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March 2, 2005 

Marlene H. Dortch, Secretary       Ex Parte Notice 
Federal Communications Commission 
445 12th Street, SW 
Washington, DC  20554 
 

Re: BellSouth Telecommunications, Inc. Request for Declaratory Ruling 
That State Commissions May Not Regulate Broadband Internet 
Access Services by Requiring BellSouth To Provide Wholesale or 
Retail Broadband Services to CLEC UNE Voice Customers, WC 
Docket No. 03-251 

Dear Ms. Dortch: 

 On March 2, representatives of Comcast Corporation (“Comcast”) met with 
Christopher Libertelli, Senior Legal Advisor to Chairman Powell, to discuss the above 
captioned proceeding.  Comcast was represented by Ryan Wallach and the undersigned, both 
of Willkie Farr & Gallagher LLP. 
 
 The discussion centered on points covered in Comcast’s February 20, 2004 ex parte 
letter in the above captioned proceeding and the attached handout.  In addition, we 
emphasized that number portability is vitally important to competition.1  Moreover, noting 
that the statute and the Commission’s rules require local exchange carriers to port numbers 
“to the extent technically feasible,”2 we pointed out that no ILEC has argued, let alone 
substantiated, that it is not technically feasible promptly to port the telephone number of a 
customer who also happens to be a DSL customer.  We observed that any such contention 
would be difficult to prove given that other ILECs do in fact promptly port the telephone 

                                                 
1  Very soon after passage of the Telecommunications Act of 1996, the Commission noted that “the 
record developed . . . confirms the congressional findings that number portability is essential to meaningful 
competition in the provision of local exchange service.”  In re Telephone Number Portability, First Report & 
Order & FNPRM, 11 FCC Rcd. 8352, 8367 ¶ 28 (1996).  The Commission concluded “that number portability 
provides consumers flexibility in the way they use their telecommunications services and promotes the 
development of competition among alternative providers of telephone and other telecommunications services.”  
Id.  The Commission also observed that, “[t]o the extent that customers are reluctant to change service providers 
due to the absence of number portability, demand for services provided by new entrants will be depressed.  This 
could well discourage entry by new service providers and thereby frustrate the pro-competitive goals of the 1996 
Act.  See also H.R. Commerce Comm. Rep. No. 104-204, pt. 1, at 72 (1995) (to accompany H.R. 1555) (stating 
that “[t]he ability to change service providers is only meaningful if a customer can retain his or her local 
telephone number”), reprinted in 1996 U.S.C.C.A.N. 10, 37. 
2  47 U.S.C. § 251(b)(2). 
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numbers of phone customers who also subscribe to DSL upon receiving a number portability 
request from a new phone service provider chosen by the customer.3 

 Please let me know if you have any questions. 

Respectfully submitted, 

 /s/ James L. Casserly____________ 
 James L. Casserly 
 Willkie Farr & Gallagher LLP 
 1875 K Street, N.W. 
 Washington, D.C. 20006 
 (202) 303-1119 
 
cc: Christopher Libertelli  

                                                 
3  Cf. In re Implementation of the Local Competition Provisions in the Telecommunications Act of 1996, 
First Report & Order, 11 FCC Rcd. 15,499, 15,606 ¶ 204 (1996) (“We further conclude that successful 
interconnection or access to an unbundled element at a particular point in a network, using particular facilities, is 
substantial evidence that interconnection or access is technically feasible at that point, or at substantially similar 
points in networks employing substantially similar facilities. . . .  We also conclude that previous successful 
interconnection at a particular point in a network at a particular level of quality constitutes substantial evidence 
that interconnection is technically feasible at that point, or at substantially similar points, at that level of 
quality.”); 47 C.F.R. § 51.311 (c) & (d)(same). 



  

  

NUMBER PORTABILITY AND DSL SERVICE 

Problem in a Nutshell:  Although local exchange carriers (“LECs”) are required to provide 
number portability -- subject only to the constraints of technical feasibility -- some incumbent 
local exchange carriers (“ILECs”) have adopted policies that impede the porting of telephone 
numbers of subscribers who also subscribe to Digital Subscriber Line (“DSL”) services.  
Regardless of what the Commission decides with respect to the ability of state commissions to 
require ILECs to provide DSL services to customers who choose a non-ILEC supplier for phone 
service, the Commission should clarify that ILECs may not delay in porting telephone numbers 
when the customer has chosen a new voice service provider. 

Governing Statute:  Section 251(b)(2):  Each LEC has the “duty to provide, to the extent 
technically feasible, number portability in accordance with requirements prescribed by the 
Commission.” 

