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ATTORNEYS AT LAW

October 24, 2007

Ex Parte

Ms. Marlene H. Dortch
Secretary
Federal Communications Commission
445 12th Street, SW
Washington, DC 20554

Re: Telephone Number Portability, CC Docket No. 95-116
IP-Enabled Services, CC Docket No. 04-36

Dear Ms. Dortch:

On October 23,2007, Bill Hunt with Level 3 Communications LLC ("Level 3"), and I
met with John W. Hunter, Chief of Staff and Senior Legal Advisor to Commissioner Robert M.
McDowell. On October 24, 2007, we met with Ian Dillner, Legal Advisor to Chairman Kevin J.
Martin, Scott M. Deutchman, Legal Advisor to Commissioner Michael J. Copps, Scott
Bergmann, Legal Advisor to Commissioner Jonathan S. Adelstein, Chris Moore, Legal Advisor
to Commissioner Deborah Taylor Tate, and Wayne Leighton, Acting Legal Advisor to
Commissioner Deborah Taylor Tate.

We distributed copies of the attached letter, previously filed in these dockets, which
summarizes the points we raised in our presentation.

Please contact me if you have any questions.

Sincerely,

I

Na ahata
to Level 3 Communications, LLC
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March 13,2007

Ex Parte Submission - Filed Electronically

Marlene H. Dortch
Secretary
Federal Communications Commission
445 lih Street, SW
Washington, DC 20554

Re: Telephone Number Portability, CC Docket No. 95-116
IP-Enabled Services, Docket No. 04-36

Dear Ms. Dortch:

In its IP-Enabled Services NPRM, the Commission sought comment on whether the
number portability requirements should be extended to IP-enabled service providers. 1 In its
recent Time Warner Declaratory Ruling, the Wireline Competition Bureau reaffirmed that
"because our number portability rules apply to all local exchange carriers, customers effectively
are able to port numbers to VoIP providers today by virtue of their relationship with a wholesale
local exchange carrier.,,2 Furthermore, in that decision the Bureau made clear that "it is most
consistent with Commission policy that where a LEC wins back a customer from a VoIP
provider, the number should be ported to the LEC that wins the customer at the customer's
request," and it made such porting by VoIP providers and their wholesale carriers an explicit
condition of the Section 251 rights explicated in that ruling. 3 The Commission stated it would
address other concerns about porting in the IP-Enabled Services proceeding.4

Level 3 Communications, LLC. ("Level 3") now urges the Commission to move forward
to clarify its number porting rules as follows:

• First, the rules should make clear both that interconnected VoIP providers can
receive, i.e. "port in," and have the obligation to "port out" numbers when requested,
irrespective of whether a number was first "ported in" to the VoIP provider. In
addition, the drafting of the current rules could be improved by clearly stating the
obligations of covered service providers to port numbers upon customer request.

lIP-Enabled Services, Notice of Proposed Rulemaking, 19 FCC Red. 4863, 4911-13 (~~ 73-74) (2004).
2 Time Warner Cable Request/or Declaratory Ruling that Competitive Local Exchange Carriers May Obtain
Interconnection Under Section 251 o/the Communications Act 0/1934, as Amended, to Provide Wholesale
Telecommunications Services to VolP Providers, Memorandum Opinion and Order, DA 07-709,22 FCC Red. 3513,
2007 FCC LEXIS 1752 at n. 46 (2007).
3 Id. at~ 16.
4Id.
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• Second, the rules should make clear that wholesale providers must also port in
response to a request from their wholesale customer, when doing so does not affect
the ultimate end user's service.

• Third, the rules should clearly require covered service providers to port first and
dispute later, rather than hold customer changes of service providers hostage in
porting disputes. Notwithstanding the Commission's clear direction that contract
disputes are not a basis for refusing to port a telephone number,5 Level 3 has had
other service providers refuse to port as a way to try to obtain leverage over their
departing wholesale customer or as a way to simply stall the change. The same rule
should also apply in disputes about the propriety of porting. If a number was ported
inappropriately, the situation can later be rectified.

