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REQUEST FOR DECLARATORY RULING

The Association of Public-Safety COlmnunications Officials-International, Inc.

("APCO") hereby requests that the Federal Communications COlmnission issue a

declaratory ruling pursuant to Section 1.2 of its rules, 47 C.F.R. §1.2, to provide

clarification of Section 20.18(h), 47 C.F.R. §20.18(h), of its rules. In particular,

clarification is needed regarding the geographic area over which a wireless carrier must

provide the levels of 9-1-1 location accuracy specified in the Commission's rules, and the

degree to which carriers must provide accuracy data to relevant Public Safety Answering

Points ("PSAPs").

APCO is the nation's oldest and largest public safety cormnunications

organization. I Founded in 1935, APCO has over 16,000 members, most of whom are

state or local government personnel who manage and operate conununications systems

for police, fire, EMS and other public safety agencies. APCO has long been an active

participant in FCC proceedings concerning public safety cOlmnunications, addressing

both radio spectrum issues and Enhanced 9-1-1 (E9-l-l) matters that impact the
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operational requirements of Public Safety Answering Points ("PSAP") and the ability of

emergency personnel to respond quickly and accurately to 9-1-1 calls.

The Commission's wireless E9-1-1 rules require wireless carriers to provide

PSAPs with the location of 9-1-1 calls. Pursuant to Section 20.18(h), carriers using

network-based location technologies are to provide accuracy within 100 meters for 67

percent of calls, and 300 meters for 95 percent of calls. Carriers using handset-based

location technologies are to provide accuracy within 50 meters for 67 percent of calls,

and 150 meters for 95 percent of calls. The rules do not specify the relevant area over

which such accuracy is to be measured.

A. Accuracy Measurement Area

In Apti12000, the FCC's Office of Engineering and Technology issued OET

Bulletin No. 71, "Guidelines for Testing and Verifying the Accuracy of Wireless E9-1-1

Location Systems," which describes E9-1-1 accuracy testing methodology. However,

OET Bulletin No. 71 does not provide clear guidance as to whether the relevant area of

measurement should be a PSAP service area, a carrier's service area, or some other

alternative:

Reports of compliance testing should clearly define the subject
geographical areas. Accuracy tests may be based on the coverage areas of
local PSAPs that request Phase II deployment. It may be appropriate to
subject a wireless service provider's entire advertised coverage area within
a metropolitan area or similar region to testing, as suggested by the
National Emergency Number Association, but these are typically large
areas and initial ALI deployment may proceed more gradually. Thus,
testing may initially cover an urban core and later extend to the response
area of a local PSAP. Compliance may be verified for these subareas
separately or in combination. However, the areas delineated for
compliance testing should not overlap. It is unacceptable to include the
same geographic sub-area in two or more test areas, especially if the sub­
area is relatively lmdemanding for the location technology.
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This matter has also been the subject of extensive discussion within the

Emergency Service Interconnection Forum (ESIF) and the Network Reliability and

Interoperability Council (NRIC) VII. However, as recently described in the E9-1-1

Institute's Wireless Networks Issue Committee White Paper, neither of these advisory

bodies have been able to reach consensus:

Through the efforts ofESIF subcommittee G, consensus has been reached
on the technical methodology for performing accuracy. While this
provides the structure for how the testing is to be perfoITl1ed, policy issues
such as where and when the testing should be conducted and who should
have access to the results of that testing are still being discussed. As a
result the OET Compliance and Reporting Subcommittee identified the
following specific issues that still need to be resolved: the definition of the
test area, the frequency of testing, and access to test data. While there does
appear to be consensus on some aspects of these issues, such as a single
Public Safety Answering Point (PSAP) area is too small to be a test area
and PSAPs need access to at least some test results, consensus has not
been reached on the broader issues.2

The Commission has entered into consent decrees with Cingular Wireless and T-

Mobile which reference portions of OET Bulletin No. 71. Some have suggested that the

consent decrees go further and expressly authorize the use of carriers' service area for

accuracy measurement purposes. In fact, the decrees are far narrower. For example, the

Cingular consent decree provides that

location accuracy testing should be consistent with the guidelines in OET
Bulletin No. 71, which states that accuracy testing may be based on,
among other things, the coverage areas of local PSAPs that request Phase
II deployment or the wireless carrier's entire advertised coverage area
within a metropolitan area.3

2 E9-l-llnstitute, "Wireless Network Issues Committee Report" (September 21,2004), at 3.

3In the Matter ofCingular Wireless LLC, File No. EB-02-TS-003, released June 12,2003, at n. 9 (emphasis
added). See also In the Matter ofT-Mobile USA, Inc., File No. EB-02-TS-O 12, July 17, 2003, at n.ll.
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If anything, the consent decree suggest that nothing larger than a metropolitan area

should be the relevant area of measurement.

