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REPLY COMMENTS OF COMCAST CORPORATION 

 
Comcast Corporation (“Comcast”) hereby replies to comments submitted in response to 

the above-captioned Notice of Proposed Rulemaking (“Notice”).1  The record demonstrates that 

the Commission does not have the statutory authority necessary to further expand must-carry 

burdens on cable operators, and that, even if the Commission did have authority to increase 

                                                 
1  In re Promoting Diversification of Ownership in the Broadcasting Services, Report & Order and Third 
Further Notice of Proposed Rulemaking, 23 FCC Rcd. 5922 (2007) (“Notice”). 
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must-carry burdens, doing so would disserve the interests of American consumers.  Adoption of 

any such unwarranted requirements at this crucial time in the transition to digital television 

would be particularly unwise. 

In the Notice, the Commission asked whether it has “authority under the Act to adopt 

rules requiring [] carriage” of Class A broadcast stations.2  The answer is a resounding “no.”   

As explained by NCTA, the Commission has already asked and answered this question: 

The Commission confronted this issue directly when it adopted the new Class A service. . 
. .  It concluded that qualifying for Class A status did not change a station’s status for 
must-carry purposes.  On reconsideration, the FCC reiterated that “Congress intended 
that Class A stations have the same limited must carry rights as LPTV stations. . . .  [T]o 
be eligible for must carry, Class A stations, like other low power television stations, must 
comply with the Part 74 rules and the other eligibility criteria established by statute and 
our rules.”3 

Class A stations are a subset of LPTV stations that have been specially designated for the sole 

purpose of fulfilling a statutory directive that certain LPTV stations be given special protection 

against interference from other broadcasters.4  The statute does not empower the Commission to 

grant any LPTV stations additional must-carry rights. 

Even if there were any ambiguity in the statute, which there is not, the Commission’s use 

of that ambiguity to expand cable operators’ must-carry obligations would further infringe on 

cable operators’ editorial discretion to choose the stations they will carry and would violate the 

First Amendment.5  The must-carry requirements established by Congress in 1992 survived 

                                                 
2  Notice ¶ 99. 
3  NCTA Comments at 4 (emphasis added) (internal quotations omitted); see also Cablevision Comments at 
3-5; Time Warner Comments at 8-10.  For purposes herein, unless otherwise designated, all citations to comments 
are to filings made in MB Docket No. 07-294. 
4  See 47 U.S.C. § 336(f); see also In re Establishment of a Class A Television Service, Report & Order, 15 
FCC Rcd. 6355 (2000). 
5  See NCTA Comments at 6-7; Cablevision Comments at 11-15; Time Warner Comments at 11-14. 
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Constitutional review only by the barest of margins, and only on the basis of marketplace facts 

that no longer exist.6  Expanding must-carry rights for hundreds of LPTV stations would 

substantially burden cable operators’ editorial discretion without furthering any compelling 

government interest.  Moreover, additional must-carry burdens cannot be justified by Congress’s 

findings regarding the benefits and burdens of the must-carry regime adopted in 1992. 

Although beyond the scope of this rulemaking,7 expanded must-carry burdens would also 

be bad public policy.  Contrary to the Notice,8 any notion that expanding mandatory cable 

carriage of Class A stations “could” foster localism and diversity is refuted by fact.  As the 

Diversity and Competition Supporters assert:  “[m]any – perhaps most – Class A stations 

broadcast only minimal local programming and no multicultural or multilingual programming, 

and thus offer the public little in the way of diversity of viewpoints and information.”9  

Meanwhile, mandatory cable carriage of Class A stations would certainly decrease diversity by 