• Fourth, the Commission should clarify that all porting requests are requests to change
service providers under the slamming rules, and therefore the service provider
requesting the port has the same duties as a submitting carrier under the slamming
rules, and the carrier carrying out the port has the same duties as an executing carrier
under the slamming rules. This would also ensure that an executing carrier cannot
validate the port or service change request, although the executing carrier may obtain
the information necessary from the submitting carrier to verify that the correct
number has been identified for the port, which the attached draft rules expressly
would permit.

• Fifth, because failure of a carrier receiving a port request to timely execute the port
frustrates consumer choice in the same manner as submission of an erroneous carrier
change under the slamming rules, and is inconsistent with the Commission's rules, a
service provider that receives a valid port request and fails to carry out a timely port
in accordance with these rules should be subject to the same liability as a "submitting
telecommunications carrier" under the slamming rules - enhanced liability "equal to
150% of all charges paid to the" carrier from whom the number is being ported "after
such violation.,,6

Attached are proposed rule changes that would implement Level 3's proposals. Also
attached is a section-by-section explanation.

These proposed rules do not attempt to resolve the issues raised by the T-Mobile/Sprint
Petition as to the proper timeframes and information necessary for number porting. 7 These
proposed rules also do not attempt to define an appropriate time period for interconnected VoIP
providers to be able to port. However, Level 3 notes that today, all interconnected VoIP
providers obtain numbers from local exchange carriers, who all have an existing duty to provide
number portability.

5 Telephone Number Portability -- Carrier Requests for Clarification of Wireless- Wireless Porting
L"sues, Memorandum Opinion and Order, 18 FCC Red. 20971, 20975-77 (~~ 13-18) (2003).
647 C.F.R. § 64.1140.
7 Telephone Number Portability, T-Mobile USA, Inc. and Sprint Nextel Corporation Petition for Declaratory Ruling,
CC Docket No. 95-116 (filed Dec. 20, 2006).
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If you have any questions about the proposal, please let me know.

Sincerely,

/s/

Lawrence Strickling
Level 3 Communications, LLC

Attachment



n.mlost~u Number Portability Rules

Part 52 - Numbering

Subpart C - Number Portability

[Technical and conforming changes to other sections are not yet included. A section
providing a timetable for the implementation of number portability by providers of
interconnected VoIP service is not yet included.]

§ 52.21 Definitions. lRedlined to existing text.]

As used in this subpart:

(a) The term 100 largest MSAs includes the 100 largest MSAs as identified in the
1990 U.S. Census reports, as set forth in the Appendix to this part, as well as those areas
identified as one of the largest 100 MSAs on subsequent updates to the U.S. Census
reports.

(b) The term broadband PCS has the same meaning as that term is defined in §
24.5 of this chapter.

(c) The term cellular service has the same meaning as that term is defined in §
22.99 of this chapter.

(d) The term covered CMRS means broadband PCS, cellular, and 800/900 MHz
SMR licensees that hold geographic area licenses or are incumbent SMR wide area
licensees, and offer real-time, two-way switched voice service, are interconnected with
the public switched network, and utilize an in-network switching facility that enables
such CMRS systems to reuse frequencies and accomplish seamless hand-offs of
subscriber calls.

(e) The term database method means a number portability method that utilizes
one or more external databases for providing called party routing information.

(f) The term downstream database means a database owned and operated by an
individual carrier for the purpose of providing number portability in conjunction with
other functions and services.

