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November 18, 2004 

VIA ELECTRONIC FILING 

Marlene H. Dortch 
Secretary 
Federal Communications Commission 
445 12th Street, S.W. 
Washington, DC  20554 
 

Re: NOTICE OF EX PARTE MEETINGS 
  IB Docket No. 02-10 
  Use of Satellite Earth Stations on Board Vessels  

Dear Ms. Dortch: 

 On November 17, 2004, Mary Ellen Kramer, President of Broadband Maritime, Inc. 
(“Broadband Maritime”) and I had a series of ex parte meetings regarding the above-referenced 
docket with Jennifer Manner and Stephanie Zalewski from the officer of Commissioner Kathleen 
Q. Abernathy, Barry Ohlson from the office of Commissioner Jonathan S. Adelstein, Sam Feder 
from the office of Commissioner Kevin J. Martin, and Paul Margie from the office of 
Commissioner Michael J. Copps.  In addition, on November 18, 2004 I had a meeting with 
Sheryl Wilkerson from the office of Chairman Michael K. Powell.  Ms. Kramer attended the 
meeting with Ms. Wilkerson by speakerphone. 

 Broadband Maritime operates a network of earth stations on board vessels (“ESVs”) 
using the 5925-6425 MHz/3700-4200 MHz band (“C-Band”) on board foreign-registered 
merchant marine ships pursuant to No. 4.4 of the Radio Regulations of the International 
Telecommunications Union (“ITU”).   

 In each of the meetings, we discussed issues addressed in the comments, reply comments 
and letters filed by Broadband Maritime, including: 

• The public interest need for ESV service; 
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• The reasons why Broadband Maritime must operate on C-Band on the open seas and why 
it would be impractical, costly and unduly burdensome to have dual C-Band/Ku-Band 
operations; 

• The reasons for permitting operations on a non-interference basis without frequency 
coordination and why it would be impractical, costly and unduly burdensome for 
Broadband Maritime to frequency-coordinate C-Band use at each of the United States 
ports; 

• The reasons why it is extremely unlikely that Broadband Maritime’s ESV operations 
would cause harmful interference to terrestrial fixed microwave operations and methods 
for real time monitoring to protect terrestrial fixed services from interference from ESVs 
operating on an uncoordinated, non-interference basis; 

• The ex parte letter filed by Broadband Maritime on November 11, 2004 proposing 
operational requirements that would protect fixed terrestrial wireless operations from 
ESV C-Band operations on a non-coordinated, non-interference basis; and 

• The public interest need to routinely authorize 2.4 meter antennas for the C-Band ESV 
use and the parameters required by Annex 2 to International Telecommunications Union 
(“ITU”) Resolution 902 adopted at WRC-03 to protect adjacent satellites spaced two-
degrees apart. 

 At each of the meetings, we handed out a copy of the attached analysis which responds to 
theoretical claims of interference made by the Fixed Wireless Communications Coalition 
(“FWCC”) in its ex parte letter of July 29, 2004.  We explained that the analysis of the FWCC 
was based upon faulty assumptions and the reasons why those assumptions were incorrect.  

 
Very truly yours, 

 /S/ 
 
Eliot J. Greenwald 

 
Cc : Sheryl Wilkerson 
 Jennifer Manner 
 Paul Margie 
 Sam Feder 
 Barry Ohlson 
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