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March 26, 2004 
John Muleta, Chief 
Wireless Telecommunications Bureau 
Federal Communications Commission 
Washington, D.C. 20554 
 
Re: Request for ruling or interpretation: 

Congestion control of wireless calls, Docket 94-102 
 
Dear Mr. Muleta: 
 
As the Commission knows well, catastrophic or disruptive events such as earthquakes or power 
outages can trigger sufficiently high volumes of emergency calls to overwhelm 9-1-1 networks.  
Such �spikes� in calling can originate with both wire and wireless phones, but the latter are 
particularly susceptible to the combination of mobile witnesses who encounter critical incidents 
and who are motivated to report these (as �Good Samaritans�) to emergency authorities. 
 
For many years, wire telephone providers and Public Safety Answering Points (�PSAPs�) have 
engaged in �sizing� of their respective network segments so as to minimize or contain the effects 
of �mass calling,� as described in the attached report from Roger Hixson, Technical Issues 
Director of the National Emergency Number Association (�NENA�).  For a number of reasons, 
this form of �congestion control� has not been adopted in many wireless networks. 
 
The purpose of this letter is to request, on NENA�s behalf, an interpretation of Section 20.18(b) 
of the Rules that will allow wireless carriers who wish to practice mass call containment to do so 
without fear of violating FCC regulations.  Section 20.18(b) reads: 
 
 Basic 911 Service. Licensees subject to this section must  

transmit all wireless 911 calls without respect to their call validation  
process to a Public Safety Answering Point, or, where no Public Safety  
Answering Point has been designated, to a designated statewide default  
answering point or appropriate local emergency authority pursuant to  
Sec. 64.3001 of this chapter, provided that ``all wireless 911 calls''  
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is defined as �any call initiated by a wireless user dialing 911 on a  
phone using a compliant radio frequency protocol of the serving  
carrier.� 

 
NENA believes, and asks the FCC to affirm or declare, that the injunction to �transmit all 
wireless 911 calls� is reasonably read to mean the passing of these calls into the trunks 
represented by the arrow at B in the diagram at the second page of Mr. Hixson�s report.  These 
trunks function, under the responsibility of the wireless carrier, to connect the Mobile Switching 
Center (�MSC�) to the Selective Router (�SR�) at the demarcation between the wireless and wire 
networks.  Thus, we maintain, the wireless carrier discharges its obligations under subsection (b) 
when it employs -- to the limit of their capacities -- the MSC-to-SR links. 
 
While it might be more logical and ultimately more effective to attempt mass calling controls 
earlier than the B point in the diagram -- for example at A -- we have little information or 
experience concerning such methods. 
 
Our request for your interpretation of the rule, then, is confined to the situation discussed at B(3) 
on page 3 of the Hixson report.  We are not asking the FCC to answer the questions posed at 
B(1) or B(2).  These are under discussion at the Emergency Services Interconnection Forum 
(�ESIF�), an industry-public safety collaboration convened jointly by NENA and the Alliance 
for Telecommunications Industry Solutions (�ATIS�).  However, the Commission�s response to 
our request will facilitate the continuing work of ESIF on the broader issues of congestion 
control. 
 
The history of wireless 9-1-1 at the Commission supports our interpretation.  Section 20.18(b) 
dates from the reconsideration of the initial Report and Order adopting emergency call 
obligations for wireless carriers and PSAPs.1  There, the Commission concluded: 
 
 Based upon this record, it appears that the technically feasible and most  
 practical options are to forward either all 911 calls, or only those that have  
 been validated.  This is in fact the position of many in the wireless industry. 
 Given this choice, we find that the public interest would clearly be better  
 served by requiring covered carriers to forward all 911 calls. As we noted in  
 the E911 First Report and Order, one of the Commission's statutory mandates  
 under the Communications Act is ``promoting safety of life and property  
 through the use of wire and radio communication.''2 
 
The focus at the time of the rule�s adoption was on the phrase �without respect to their call 
validation process,� based on the Commission�s belief that procedures seeking to verify 
                                                 
1 Memorandum Opinion and Order, 12 FCC Rcd 22665 (1997). 
 
2 Order, at ¶33.  See also, 11 FCC Rcd at 18681 (para. 8); Section 1 of the Communications Act, 47 U.S.C. ' 151. 
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subscriber status were impeding the delivery of vital communications.  The application of a non-
discriminatory method of �sizing� calls from customers and non-subscribers alike was simply 
outside the policy calculus that led to Section 20.18(b), and therefore not meant to be proscribed 
by the new rule. 
 