(g) The term end user means the person or entitv that ac,'tuallv receives a
1:£lephone number. djrecili...Qf indirectl\.:..J[om a serviceprovicler to allow that speciflf
12~I§.Q:n...91.:..~!.l.tjt.YJ.Q....§.9.n~LQLr£.9..~ ..b:g..9.9J:n.m.Hn:L9..nH.QI1:?...,~..S.';"II;.~91?.t.wj!h ...r.~$.1?.9..9..t;.lQ.J1.~!nJ.Q.9.E~.J..!J§.1
tJJ.9.Y...QQ...nQt~\.9.1m!:1J): ...~U§.~J.Q§g ....?-ng..Jl.i?1rH2m£J9....~..Uh..§.9.ri.b.9.Di.Qr..l:I.§..~r-,~LH!r..1b...~iIjD ..9.jyJQmt!.JJ.!i.~,t
a telecol'mnunications carrier 0.1' aJ2Iovider of interconnected VoIP s.ervice is not an end
user. Example I -- I~_ calling card provider or internet s~Ivjce provider operat~s using
Qlatform or gatewavnumbersjnto which its subscribers dial to obtain service. 'rhes~



Proposed Number Portability Rules

~tfonTl or gatevvay numbers, although disclosed and distributed to the calling card
.QP.5.L.q!9I~_~g.Lh~.P)_ ..9..!J..§1Q!n.Q.m.l...!:lX~U1Ql..n[Q..Y.Lq?gJQ ..lho~£.. caJ1Ln.g..9.m:~L.QLh~I::".9.!!.§.tQ.n!.Qr~jQr
1b.~ir indivi4ual Y:1.~..1?ut to shan~ with lllillJY other caHi.illL.9.Slrd QLlliE..~ustQm~rs. In this
.9J!§.~~:yith re§J2.~.9:tto the gateway QI.J2latfoml number" the. calling card provider or the:
TSP is the end user" not the calling ,"'ard pl'ov.ider's or ISP's customer. E.:'Cample 2 - A
paginu: emerator has a general number for receiving calls. and it ass'igns specific user
codes to its specitk subscribers. With resQect to the general number for receivinu: calls.
the palling operator and not its specific subscribers, is the end user.

(bJ ThC? !e..~. ~l'lr:1}'!lPf!1](.11!i.~~ _a!f!J-!- $¥..~ UqeJ1§f!.e.. ~s_ tp~ §~t:!1~ _n:!e..ap~K~s .. tp~t.. .... ~"",, '--__"'-- .....J

term is defined in § 20.3 of-this chapter.

ilille term interconnected Vol? servicr,Lha~the samY-.meaning_~JiJhf!t term i~

defined in § 9.3 of this chapter.

(itTh~ ~e!f!l-'qqaJ ..e~q~qn$! _cp!rj€!':. tp~~I}S_ ~n),J!e..r~~T!. ~h.?! is..epg~ge..d.. ip..t~~ _...... ~ " "" '-----------.....-'
provision of telephone exchange service or exchange access, whether as a whole~~5!le or
retail provider. For purposes of thjs subpart, such term does not include a person insofar
as such person is engaged in the provision of a commercial mobile service under 47
U.S.C.332(c).

W T,~~ .!~~, !.().cg{ 1J:1!.l1]!?~r.PP!'fqP.!I.!ty JJ.ri.'!?..i'!~~t!grO!Jf!! fA) _11!~.~p..s..~!1 .. ".. .. ..... _
independent, non-governmental entity, not aligned with any particular
telecommunications industry segment, whose duties are determined by the NANC.

(itThe. ~e~Jg~qtto..nj?o!£q.bjljty'T:[l~~n.s.~b~ ~1?i.li!y" 2f tl~e!~2f~~!e..c9r.!1~~!lj£a.~~9P.~ .~ ",,- '----:....---------"
services...QLin!~Iffil1n.Q£.1&.~LYQIP ::;.~vi£s;,? to retain existing telecommunications numbers
without impairment of quality, reliability, or convenience when moving from one
physical location to another.

(m)JA.~.t~!1!.1 }C?.r:g-:!.e.!'J!l.cf:qtqqqs.f!.!'t}/qbqc{ ,!n..~~~s.. ~ _d~~.~p~~e ..f!.I~t~,()9.t~~t.PP!n.pJi~~ .J ~ ~" '------------"

with the performance criteria set forth in § 52.3(a).

