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January 0, 2004 

Marlene H Dortch, Sccretary 
Fcderal Comniunicatioiis Coniniissioii 
'l'lie Portals - 445 Twelfth Strcet, S W 
12 th  Slreet Lohhy, TW-A325 
Washington, D C 20554 

" 7  0 R I C I N A L 
Gregory 1. Vogt 
(202)  719-3240 
CVogt@wrf.com 

Re: En Parte Presentation in CC Docket Nos. 96-262 and 01-92 

Dear Ms Dortch: 
~ 

Purstiant to Section I 1206 o r  the Comniission's rules, NewSouth Communications 
("NewSouth") hcreby filcs this notice of ex parte meeting. On January 8, 2004, 
Jakc E Jcnnings, Senior Vice President, Regulatory Affairs, NewSouth, and 1 met 

~ with Danicl GonmlcL in Coinmissioncr Martin's office to discuss matters i n  the 
above-captioned proceeding. I n  accordance with the rules, NewSouth requests that 
a copy of this ex parte notice be placed in the public file in this proceeding. 

N c ~ S o ~ i t l i  is a racilities-based CLEC that i s  providing the benefits ofcompetition to 
coiisuniers throtigh carrier contracts entered into and tanffs filed pursuant to 

~ Comniission Orders New South could be materially affected by decisions that the 
Cominission could iiiake iii the context of a Qwest Petition for Clanfication and/or 
Rccoiisitlcratioii filed w i t h  rcspect to the Seiwilh Reporl atid Order in CC Docket 
No  96.262 and a US LEC Petition for Declaratory Ruling Regarding LEC Access 
Charges Tor CMRS Traffic. NewSoutli urged the Commission not to take action 
(hat would call into qtiestioii current contracts and tariffs based on standard industry 
iiilerpretations of existing Commission Orders. 

111 lhc past, a nuinber of CLECs have entered into contracts with CMRS carriers to 
joiiitly provision access services to end users, provide transport services and other 
access services in  accordaiicc with Commission rules and policies. Many of these 
contracts wcrc ciitcrcd into prior to thc Seved i  Report und Order and all were 
entered into before the more recent Sprvil PCSDeclurulory Ruling, 17 FCC Rcd 
I3 192 (2002). lXCs have been fully aware of these arrangements iii the context of 
access arrangerncnts both before and after the Seventh Report and Order. 
Thcsc arrangements were eiitcred into in good faith in reliance on the Commission 
rulcs that were i n  cxistencc a t  that time These rules never indicated that there was 
any prohibition agaiiist such practices Even after the Sevenrh Report anrl Order 
was  adopted, no one i n  the industry took the position that the Order's benchinark 
would not apply to thc type ofarrangeineiit at issue here. Indeed, nowhere i n  that 
Order I S  there any ~iidi~atioii that Jointly provided access is prohibited Indeed, 
Joiiitly provlded access has heeii specifically approved by the Commission in other 
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contexts, so there was cvery reason to believe that joint provision was also 
pemiitted for CLECs charging benchmark rates Some parties have argued that 
paragraph 5 5  of that Order prohibits these practices. However, that paragraph 
doesn’t address jointly provided access and never indicates that the arrangements in 

question are not swirched access services that are ineligible to charge the 
Commission’s prescribed benchmark rate. Furthermore, paragraph 58 of that Order 
also docs not proscribe jointly provided access Rather, that paragraph only 
addresses i n  what geographic markets a CLEC may use the ramp down benchinark 
rate, and which markcls rhc CLEC must immediately charge the corrcspnnding 
I LEC rates The paragraph pennils the CLEC to charge the ramp down rate in the 
markers whcrc thc ILEC was then serving end users, but does not say that the end 
user i i ius I  dircctly bc scrvcd by the CLEC. In addition, new services in the existing 
niarkets were also eligihle for the ramp down rates. This is the way the enlire 
industry interpreted this paragraph, showing that this language was never intended 
to establish a test that jointly provided access with a CMRS carrier was not 
pemiitted There is no otliei. language in the order that excluded this type of  
arrangment froin thc hciichiiiark rules. 

NeuSouth is not adcocating here what the Commission’s policy or rules should be 
for the future with respect to the type of access arrangement under consideration. 
Howe\er, retroactive prohibition of this type of arrangement would seriously 
disrupt industry arraiigcnicnts, and lead to years of litigation or possibly disruptive 
self-help actions by lXCs In situations such as these where a rule permitted the 
activities in question and would materially harm the parties against whom the rule 
cliaiigc would hc cnforccd inilitatc strongly against retroactive application 

The law does not pennit the Commission to retroactively apply the new policy 
prohibiliiig these arrangements for three reasons. First, retroactively applying the 
ncw policy would impose financial penalties on carriers when a rule did not clearly 
prohibit its actions i n  ~iolatioii of Trimly Broadcasting. Second, the practice at 
issue here was govenied by a IariKfiled at the Commission that is presumed lawful. 
The FCC cannor rclroactively modify a valid tariffretroactively under the filed rate 
doctrine and the principles of Section 205. Third, the Commission is prohibited 
under a Lradilioiial analysis from retroactively changing a rule, because the rule did 
not clearly prohibit charging thc benchmark with jointly provisioned access, and 
rctroacrivcly applying Ihc rule would have materially harmful impact on CLECs. 

If you have any qucstioiis rcgarding this request, please call the undersigned 

cc Daniel Goiixalez 
Will iam F. Mahcr, .lr. 
Taniara Preiss 