As described at the opening of the Hixson report , call containment through trunk sizing or other 
methods is closely related to �grade of service� measurements such as the P.01 criterion 
commonly used in wire networks.  The Commission�s initial reluctance to regulate in this area 
dates from the original Report and Order of July, 1996: 
 
 As discussed in a previous Section, we agree with the parties that contend  

that Federal standards regarding grade of service for 911 service are not  
warranted at this time.  The nature of the issue requires a level of expertise  
and consultation among the parties that can best be achieved through  
discussions and proceedings of standard-setting bodies, which the parties  
indicate are already in progress.  In addition, requiring a grade of service  
for 911 calls which is superior to the current grade of service may require  
the implementation of special technologies, especially call priority.  Therefore,  
we conclude that the interested parties should develop standards by mutual  
agreement or by submission to standard-setting bodies.3 

 
This conclusion, which was not changed on reconsideration, would be inconsistent with an 
absolutist interpretation of Section 20.18(b) that did not allow wireless carriers to manage 
unpredictable call spikes by the kind of trunk sizing discussed in the Hixson report. 
 
In short, the history of the wireless E9-1-1 rules, coupled with the present reality that mass 
calling about localized emergencies can affect public safety communications across much wider 
areas, suggests the prudence of the interpretation we request here.  To repeat, we ask only that 
the FCC reassure wireless carriers that Section 20.18(b) does not preclude reasonable decisions 
about sizing of wireless MSC-to-SR trunks and other methods of call containment within their 
networks. 
 
Should the Commission wish to anticipate other methods of mass call containment -- such as the 
A option in the Hixson report -- and rule that these, too, are acceptable under Section 20.18(b), 
NENA would welcome the additional clarification. 
 
Sincerely, 
 
 
James R. Hobson 
Counsel for NENA 

                                                 
3 11 FCC Rcd 18676, at ¶124. 
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Reasons to Manage Call Congestion 
 
The overall E 9-1-1 network is designed to give equal 
probabilities of call delivery to all callers, irrespective of 
what type of caller they are � ILEC, CLEC, or wireless. 
This can only be accomplished if all sources of calls receive 
equal treatment from origination to completion, by 
similar network and switching design.  Historically, this is 
done through trunk group sizing, based on busy hour probability 
of completion methods.  This is often labeled  
P.01 sizing, meaning that the trunk group sizing is based on 
that quantity that will allow 99 out of every 100 calls to be 
completed in the busiest hour, over a period of  monthly 
measurement. 
 
If this were not done by all parties involved, some callers 
would have a better chance of call completion than others. 
So, a standard objective for network sizing, adhered to by all 
parties to E 9-1-1 service, is the key to equal service levels 
with currently available methods.  
 
During mass calling situations, one or a few tower sectors can 
be inundated with wireless 9-1-1 calls.  This would fill up the 
large trunk group, and disallow any calls in other areas and 
Counties to get through for the duration of the mass calling 
event.  On the other hand, if smaller County-specific trunk 
groups are used, the multiple calls for the specific tower 
sectors are primarily directed to only one of the County trunk 
groups.  The rest operate as normal, and no single County is 
restricted to a no-calls condition. 
 

Options for Congestion Control 
 
Refer to the simplified E 9-1-1 voice network diagram below.  
Each option point is referenced by letter. 
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A � Congestion Management at the MSC switch 
 
Status:  not known to be available at present 
 
Wireless originating switches could contain software to limit 
the number of calls allowed to be placed into the 
E 9-1-1 network from a set of towers or tower sectors. 
If these sets of sectors corresponded to those sector coverage 
areas related to a given County or PSAP, the MSC would have the 
ability to limit mass calling impacts into the E 9-1-1 systems.  
This would be similar to capabilities in the wireline network 
used to control mass calling, which notably is done at the 
originating end of the network.  If the MSCs had this 
capability, it would significantly help in enabling the use of 
multi-County trunk groups from MSC to SR, since software 
screening control of call quantities would take the place of the 
smaller sized trunk groups that enable congestion control now. 
 