(nJ .)11C? .!~f!I!.1]l!.'!!~f!..r'p"O!.~q~.!~.!ty ..T:[l~a.p._s ..~h~ ~1?ili!X. 2ftls_e!~'2tt~~e_c9!P:~l!nJ~aJ~op~ -" ~" ' '-------------'
services to retain, at the same location, existing telecommunications numbers without
impairment of quality, reliability, or convenience when switching from one ~.~r.y.L~~t .... _ _.~ _...{Deleted: telecommunications carrier

providcl to another.

Wr~~ _t~~. r.e.gJoJ!,aJ .dF!~q,~~~~. !T!.~.f.1~~. ~t! ~M.S_ 9~t~~~.~~ .0J .~:n. _.~.¥~{s.G.~ P~4: !~.a! .~ "~ ,- '-- ....J

contains information necessary for carriers to provide number portability in a region as
determined by the NANC.

(J.?~ Ib~ .!~.n.!!. s..e.rYi9~ .9Qf}t!,q(pPJ!'!t G~~?J...~~a.n.~ ..8:"4a.!~l?-a~~ i~. !~.~ ..p.~~J.i2 ~!':.!~~h~<! -"" /' '--------------"'
network which contains information and call processing instructions needed to process
and complete a telephone call. The network switches access an SCP to obtain such
inforrnati(~m. Typically, the information contained in an SCP is obtained from the SMS.

(~ J!1~ .!~f!n., s:,e.rY~r:[!!y!aYl.ag~'!.l~1]t.sy~t.~f!1: .. (S:MS.)me~n.s ..~..4~t~b.~~~ .o.r~C?fl1P~t.~r _..,
system not part of the public switched network that, among other things:

2
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(1) Interconnects to an SCP and sends to that SCP the information and call
processing instructions needed for a network switch to process and complete a
telephone call; and

(2) Provides telecommunications carriers with the capability of entering and
storing data regarding the processing and completing of a telephone call.

(&'tTh~ !e!1P..~~'YJq~ pqr:!g~i!itx 1p~~~s.. ~he ..a.~i1it)' .9%~~~r~ s>f !el~c_o~1!.f!1~1]i.c~ti~!!s ...__ r'- '----..::......- ---.J

services or interconnected VoIP services to retain existing telecommunications numbers
without impairment of quality, reliability, or convenience when switching from one
telecommunications service.DIjJ1t..9.rQ\2:!1n.~m~~t.YQIP....?.Qr:Y.:i9J~ to another, without switching
from one ..'tervis~ provid~_tQ _a!lQtp~~. _ ____ _______ _ ____ ______ _ .' .{ Deleted: telecommunications carrier

l-~The term service provider means all local exchange caITiers, providers of
f..9.Y.9.J~~L.~~MJs.0.~'i9ry:i.£.£..:~.:...p..m.Y!flITL9fjn~r..£QmJ.9.gJ.9.~LY.QU?.:29LY.i9..Y..§.~ ....£1.n~t...~n~L.Q.th9.L.9.!11iJy
t.hfJ.:t.Jh.~_f..C.~; ...J29.LQ1.ttfiJ~~ 0 b4!iD..J:lJJm.bgIing.I.9.;K)JJI9,g.'~L£U.reQllY...1TILm.Jh.9.]\lqtlh..~~.n!.9.r.i.'?~1
tJ.lJffib.cring P1illLA.ill.ninistratqr l:lnd/or PQol Administrator.

(t;). Th.e. t~.~IT.} ...s~cv.ic.-e..pr..oy£4.e! p(}!.t9P£lffJ! !T!~a!l? !l!.e_~~jtity ..<?f..u.s~t:.s ..of_ .. "" '_"'_
telecommunications services to retain, at the same location, existing telecommunications
numbers without impainnent of quality, reliability, or convenience when switching from

one.~I.~i~~ PT~~ig~1.~t9 _ap9!h...e!. - - - __ " - - - - - -........ - .. - - - - _ _.. - .. ". - _., ~~~~~~~~~~=J

