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 The Direct Marketing Association, Inc. ("DMA"), hereby submits these 

comments in connection with ACA International's ("ACA") Petition for an Expedited 

Clarification and Declaratory Ruling.  ACA requests that the Federal Communications 

Commission ("FCC" or "Commission") make clear that the regulations governing 

autodialer calls to wireless numbers do not apply to debt collection calls.  DMA agrees 

that the Commission should reaffirm the continued application of its prior statements 

regarding the status of debt collection calls and clarify that calls made solely for the 

purposes of collecting payment are not the type of call the Telephone Consumer 

Protection Act of 1991 ("TCPA") or the FCC's implementing regulations are intended to 

address.  In particular, the Commission must reaffirm that neither the TCPA nor FCC 

regulations limit the use of automatic dialing equipment to call a wireless number that the 

called party/subscriber has provided or otherwise consented to be used as a point of 

contact.   

 The use of wireless service has exploded in recent years.  According to the most 

recent Commission annual report on mobile service competition, by the end of 2004, 

mobile subscribership increased to 184.7 million, translating to a nationwide penetration 
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rate of approximately 62 percent of the population.  The Commission's own report also 

noted that the total subscriber base has increased 30 percent in just the past 3 years.1  

Moreover, American consumers are increasingly relying on a wireless service as their 

primary or sole point of contact, foregoing traditional landline service in favor of the 

versatility and portability of wireless services and equipment.  For instance, the 

Commission's annual report cited a survey prepared for the Centers for Disease Control 

noting that 5.5 percent of adults lived in households with only wireless phones in the 

second half of 2004, and about 14 percent of people aged 18-24 year-olds live in 

wireless-only households.  The Commission also noted a report concluding that 1/3 of all 

households get over half their calls on a mobile phone, and 9 percent get almost all their 

calls wirelessly.2 

 As ACA explains, securing proper payment for goods and services is vital to the 

financial well-being of individual merchants, as well as the economy as a whole.  Calls to 

pursue collection of valid debts are not part of a program to solicit sales, but rather a 

legitimate effort to ensure compensation for services or goods the purchaser has already 

obtained and enjoyed.  Collection efforts are heavily regulated, at both the federal and 

state level.  The TCPA, however, is not among those regimes and simply was not 

intended to disrupt or alter the procedures that businesses – of all types and sizes – use to 

collect payments.   

                                                 
1   Implementation of Section 6002(b) of the Omnibus Budget Reconciliation Act of 1993, Annual Report 
and Analysis of Competitive Market Conditions With Respect to Commercial Mobile Services, Tenth 
Report, FCC 05-173 (2005). ¶ 161 
2   Id. at ¶ 196-97. 
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 The Commission has often recognized that debt collection calls are distinct from 

other types of calls, and has repeatedly noted that collection calls fall outside the scope of 

the myriad requirements and limitations in the TCPA and the Commission's rules.3   

 The Commission should eliminate any confusion about the applicability of its 

rules and reaffirm the distinct nature of debt collection calls versus other commercial 

calls, and especially promotional calls.  In particular, DMA urges the Commission to 

reaffirm that when consumers release a wireless number, they have given permission to 

call that number, whether the number is dialed manually or using an autodialer.  Indeed, 

the standards apply equally to all calls, whether or not made for purposes of debt 

collection.  In adopting the original TCPA rules, the Commission explained that "persons 

who knowingly release their phone numbers have in effect given their invitation or 

permission to be called at the number which they have given, absent instructions to the 

contrary.  Hence, telemarketers will not violate [FCC] rules by calling a number which 

was provided as one at which the called party wishes to be reached."4  That conclusion 

was sound 14 years ago and remains so today.  Indeed, increased reliance on wireless 

service, particularly when used in lieu of a wireline phone, makes the case stronger.  A 

subscriber's choice of phone service should not drive a decision about how, or whether, a 

seller can collect payment for other goods or services the subscriber buys.  Businesses 

must not be constrained in their effort to collect valid debts simply because a purchaser 

elects to rely on a wireless phone instead of traditional landline service.  To eliminate 

                                                 
3   See, e.g., Rules and Regulations Implementing the Telephone Consumer Protection Act of 1991, Second 
Order on Reconsideration, FCC 05-28 (2005); Rules and Regulations Implementing the Telephone 
Consumer Protection Act of 1991, Report and Order, FCC 03-153, fn. 358 (2003); Rules and Regulations 
Implementing the Telephone Consumer Protection Act of 1991, Memorandum Opinion and Order, 10 FCC 
Rcd. 12391, ¶¶ 17, 19 (1995); Rules and Regulations Implementing the Telephone Consumer Protection 
Act of 1991, Report and Order, 7 FCC Rcd. 8752, ¶ 39 ("1992 Order").  
4  1992 Order at ¶ 31. 
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confusion, therefore, the Commission should again acknowledge that debt collection calls 

are generally beyond the scope of the TCPA and, at a minimum, reaffirm that neither the 

TCPA nor the FCC's implementing rules limit the use of automatic dialing equipment to 

call a wireless number, for debt collection or otherwise, that the called party has supplied 

or otherwise consented to be used as a point of contact. 
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