                                                 
6  See Comcast Ex Parte Letter, MB Dkt. No. 98-120, at 1-2 (Nov. 18, 2003) (reporting that “today’s market 
conditions are dramatically different, in a variety of ways, from those reflected in the legislative hearings of the late 
1980’s and early 1990’s, the Conference Committee Report on the 1992 Cable Act, the statute’s legislative findings, 
the briefs filed by the FCC and the broadcasters in the Turner cases, and the Supreme Court’s Turner decisions 
themselves”); see also Comcast Ex Parte Letter, MB Dkt. No. 98-120 att. A (Feb. 3, 2005) (describing seismic 
changes that have occurred between 1992 and 2005 in the video marketplace that have destroyed the legal 
foundation for must-carry). 
7  The Notice simply inquired about the Commission’s legal authority to adopt expanded must-carry 
obligations.  Notice ¶ 99 (“We seek comment on whether we have authority under the Act to adopt rules requiring 
such carriage.”).  The Commission did not inquire about the policy implications of expanding must-carry 
requirements, nor did it identify any new carriage rules the Commission might consider if it were to conclude -- 
contrary to its prior determination and the plain words of the statute -- that the Commission does have legal authority 
to expand must-carry burdens.  As the Supreme Court has explained, “The Administrative Procedure Act requires an 
agency conducting notice-and-comment rulemaking to publish in its notice of proposed rulemaking ‘either the terms 
or substance of the proposed rule or a description of the subjects and issues involved.’ . . . The object, in short, is one 
of fair notice.”  Long Island Care at Home, Ltd. v. Coke, 127 S. Ct. 2339, 2351 (2007) (citing to 5 U.S.C. § 
553(b)(3)). 
8  Notice ¶ 99 (asserting that “cable carriage of Class A television stations could promote both programming 
diversity and localism”). 
9  Diversity and Competition Supporters Comments at 23. 
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“overwhelm[ing] cable capacity at a time when bandwidth is at a premium” because cable 

operators will be devoting even more capacity to carriage of full-power must-carry broadcast 

stations to ease the digital broadcast transition.10  Comcast does in fact carry many Class A and 

other LPTV stations already, pursuant to voluntary marketplace agreements with individual 

stations and station groups, where they offer programming that Comcast believes its customers 

want:  Comcast has negotiated retransmission consent arrangements covering over 100 LPTV 

stations, of which over 50 are Class A stations. 

This is an especially inopportune time to consider any changes in must-carry burdens.  

The video marketplace is more competitive and dynamic than ever.11  And as the National 

Association of Broadcasters observed when the broadcast digital transition was at a less critical 

juncture than it is today, “at this stage in the transition, stability and certainty in the rules and 

policies governing the transition are critical.”12   

                                                 
10  NCTA Comments at 8.  “Piling new must-carry requirements on top of the existing requirements and uses 
will simply cause operators to drop other services to make room for the new stations.  Not only would creating 
additional scarcity of available channels be unfair to non-broadcast cable program networks, which have no such 
guaranteed carriage, and to their viewers.  But also the services most likely to be dropped are those that themselves 
appeal to niche, minority and diverse audiences in the cable operator’s franchise area.  Additional must-carry 
obligations would most directly diminish the channel space available for prospective new minority programmers . . 
. ”  Id. at 9 (internal quotations omitted). 
11  See, e.g., Comcast Comments, MM Dkt. No. 92-264, at 1-2 (Mar. 28, 2008); Comcast Reply Comments, 
MB Dkt. No. 07-198, at 3-9 (Feb. 12, 2008); Comcast Ex Parte Letter, MB Dkt. No. 06-189 (Mar. 30, 2007). 
12  In re Third Periodic Review of the Commission’s Rules and Policies Affecting the Conversion to Digital 
Television, Petition for Reconsideration and Clarification of The Association for Maximum Service Television, Inc., 
and the National Association of Broadcasters, MB Dkt. No. 07-91, at 1 (Feb. 29, 2008). 
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Adoption of expanded must-carry obligations would be unlawful.  The Commission 

should not expend any further resources considering the matter. 

 Respectfully submitted, 
  
 /s/ Kathryn A. Zachem 
 Kathryn A. Zachem 
 James R. Coltharp 
 COMCAST CORPORATION 
 2001 Pennsylvania Avenue, N.W.  Suite 500 

 Washington, D.C.  20006 

August 29, 2008 


