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June 19, 2008 

 
Marlene H. Dortch, Secretary 
Federal Communications Commission 
445 Twelfth Street, S.W. 
Washington, D.C.  20554 
 

Re: WC Docket No. 05-337; CC Docket No. 96-45 
Notice of Ex Parte Presentation 

 
Dear Ms. Dortch: 
 
On June 17, 2008, John Kuykendall of John Staurulakis, Inc. (“JSI”) met via telephone 
conference with Nicholas Alexander, Acting Deputy Division Chief of the Telecommunications 
Access Policy Division of the Wireline Competition Bureau (“Bureau”), regarding questions 
raised in an e-mail sent by JSI to the Bureau regarding the Commission’s CETC Cap Order.1  
The following are the questions posed in the e-mail and in the telephone discussion and the 
responses provided by Mr. Alexander: 
 
Question No. 1 - In paragraph 31 of the CETC Cap Order, citation is made to paragraphs 9-10 
of the Alltel-Atlantis Order in footnote 94.2  In reviewing the Alltel-Atlantis Order, it appears 
that the relevant paragraphs are paragraphs 10-11.  Is this correct?  In other words, is the process 
for Alltel to file its own cost data set forth in paragraph 11 of the Alltel-Atlantis Order the 
process that is being referenced in paragraph 31 of the CETC Cap Order?  Response: Yes 

Explanation - In paragraph 9 of the ALLTEL-Atlantis Order, the Commission imposed an interim 
cap on high-cost competitive eligible telecommunications carrier (“CETC”) support provided to 
ALLTEL as a condition of the transaction between ALLTEL Corporation (“ALLTEL”) and 
Atlantis Holdings, LLC.  In paragraph 10, the Commission adopted a limited exception from the 

                                                 
1  See High-Cost Universal Service Support; Federal-State Joint Board on Universal Service; Alltel 
Communications, Inc. et al. Petitions for Designation as Eligible Telecommunications Carriers; RCC Minnesota, 
Inc. and RCC Atlantic, Inc. New Hampshire ETC Designation Amendment, WC Docket No. 05-337, CC Docket No. 
96-45, Order, FCC 08-122 (rel. May 1, 2008) (“CETC Cap Order”). 
 
2  See CETC Cap Order at para. 31 n. 94 citing Applications of ALLTEL Corporation, Transferor, and 
Atlantis Holdings LLC, Transferee For Consent to Transfer Control of Licenses, Leases and Authorizations, WT 
Docket No. 07-185, Memorandum Opinion and Order, 22 FCC Rcd 19517, 19521, paras. 9-10 (2007) (ALLTEL-
Atlantis Order).   



Marlene H. Dortch, Secretary 
June 19, 2008 
Page 2 
 
 
application of the interim cap condition to ALLTEL.3  In paragraph 11, the Commission 
explained the steps ALLTEL must take if it were to take advantage of this limited exception and 
file its cost data.4  In its CETC Cap Order, the Commission adopted a limited exception to the 
imposition of the interim cap imposed in the CETC Cap Order that was “consistent with” the 
limited exception provided for in the ALLTEL-Atlantis Order which pertains to the submission of 
cost data.5  However, no similar explanation was provided in the CETC Cap Order regarding the 
steps CETCs must take if they desire to take advantage of the limited exception to the cap 
imposed in that decision.  In the telephone conference, Mr. Alexander confirmed that the steps 
outlined in paragraph 11 of the ALLTEL-Atlantis Order would be the steps which CETCs would 
take if they plan to avail themselves of the limited exception set forth in the CETC Cap Order 
and filed their own cost data. 

Question No. 2 - In stating that "the total annual CETC support for each state will be capped . . 
.,"6 is the Order intended to preclude the interim cap from being applied to CETCs serving US 
Territories & Possessions?  Response:  No 

Question No. 3 - If a CETC files its own costs as envisioned in paragraph 31 of the CETC Cap 
Order, would the CETC continue to receive funds between the time when the CETC files its 
costs and the time when USAC begins disbursing the funds to the CETC under the cost method 
and if so, how would the funds be calculated during this period?  Response:  The Bureau will 
take this question under consideration.    

                                                 
3  The Commission stated, “ALLTEL will not be subject to the interim cap condition to the extent that 
ALLTEL (1) files its cost data showing its own per-line costs of providing service in a supported service area upon 
which its high cost universal service support would be based, and (2) demonstrates that its network is in compliance 
with section 20.18(h) of the Commission’s rules specifying E911 location accuracy as measured at a geographical 
level defined by the coverage area of each Public Safety Answering Point (PSAP).”  Id. at para. 10. 
 
4  The Commission explained, “ALLTEL must file its cost data with the Commission or the relevant state 
commission – whichever approves, or subsequently approves, its ETC designation – on an annual basis and line-
count data on a quarterly basis.  ALLTEL may update its cost data on a quarterly basis, as do rural incumbents 
today.  Only if the cost data is approved by the relevant state commission or the Commission may ALLTEL then file 
the cost data submission with the Universal Service Administrative Company (USAC); ALLTEL's high cost 
universal service support would then be determined by USAC by applying the same benchmarks that are applied to 
an incumbent LEC’s costs to determine its support.”  Id. at para. 11.   
 
5  See CETC Cap Order at para. 31.  In the CETC Cap Order, the Commission stated, “[s]pecifically, a 
competitive ETC will not be subject to the interim cap to the extent that it files cost data demonstrating that its costs 
meet the support threshold in the same manner as the incumbent LEC.”  Id.  Unlike the ALLTEL-Atlantis Order, no 
second condition was imposed requiring a demonstration that CETC networks are in compliance with the 
Commission’s E911rules.   
 
6  CETC Cap Order at 1. 
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Question No. 4 - How will situations be handled when a CETC that was eligible to receive funds 
during March 2008 did not receive those funds during that period but received them at a later 
date?  For example, if a CETC failed to file a certification or line counts on a timely basis for the 
period which includes March 2008 and thus the cap for a state was established without including 
those funds, would the other CETCs in that state receive less support in future periods if the 
CETC timely files its certifications and line counts in future periods?     Response:  The Bureau 
will take this question under consideration.    

Please contact the undersigned with any questions.  
 
      Respectfully submitted, 
 
        /s/ John Kuykendall  
      John Kuykendall 
      Director – Regulatory Affairs   
 
cc: Nicholas Alexander 
   


