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REQUEST FOR CLARIFICATION AND GUIDANCE (corrected) 
 

 The Law Office of Hill and Welch, on behalf of its cellular and PCS and other 

CMRS clients, hereby requests clarification on the “six month” reporting requirement 

announced in the Report and Order, Section 68.4(a) of the Commission’s Rules Governing 

Hearing Aid-Compatible Telephones, 68 Fed. Reg. 54173 (September 16, 2003).  In support 

whereof the following is respectfully submitted: 

 1)  The Report and Order, ¶ 89, establishes a reporting requirement “every six 

months on efforts toward compliance with the requirements of this Order during the first 

three years, and then annually thereafter through the fifth year of implementation.”  

However, the Report and Order, ¶ 97, provides that the reporting requirement is effective 

until approved by OMB under the Paperwork Reduction Act of 1995.  Notice of the 

Commission’s submission of the reporting requirement to OMB is found at 69 Fed. Reg. 

17149 (April 1, 2004) and the public comment period expired on May 3, 2004.  Counsel 

could not find any indication that OMB has yet approved the reporting requirement and 

carriers do not appear to be required to submit reports at this time in the absence of OMB 

approval.  2)  There is circulating in the industry a memoranda (or several) which indicates 

that the reporting was required to begin on May 17, 2004.  Several of undersigned clients 



contacted him about whether any report was required.  Because OMB approval of the 

information collection has not been obtained it does not appear that there is any reporting 

requirement at this time.  We request Commission clarification on the issue of whether 

reports are due notwithstanding the pendency of the OMB approval process. 

 3)  Moreover, the Commission should clarify when the first report will be required 

if and when OMB approval of the information collection is obtained.  The requirement 

specified in the Report and Order is that reporting is to commence six months after the rules 

become effective.  Therefore, it would appear that the first report would be due six months 

after OMB approved the information collection.  Moreover, “six months” does not really 

specify a day certain filing deadline as would, for instance, a requirement that the report be 

filed within180 days of the reporting rule becoming effective.  It would seem that as long as 

one filed the report sometime within the “sixth month” after the reporting requirement 

became effective that the report would be timely filed.  The Commission should provide 

guidance as to when the initial report, and subsequent reports, are due and whether the 

Commission has a specific filing date in mind. 

 4)  We appreciate the Commission’s assistance in this matter. 
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