Some carriers, whether or not they are subject to consent decrees, have continued

to insist within the ESIF process and elsewhere that accuracy should be averaged over

their entire service area, a result that is unacceptable to the public safety community.

Under such an approach, a nationwide carrier could use the very high accuracy levels in

one portion of the nation to offset extremely low accuracy levels in other substantial

areas. That could leave significant portions of the country with virtually useless levels of

E9-1-1 accuracy, essentially nullifying Phase II in those areas.

Ideally, each PSAP should be able to assume that the location information that it

receives will be accurate within its service area at least to the degree specified in the

Commisson's rules. There is no benefit to that PSAP (or the citizens served by it) if a

carrier's accuracy levels meets FCC guidelines in distant areas, but not within the PSAP's

own area ofjurisdiction. Measurement of anything larger than a PSAP service area runs

the risk that the accuracy provided within a particular PSAP area will be significantly less

than that required by the COlmnission or otherwise necessary to protect public safety.

The Commission adopted the accuracy levels in the rules based upon an

understanding that lower levels of accuracy would not provide sufficient infomlation to

first responders. A variance of 50-1 00 meters can be the difference between life and

death when an emergency occurs on a darkened highway or in a dense residential or

commercial area, or anytime when the few extra minutes needed to pinpoint a location

are a few minutes too many to save a victim.
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We recognize the potential difficulties of requiring that accuracy be measured

within the service area of each of the estimated 6,000 PSAPs throughout the country, at

least at the present time. We believe that a reasoned, balanced interpretation of the

Commission's rules would be to require that the specified levels of accuracy be provided

and measured over a geographic area corresponding to the consolidated service area of

PSAPs that choose to be treated together at least for this purpose. For example, there are

many metropolitan and regional 9-1-1 authorities that provide varying degrees of

coordinated, and in same cases consolidated, PSAP operations to specific geographic

areas. Those regions would provide natural geographic boundaries for purposes of

accuracy measurement.

More difficult to address are areas without pre-existing cooperative arrangements

among PSAPs (many rural PSAPs may fall into this category). The Conunission should

encourage PSAPs in such areas to join together to create generic service areas for

purposes of measuring accuracy, though the "default" for carriers should always be that

accuracy levels must be provided on the basis of a particular PSAP service area. APCO

and its Project LOCATE are currently examining this issue further, and hope to provide

the Conunission with additional recommendations in the near future.

B. Providing Accuracy Data to PSAPs

Regardless of the geographic area over which accuracy is measured, it is critical

for PSAPs to know just how accurate the information is that they do receive. Despite

some carrier's fears, this is not to permit PSAPs to pursue enforcement actions against

noncompliant carriers. Rather, PSAPs need to know the level of E9-1-1 accuracy to

facilitate appropriate dispatching of emergency responders. For example, responders
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need to know what to do if they arrive at the "wrong address" or are unable to see the

emergency upon arrival. If the call was delivered with a high degree of accuracy, the

search for the actual emergency can be narrowed without requiring additional personnel.

However, if the accuracy levels are actually low, then responders need to be prepared for

a wider area search, and additional scarce resources may need to be dispatched.

We urge the Commission to clarify that carriers must be required to provide

PSAPs with accuracy data, at least upon the PSAP's request. How that information is

transferred, its degree of granularity, and its frequency of reporting, are issues that can be

resolved though ongoing industry/public safety discussions. However, those discussions

are unlikely to proceed in a productive manner absent clear direction from the FCC

regarding the fundanlental obligation of carriers to provide accuracy information data to

PSAPs.

CONCLUSION

Therefore, for the reasons set forth above, we urge the Commission to clarify the

geographic area over which a wireless carrier must provide the levels of 9-1-1 location

accuracy specified in the Commission's rules, and the degree to which carriers must

provide accuracy data to relevant PSAPs.

obert . Gurss
Director, Legal & Government Affairs
APCO International
1725 DeSales Street, NW
Suite 808
Washington, DC 20006
(202) 833-3800

October 6,2004
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