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EX PARTE LETTER 

 

Dear Ms. Dortch: 

 

I am writing on behalf of Clarendon Foundation (“Clarendon”) to address an important 

issue raised in  the May 6, 2008 Wireless Communications Association International, Inc. 

(“WCA”)  Ex Parte Filing regarding the maximum lease term of pre-January 10, 2005 

EBS Leases.  In the Third Order On Reconsideration And Sixth Memorandum Opinion 

And Order And Fourth Memorandum Opinion And Order And Second Further Notice Of 

Proposed Rulemaking And Declaratory Ruling in the above-referenced proceeding 

(“2008 BRS/EBS Order”), in responding to a request made in part by Clarendon at 

paragraphs 136 and 137, Clarendon believes that the Commission made two inaccurate 

statements.  

 

In paragraph 136, the Commission indicated that it had previously “stated” that pre-2005 

ITFS (EBS) leases had a term that began on the date of execution, and again at paragraph 

137 in indicating that the Commission’s prior “rules and policies” limited ITFS (EBS) 

lease terms to 15 years “from the date they were executed by the parties.” 

 

Looking at the particular issues the Commission was attempting to address in these two 

paragraphs, at first reading, it appears the Commission was limiting its discussion to only 

two specific types of EBS leases:  (1) those that could be interpreted to last indefinitely; 

and (2) one-way only video leases entered into prior to the release of the Two-Way Order. 

Reading those paragraphs more broadly, however, they can be interpreted to apply to all 

pre-2005 ITFS (EBS) leases.  

 

Clarendon is not aware that the Commission ever specified in a rule that the term of a 

pre-2005 ITFS (EBS) lease started to run when “executed” and its policies in approving 

legacy ITFS (EBS) leases that specifically stated those leases started at some future time  



other than the date the parties executed suggests that there wasn’t such a policy in place 

either. More importantly, interpreting all pre-2005 ITFS (EBS) leases in this fashion now 

would be detrimental to the 2.5 GHz industry. 

 

As one of the larger EBS Licensees, Clarendon clearly has an interest in this issue.  

Clarendon currently holds 21 EBS licenses.  Some of those licenses are subject to De 

Facto Transfer Leases entered into after January 10, 2005, but it also has a number of 

leases that were entered into prior to January 10, 2005.   

 

Clarendon is concerned that broadly interpreting all pre-2005 ITFS (EBS) lease terms in 

the way suggested by the Commission in paragraphs 136-137 would have a substantial 

impact on Clarendon and other EBS licensees who understand their pre-January 2005 

leases to have started on a date later than the date of “execution.”  

 

Specifically, all of the leases that Clarendon Foundation entered into with wireless 

operators prior to grant of an ITFS (EBS) license provided that the start date for the lease 

began when the FCC granted the application. This was a long-standing standard industry 

practice that recognized the fact that the operator typically paid the engineering and legal 

costs of filing for the application in the first place. The length of the lease is a critical 

factor in the viability of the wireless business operation, without which there may not be 

adequate incentive to fund the educational component of the service.  

 

This practice is one that was encouraged by the pertinent regulations for leasing ITFS 

spectrum at the time. Moreover, the resulting lease is an arrangement that private parties 

entered into willingly for their mutual best interests to construct and operate facilities in 

compliance with regulatory standards and requirements. A retroactive reversal of the 

formerly accepted practice is not warranted, since the resulting leases were filed with the 

Commission and reviewed by Commission staff without objection at the time. 

 

Thus, Clarendon supports WCA’s May 6, 2008 filing in attempting to propose a way that 

the Commission can address the specific type of pre-2005 ITFS (EBS) leases—those with 

seemingly indefinite terms and those for one-way video only service—and not adversely 

affect other leases for which there is no need to disrupt. Clarendon urges the Commission 

to clarify and narrow the reading of paragraphs 136 and 137 as soon as possible before it 

has a more disruptive effect on the industry. 

 

 

     Sincerely yours, 

 

 
     Kemp R. Harshman 

     President 