(~ T!l~ ~~f!I!. t.!qlJsj~iqY!q'-n}l_m}_e! Pf?':.tg!?ij£tJ!. !!l_eg~11.r~ J~~~n.? ..a_tp~thg9 ~h~t !l!19~~ _.' - ".- '-------------..-1
one local exchange carrier to transfer telephone numbers from its network to the network
of another telecommunications caITier, but does not comply with the perfonnance criteria
set forth in 52.3(a). Transitional number portability measures are technically feasible
methods of providing number portability including Remote Call Forwarding (RCF),
Direct Inward Dialing (DID), Route Indexing -- Portability Hub (RI-PH), Directory
Number Route Indexing (DNRI) and other comparable methods.

(v) The term wholesale service prOVider means a service provider thatgrovides
jyleconlnmnications services or interconnected VolP services to another service grovider,
rather than an end user that purchases a service for Its own use or cons\Jmption.

3
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New Text

Section - Obligation to Allow End Users to Retain Numbers And to Permit
Wholesale Service Migrations.

(aj Upon requestfrom an end-user, and subject to the limits set forth in this
subpart, a service provider must provide andpermit number portability when the end
user switches to another service provider. Service providers must fulfill this obligation
without impairing the quality, reliability or convenience ofany end user's service and
while using and allocating numbering resources in an efficient manner. A non-end user
may not block an end user from porting a number pursuant to this section. Service
providers must fu(fill this obligation without delaying unreasonably the end user's
transitionfrom one service provider to another.

(b) A wholesale service provider may not refuse to port a number in response to
a request from another service provider directly or indirectly serving the end user,
provided that the requesting service provider is changing its service among wholesale
service providers, the end user's service and use ofthe telephone number is not affected,
and the end user's choice ofthe entity providing the service to which the end user
subscribed is not altered Service providers mustfulflll this obligation without delaying
unreasonably the requesting service provider's ability to change its wholesale service
providers.

(c) No service provider may refuse to port a number pending resolution ofa
dispute with respect to whether a number may be properly ported pursuant to this
section.

Section 52.22A - Applicability ofSlamming Rules to Port Requetl,t",.

(a) All porting requests to any service provider shall be treated as a request for a change
by a subscriber in the subscriber's selection ofa provider oftelecommunications services
under 47 C. F. R. 64.1120. A service provider receiving a porting request on behalfofa
customerfrom another service provider shall be deemed to be an "executing carrier, "
and service provider submitting a porting request on behalfofa customer to another
service provider shall be deemed to be a "submitting carrier." Notwithstanding the
foregoing, a service provider receiving a porting request may verify that the numbers to
be ported are assigned to the requesting end user, in the case ofa request pursuant to
Section 52.22(a), or the requesting service provider, in the case ofa request pursuant to
Section 52. 22(b). .

(b) Any service provider that receives an otherwise valid porting request that fails to
comply with the procedures prescribed in these sections 52.21 through 52.22A ofthis
part, including the duty to provide porting without any unreasonable delay, shall be
liable to the service provider submitting the port request in an amount equal to 150% of
all charges paid to the service provider receiving the port request after such violation, as
well asfor additional amounts as prescribed in § 64.1170.

4
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Section 52.22B - Number Portability Performance Criteria

When configuring its network and i'1frastructure to support number porting
requests and when porting numbers pursuant to the obligation setforth in Sec. 52.22, a
service provider must ensure that:

(1) Supports network services, features, and capabilities existing at the
time number portability is implemented, including but not limited to emergency
services, CLASS features, operator and directory assistance services, and
intercept capabilities;

(2) Efficiently uses numbering resources;
(3) Does not require end users to change their telecommunications

numbers;
(4) Does not result in unreasonable degradation in service quality or

network reliability when implemented,'
(5) Does not result in any degradation in service quality or network

reliability when customers switch carriers;
(6) Does not result in a carrier having a proprietary interest;
(7) Is able to migrate to location and service portability; and
(8) Has no significant adverse impact outside the areas where number

portability is deployed.

* * *
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