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 The Direct Marketing Association, Inc. ("DMA"), submits these reply comments 

in connection with ACA International's ("ACA") Petition for an Expedited Clarification 

and Declaratory Ruling, to address an issue that the American Financial Services 

Association ("AFSA") raised in its comments on ACA's petition.  AFSA generally 

contends that the Federal Communications Commission ("FCC" or "Commission"), 

should reaffirm that businesses are not prohibited from using an autodialer to contact an 

individual at a number that individual provides as a contact point, even if the call is made 

to a wireless number.  DMA agrees that the Commission should reaffirm that an 

individual effectively consents to be contacted at a number – including a wireless 

number1 – that he or she identifies as a contact point.  AFSA, however, suggests that 

there is ambiguity about whether such consent extends only to what AFSA describes as 

"account- servicing" calls, or more broadly to other types of calls, too.  DMA does not 

believe any such ambiguity exists.  When someone provides their telephone number, then 

                                                 
1 For ease of reference for purposes of theses comments, we use the term "wireless number" to refer to any 
of the services subject to the limits of 47 U.S.C. § 227(b)(1)(A)(iii). 
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absent contrary instructions,2 it is reasonable to infer that they consented to receive calls 

at that number.   

 AFSA refers to one paragraph, and in turn a single footnote, in the Commission's 

2003 Report and Order amending its rules implementing the Telephone Consumer 

Protection Act of 1991 ("TCPA).  The Commission stated that it was declining to adopt a 

categorical exemption from the limits on autodialers for "inadvertent autodialed or 

prerecorded calls to wireless numbers and proposals to create implied consent.3  AFSA 

suggests that since some of the parties requesting such action engaged in solicitation 

calls, the Commission's statements may be interpreted as limited to calls regarding 

servicing an individual's account.   

 We disagree.  To the extent that these statements in the 2003 Order relate to the 

consent to be inferred from the knowingly release of a telephone number, the 

Commission did not "decline" to take action; it had already taken a position on the issue 

1992.  Indeed, the Commission could not, consistent with the Constitution or the 

Administrative Procedure Act, alter the substantive legal standards established in the 

1992 Order4 by way of a terse footnote, rather than a reasoned explanation for such a 

material change in the applicable legal standards.   

 The TCPA's legislative history indicates that Congress intended a decision to 

release a telephone number to constitute consent to contact that number.  As explained in 

the Committee report to accompany H.R. 1304: 

                                                 
2 This could include a company-specific do-not-call request or an instruction provided when the number is 
supplied. 
3 Rules and Regulations Implementing the Telephone Consumer Protection Act of 1991, Report and Order, 
FCC 03-153, ¶ 172 and fn. 623 (2003) ("2003 Order") (emphasis added). 
4 Rules and Regulations Implementing the Telephone Consumer Protection Act of 1991, Report and Order, 
7 FCC Rcd. 8752, ¶ 31 ("1992 Order").  
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The restriction on calls to emergency lines, pagers, and the like does not apply 
when the called party has provided the telephone number of such a line to the 
caller for use in normal business communications.  The Committee does not 
intend for this restriction to be a barrier to the normal, expected or desired 
communications between businesses and their customers.5   

 

 Consistent with that guidance, the FCC was unmistakably clear when it explained, 

in the context of discussing the autodialer restrictions,  that "persons who knowingly 

release their phone numbers have in effect given their invitation or permission to be 

called at the number which they have given, absent instructions to the contrary.  Hence, 

telemarketers will not violate [FCC] rules by calling a number which was provided as one 

at which the called party wishes to be reached."6  The Commission recently restated this 

principle when it adopted regulations to implement the Junk Fax Prevention Act of 2005 

("JFPA").  The FCC determined that when otherwise lawful, it is permissible for a sender 

to transmit a fax "to a recipient that had provided a facsimile number to the sender, for 

example, on an application, information request, contact information form, or 

membership renewal form."7  The Commission further concluded that "a business card 

containing a fax number that is provided by the recipient to the sender would permit the 

sending of a facsimile advertisement."8   

 It was not necessary for the FCC, in the 2003 Order, to re-state the operative legal 

standard that had governed calls for the prior decade – knowingly releasing a number is 

consent to call that number.  The range of views and interpretations that interested parties 

have expressed about the scope of the autodialer limits since the 2003 Order has perhaps 

                                                 
5 H.R. Rep. No. 102-317 at 17 (1991).   
6 1992 Order at ¶ 31. 
7 Rules and Regulations Implementing the Telephone Consumer protection Act of 1991, Junk Fax 
Prevention Act of 2005, Report and Order and Third Order on Reconsideration, FCC 06-42, ¶14 (rel. April 
6, 2006)("JFPA Order"). 
8 Id. at fn 49.  
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led to confusion, and at a minimum suggests that confusion exists.  DMA, therefore, 

agrees that the FCC should clarify this issue, and we urge the Commission to reaffirm the 

views it expressed in the 1992 Order.  We also believe that debt collection calls are 

unique, and at times warrant a more flexible approach.  Yet, there is nothing in the TCPA 

or in prior Commission orders to suggest that the consent conveyed by releasing a 

telephone number is or should be limited only to calls made for debt collection.  Just as 

"[t]he provision of a telephone facsimile number to a business or other entity reflects a 

willingness to receive faxes from that entity,"9 so too does the release of a wireless 

number communicate consent to receive calls on that number.   

 Accordingly, DMA respectfully asks that the Commission reaffirm that when 

consumers release a wireless number, they have given permission to call that number, 

whether the number is dialed manually or using an autodialer, and that the same standard 

applies equally to all calls, whether or not made for purposes of debt collection.   
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9 JFPA Order at ¶14. 


