
September 30, 2003     SUMMARY OF 
EX PARTE PRESENTATION 

        
Ms. Marlene Dortch 
Secretary 
Federal Communications Commission 
445 12th Street, SW, Room TWA325 
Washington, DC 20554 
 

Re: Ex Parte Presentation CC Docket No. 95-116, 99-200 
  

Dear Ms. Dortch: 
 
 On September 29, 2003, the undersigned and Tom Soroka, United States Telecom 
Association (USTA), Michael O’Connor, Verizon Communications, and Mike Tan, SBC 
Communications, Inc. met with the following members of the Federal Communications 
Commission (FCC) Wireline Competition Bureau: Cheryl Callahan, Pam Slipakoff, and Scott 
Mackoul.  Participating from the Wireless Telecommunications Bureau was Jennifer Salhus.  
The purpose of the meeting was to discuss USTA’s recently filed Expedited Petition for 
Clarification and Exemption from porting of “Grandfathered NXX Codes” (Grandfathered 
NXX Code Petition) and local number portability (LNP) in the context of the Cellular 
Telecommunications and Internet Association’s (CTIA) Petitions’ for Declaratory Ruling 
(Petitions’).1  The Verizon representative, Michael O’Connor, was only present for 
discussions concerning the Grandfathered NXX Code Petition.   

 
The Ex Parte meeting was divided into two portions.  During the first portion, USTA 

discussed the Grandfathered NXX Code Petition, which was filed with the FCC on September 
8, 2003, in CC Docket 99-200.  In the attached presentation, USTA advocated that the FCC 
should grant the Grandfathered NXX Code Petition and clarify and exempt certain NXX 
codes from being ported to wireline carriers.  A copy of the attached presentation is included 
herewith. 

 
 During the final portion of the meeting, USTA discussed LNP in relation to CTIA’s 
Petitions’.  USTA expressed its position that the impacts of inter-modal number portability 
upon wireline carriers must be fully considered by the FCC in a rulemaking proceeding.  
Permitting wireline-to-wireless number porting outside of the wireline rate center into larger 
wireless local calling areas, which in some instances would cross state boundaries, impairs the 
ability of incumbent local exchange carriers (ILECs) to rate toll calls.  Requiring number 
                                                      
1 See Telephone Number Portability, CC Docket No. 95-116, Petition for Declaratory Ruling of the 
Cellular Telecommunications & Internet Association (filed Jan. 23, 2003); Petition for Declaratory Ruling 
of the Cellular Telecommunications & Internet Association, filed May 13, 2003. 
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porting outside of the ILEC rate centers will undermine and dramatically impact intrastate rate 
structures administered by state public service commissions.  Unless and until ILEC number 
porting obligations are changed in an appropriate rulemaking proceeding, wireless service 
providers should have a physical interconnecting presence within the ILEC rate center in order 
for numbers to be ported, as is the case today for CLECs requesting LNP.  USTA also 
conveyed that ILEC’s should retain the right to require an interconnection agreement in order 
to accommodate number portability with a wireless provider.  Finally, USTA explained that 
the porting interval for wireline to wireless carriers should remain as currently set forth in FCC 
Rule 52.26(a).2  The expense for ILECs to make the network changes required to significantly 
decrease the currently prescribed porting interval would be substantial and not justified by the 
incremental benefit to customers. 
 

  In accordance with Section 1.1206(b)(2) of the Federal Communications 
Commission’s (FCC) rules, this letter and the attached presentation used during the meeting 
are being filed electronically with your office.  Please feel free to contact me at (202) 326-
7271 should you have any questions. 

 
Sincerely, 
 
 
     
Michael T. McMenamin 
Associate Counsel 
 
 
 

cc:   Cheryl Callahan  
Pam Slipakoff 

 Scott Mackoul 
 Jennifer Salhus 
 

 

                                                      
2 47 CFR § 52.26(a). 