B � Congestion Management by MSC � SR trunk group sizing 
 
Status:  available and in use 
 
This is the technique used by all wireline carriers and many of 
the wireless carriers today.  Typically, carriers or their 
agents analyze call volumes over time, and use the engineering 
process to size, or adjust size of, the originating trunk group 
to P.01 service levels.  This provides equal levels of access 
across all types of carriers and their end offices.  In 
conjunction with P.01 sizing of the SR to PSAP trunk group, the 
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overall 9-1-1 system then provides equal probability of call 
completion to all callers. 
 
Typical wireless carrier arguments against this technique 
include:  
1) Wireline P.01 sizing doesn�t apply to wireless � wireless is 
different.  P.01 network engineering is not unique to wireline � 
it is a general network design method. Wireless is different in 
terms of what is known as peakedness; how quickly and to what 
degree mass calling occurs.  However, network engineering and 
sizing methods have allowances for different peakedness factors.  
It is likely that wireless calling differs in this way, just 
requiring a different statistical table to be used for trunk 
group sizing.  This could be verified, if we could ever get past 
the other two typical arguments below. 
2) We don�t know how many calls are involved, so we can�t size 
trunk groups to P.01 standards.   
Reality � the CLECs had/have the same situation.  The need is to 
accomplish P.01 by active monitoring of call volumes over time.  
Make an educated judgement, then adjust. 
 
3) The FCC says we are to `send all calls� to the PSAP. 
The FCC was talking about carriers accepting and passing forward 
(into the PSAP�s portion of the E9-1-1 systems) all wireless 9-
1-1 calls from the callers, especially from nonregistered 
phones.  Also, we doubt that the FCC was saying that wireless 
calls should be treated any differently for probability of call 
completion than all other 9-1-1 calls.  This issue continues to 
be a problem, and we are asking the FCC to clarify its meaning.  
FCC personnel have verbally verified to NENA representatives 
that they did not intend to cause differences in call completion 
probabilities.  NENA believes the wording was meant to indicate 
that wireless carriers should send all calls into the PSAP�s E9-
1-1 system, ie, into the trunk group feeding the Selective 
Router, since the FCC views the PSAP as responsible for the E9-
1-1 system components from Selective Router (and data base 
systems, including ALI servers) on to the physical PSAP 
equipment. 
 
C � Congestion Management at the Selective Router 
 
Status:  proposed and testable, but would require software 
changes in all Selective Router switches (at least 440 
nationally) 
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D � Congestion Management via SR-PSAP trunk group sizing 
 
Status:  available and in use 
 
Separate wireless trunk groups allow limiting of concurrent 
calls into the PSAP, but are cost intensive and require 
additional SR trunk ports and PSAP equipment, as compared to 
other choices.  These trunk groups should also be sized based on 
P.01 approaches. 
 
Overall P.01 sizing of combined wireline-wireless trunks can 
also limit concurrent call volumes, but can have the danger of 
being overwhelmed by wireless calls in a wireless mass calling 
situation.  This can disallow delivery of wireline calls during 
the mass calling period. 
 
The need for separate wireless PSAP trunk groups is dependent on 
the presence or absence of proper congestion control methods in 
the originating part of the network, overall wireless call 
volumes, and the degree of impact of mass calling situations, 
for the characteristics of a given wireless service area.  These 
conditions change over time, as wireless calling builds from low 
levels to higher quantities. 

Summary 
 
In 9-1-1 system design and engineering, call congestion 
management is best accomplished as close to the call source as 
possible.  This is true for wireline; it is true for wireless 
for the same reasons.  The best currently available choice is B 
(MSC trunk group sizing), although it is not always accepted by 
the wireless carrier, often using the (incorrect in NENA�s view) 
interpretation of the `all calls rule� in FCC documentation.  A 
more effective and possibly an overall less expensive approach 
would be option A (MSC software methods), but there are no known 
plans to provide this in the MSC switch types. 
 
 
Roger Hixson 
Technical Issues Director 
NENA 
March, 2004 
 


