-empted from
conducting. In the Matter of Wireless Consumers Alliance, Inc., WT Docket No. 99-263
(Aug. 14, 2000). However, the Commission made clear that "whether a specific damage award
or damage calculation is prohibited by Section 332 will depend on the specific details of the
award and the facts and circumstances of a particular case." Id. ~ 36. In particular, the
Commission concluded that state contract claims are pre-empted where the "request for
monetary damages requires a court to retroactively establish new rates in determining damages,
thus constituting state ratemaking explicitly prohibited by Section 332." Id. (citing Tenore v.
AT&T Wireless Serv., 136 Wash.2d 322, 962 P.2d 104, 113 (1998». In the absence of an
express agreement between an IXC and a CMRS carrier as to price, any damages award in favor
of a wireless carrier under an unjust enrichment or implied-in-fact contract claim would result
directly in the state court establishing the rates for the CMRS carrier's services. Such implied
contract or quasi-contract claims are therefore pre-empted, and a Commission decision in this
docket permitting such actions to be brought would be an arbitrary departure from prior
Commission precedent

Sincerely,

~aJL
Daniel Meron