Governing Rule:  47 C.F.R. § 52.23:  Each LEC must implement a number portability method 
and provide number portability in compliance with criteria established by the FCC.  All of the 
criteria are affirmative obligations on LECs when porting numbers.  The FCC’s rules do not 
allow a LEC to refuse to port numbers except where it is not technically feasible. 

FCC Guidance:  In interpreting the definition of “number portability” under the 
Communications Act and FCC rules, the FCC has stated that “consumers must be able to change 
carriers while keeping their telephone number as easily as they may change carriers without 
taking their telephone number with them. . . .  Accordingly, we conclude that carriers may not 
impose non-porting related restrictions on the porting out process.”  10/7/03 Number Portability 
Order ¶ 11.  To the same effect, in the context of wireless number portability, the FCC’s website 
states: 

Consumers should contact their prospective new carrier, who will start the porting 
process.  The new carrier will first confirm the consumer’s identity and then make a 
porting request of the old carrier. . . .  Once a valid porting request has been made, the 
old carrier cannot refuse to port a number.  (emphasis added) 

Porting a number should not be time-consuming.  Back in 1997, when number portability was 
new and unfamiliar, the FCC adopted the North American Numbering Council’s 
recommendation of a four business day interval for wireline ports.  More recently, in discussing 
wireless local number portability, the FCC has said that a wireless-to-wireless port should take a 
few hours, and a wireless-to-wireline port should take no more than a few days.  At this point, 
wireline-to-wireline porting has become routine and should require the shortest intervals to 
effectuate. 

Details:  Verizon, citing company “policy,” has refused to port a customer’s local phone number 
if it is on a phone line that is also used to provide DSL.  Rather, Verizon automatically rejects a 
valid porting request from the new provider, and requires that the customer first disconnect her 
DSL service before the number is ported, even where the new provider does not need to use 
Verizon’s phone line (loop).  (SBC has a similar “policy” but in practice does not currently 
refuse to port numbers.)  Thus, in contrast to the FCC’s description quoted above, Verizon will 
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only initiate the porting process after the customer requests that her DSL service be 
disconnected, and after that service has in fact been disconnected.  This requires the new carrier 
to contact the customer after receiving a refusal from Verizon, the customer to contact Verizon to 
disconnect her DSL service, the customer then to contact the new carrier to inform it that she has 
cancelled her DSL service, and then the new carrier to make another porting request.  (Moreover, 
on some occasions, Verizon continues to keep the DSL indicator on the customer’s account and 
in the billing system for days after the customer has requested disconnection.) 

These practices violate the statute and the Commission’s rules.  They prevent the customer from 
using the phone service provider of her choice for many days longer than can be justified by 
considerations of technical feasibility.  They also give the ILEC another opportunity to try to 
persuade the customer not to change phone service providers, even after she has in fact 
authorized that change. 

This adversely affects competition and consumers.  Due to the automatic port rejection where a 
customer has DSL, and the complicated process that follows in order to successfully port a 
number, Comcast is forced to cancel the orders of significant numbers of consumers who have 
affirmatively chosen Comcast as their phone provider. 

Comcast has encountered this problem with Verizon for over four years, and has made extensive 
efforts to resolve the problem without FCC involvement.  For example, when Verizon raised 
concerns about porting telephone numbers of customers that purchase DSL from competitive 
LECs and data LECs other than Verizon, Comcast and these competitive LECs and data LECs 
proposed solutions in Verizon’s CLEC User Forum to resolve any porting issues that may arise.  
Verizon, however, has refused to implement the proposals and continues to automatically reject 
porting requests for customers who also have DSL service.  Comcast has even attempted 
mediation with Verizon before the Massachusetts DTE, but has been unsuccessful in securing 
Verizon’s cooperation in porting numbers. 

Comcast brought this issue to the FCC’s attention in a February 20, 2004 letter filed in WC 
Docket No. 03-251, a proceeding in which BellSouth asks the Commission to affirm an ILEC’s 
right to refuse to provide DSL service to customers who are not the ILEC’s voice customers.  
Time Warner and Bright House Networks also raised this issue in the same proceeding.  No 
ILEC has yet placed on the record any legal argument that provides even colorable support for 
this practice. 

The Bottom Line:  Comcast takes no position on the question of whether ILECs are permitted to 
require their consumers to be voice customers in order to obtain DSL service.  But, whatever the 
Commission decides on that issue, it should leave no doubt that refusing to port a phone number 
based on company “policy” is in direct contravention of the statute and the Commission’s rules.  

 


