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Hon. Marlene H. Dortch
Secretary
Federal Communications Commission
The Portals II
445 12 St., SW
Washington, D.C.  20554

RE: Comments of the New York State Department of Public
Service in the Matter of the Petition of the Cellular
Telecommunications & Internet Association (CTIA) for
Declaratory Ruling that Wireline Carriers Must Provide
Portability to Wireless Carriers Operating Within
Their Service Areas; CC Docket No. 95-116

Dear Secretary Dortch:

The New York State Department of Public Service ("NYDPS")

hereby responds to the Federal Communications Commission's

("Commission") Public Notice (Notice) issued January 3, 2003.

The Notice seeks comment on a Cellular Telecommunications &

Internet Association (CTIA) Petition for a Declaratory Ruling

that wireline carriers must provide number portability for their

customers who elect to retain their wireline telephone numbers
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when switching to wireless carriers.1  CTIA anticipates that

wireline carriers will not implement the Commission’s November

24, 2003 deadline requiring them to port telephone numbers to

wireless carriers.

A wireless carrier typically serves an area (“serving

area”) that comprises a number of “rate center areas” (central

office locations) of the wireline carrier.  According to CTIA,

wireline carriers are refusing to transfer a wireline customer’s

phone number to a wireless carrier if the wireless carrier does

not have its own block of numbers (i.e. switch or “numbering

resources”) in the rate center area.2  Therefore, CTIA asks the

Commission to declare that a wireline carrier must port a

customer’s telephone number to a wireless carrier when the area

served by the wireless carrier overlaps the rate center served

by the wireline carrier.

The NYDPS has long supported the ability of customers to

retain their numbers when selecting a new provider.

Consequently, we support CTIA’s petition to clarify that

                                           
1 Number portability is the “ability of users of
telecommunications services to retain, at the same location,
existing telecommunications numbers without impairment of
quality, reliability, or convenience when switching from one
telecommunications carrier to another.”  47 USC Section 153(30).

2 “Numbering resources” are the blocks of telephone numbers that
can be assigned to a telecommunications carrier.
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wireline carriers must port numbers to wireless carriers where

their serving areas and rate centers overlap.  Artificial

barriers to intermodal competition should not be condoned.

Moreover, this dispute should not delay the November 24, 2003

Commission deadline for both wireline and wireless carriers to

implement local number portability so that their customers can

move to different carriers without losing their numbers.3

The Commission has held that the Telecommunications Act of

1996 (47 USC 153[30]) requires “LECs to implement number

portability in such a way that LEC customers can keep their

telephone numbers when they switch to any other

telecommunications carrier, including, therefore, when they

switch to a commercial mobile radio services (CMRS) provider.”

[footnote omitted]4 (Emphasis added).  The Commission has not

required, as a condition of number portability, that a carrier,

                                           
3 See, Cellular Telecommunications & Internet Association and
CellCO Partnership, d/b/a Verizon Wireless v. FCC, No. 02-1264
(D.C. Cir.) wherein the wireless carriers challenge the
Commission’s decision to impose number portability obligations
on them.

4 CC Docket No. 95-116, In the Matter of Telephone Number
Portability, Third Report and Order (May 12, 1998), para. 18
(emphasis added) (hereinafter “Third Report.”).
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either wireline or wireless, obtain numbering resources in each

rate center in order to provide service to customers.5  Nor has

the Commission found that there is a distinction between the

wireline carrier’s rate center and the wireless carrier’s

serving area center.  Porting to a wireless service provider is

technically feasible as long as the rate center (to which the

ported number is assigned) is within the serving area of the

wireless service provider6 and the wireless carrier has an

interconnection arrangement for incoming calls to the ported

number.

If, in fact, wireline carriers create conditions that

prevent wireless carriers from competing because customers must

take new telephone numbers, then the Commission should grant the

petition and find that the wireline carriers’ actions would be

inconsistent with previous Commission orders.  The Commission

should explicitly reaffirm that a wireline carrier must port a

customer’s telephone number to a wireless carrier if a wireless

carrier’s serving center overlaps the rate center of the

wireline carrier.  Such a declaration would eliminate any

                                           
5 In fact, the Commission has only required switches in the rate
center.  See, First Reconsideration Order, 12 FCC Rcd. at 7272-
7277, Rehearing on Other Grounds.

6 Given the large coverage areas of wireless carriers in
metropolitan areas and suburban locations, porting from wireline
to wireless carriers should not be an issue.
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confusion as to what the Commission intends with regard to the

implementation of local number portability.

CTIA’s request for a Declaratory Ruling should not,

however, delay implementation of wireless carriers’ obligation

to port telephone numbers for customers moving from wireless to

wireline or other wireless carriers on November 24, 2003.

Permitting additional delay would only serve to delay

competition.

Very truly yours,

Dawn K. Jablonski
 General Counsel
Kathleen H. Burgess
 Assistant Counsel
Public Service Commission of
The State of New York
Three Empire State Plaza
Albany, New York 12223-1350
(518) 474-2510


