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UNITED STATES OF AMERICA 
 

DRAFT PROPOSAL FOR WRC-11  
 

AGENDA ITEM 7:  to consider possible changes in response to Resolution 86 (Rev. 
Marrakesh, 2002) of the Plenipotentiary Conference: “Advance publication, coordination, 
notification and recording procedures for frequency assignments pertaining to satellite 
networks”, in accordance with Resolution 86 (Rev.WRC-07) 
 
ISSUE: Application of Nos. 9.51 and 9.52 with respect to coordination under No. 9.7 
 
BACKGROUND:  For sake of discussion assume that the coordination request of a 
network of administration A has been published and that administration B has been 
identified by the Bureau under No. 9.7 as one of the administrations with which 
coordination has to be effected. 
 
Then, according No. 9.51, administration B, within four months of the publication of the 
coordination request, shall “either inform the requesting administration of its agreement 
or act under No. 9.52”, with the latter meaning that administration B will express its 
disagreement, i.e. the need for coordination.  
  
In the vast majority of cases, administrations respond in accordance with No. 9.52 
without providing any reasons for their disagreement.  It is certainly the easiest and safest 
way to proceed.  
 
It follows from the above that the required formal answer under Nos. 9.51 or 9.52 has lost 
its value in the framework of GSO to GSO coordination. An improvement to this aspect 
of the process can be realized by lifting the mandatory nature of this requirement for 
coordination requests made under No. 9.7 (GSO vs. GSO). 
 
In an improved process, after the coordination request of a satellite network of 
administration A is published together with the initial list of administrations and 
corresponding provisional list of satellite networks with which coordination has to be 
effected, administrations would review this list.  In case an administration wants to add or 
remove itself and/or a network, then it would send this request to the Bureau, as well as 
to administration A, within four months of the date of publication of the coordination 
request.  However, if an administration agrees with the initial list of administrations and 
provisional list of corresponding networks published by the Bureau, no action would be 
required.  In particular, an administration already included in the list would not be 
removed from the final list due to lack of response under No.9.52 as such  lack of a 
response would be understood by the Bureau to mean that this administration believes 
that coordination with one or more of its networks is required.  Removing the 
requirement to respond under No. 9.52 will eliminate a significant amount of 
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correspondence that in most cases does not contribute in any way to expedite 
coordination process. 
 
 
U.S. PROPOSAL:  In view of the above the United States proposes that changes to 
Article 9 of the Radio Regulations be introduced in order to allow that: (1) if an 
administration, in respect to a coordination request from another administration, is not in 
a position to give its agreement under No. 9.51 then this administration would not need to 
respond to such a request; and (2)  the lack of such a response would be understood by 
the Bureau to mean that this administration believes that coordination with one or more 
of its networks is required.   
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Annex 2 
 

Proposed Modifications to Some Provisions of the Radio Regulations 
 
MOD 
9.51  Following its action under No. 9.50, the administration with which 
coordination was sought under Nos. 9.7 to 9.7B shall, within four months of the date of 
publication of the BR IFIC under No. 9.38 or its addenda published under No. 9.42, 
respectively, either inform the requesting administration and the Bureau of its agreement 
or act under No. 9.52.      

 

Reason: To explicitly state that different 4-month windows apply to the original 
publication and each of its addenda publishe within or just after the first 4-month period. 

 

 

MOD 
9.52  If an administration, following its action under No. 9.50, does not agree to 
the request for coordination, it shall, within four months of the date of publication of the 
BR IFIC under No. 9.38, or of the date of dispatch of the coordination data under No. 
9.29, inform the requesting administration of its disagreement and shall provide 
information concerning its own assignments upon which that disagreement is based. It 
shall also make such suggestions as it is able to offer with a view to satisfactory 
resolution of the matter. A copy of that information shall be sent to the Bureau. 24A Where 
the information relates to terrestrial stations or earth stations operating in the opposite 
direction of transmission within the coordination area of an earth station, only that 
information relating to existing radiocommunication stations or to those to be brought 
into use within the next three months for terrestrial stations, or three years for earth 
stations, shall be treated as notifications under Nos. 11.2 or 11.9. 
 
Reason: To indicate that the following footnote is added: 

 

 

ADD 
24A 9.52.1  In the case of coordination requests under No. 9.7, an affected 
administration not responding under Nos. 9.51 or 9.52 within four months of the date of 
publication of the BR IFIC made under No. 9.38 shall continue to be regarded as an affected 
administration. The fact that this administration did not reply under No.9.52 will be considered as 
a confirmation – for its part – of the BR publication and will not change its status under No. 9.36 
nor the list of its networks established under No. 9.36.2. 
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Reason: This footnote to No. 9.52 lifts the mandatory nature of making comments under 
No. 9.52 for the coordination category of No. 9.7 (GSO/GSO).  A non-reply will be 
understood as a confirmation of the BR IFIC publication made under No. 9.38, with 
respect to the list of affected administrations (No. 9.36) and the list of satellite networks 
compiled under No. 9.36.2.  
 
 
MOD 
9.60  If, within the same four-month period specified in Nos. 9.51 or 9.51A, an 
administration with which coordination is sought under Nos. 9.7A to or 9.7B and or 9.15 
to 9.19 fails to reply or to give a decision under Nos. 9.51 or 9.51A or, following its 
disagreement under No. 9.52, fails to provide information concerning its own 
assignments on which its disagreement is based, the requesting administration may seek 
the assistance of the Bureau. The administration initiating the coordination under No. 9.7 
may also request the assistance of the Bureau when this administration considers that any 
of the affected administrations is not willing to participate in the coordination process or 
does not want to cooperate in the resolution of the problems in the manner foreseen under 
No. 9.53. 
 
Reason: As the new provision footnote No. 9.52.1 above proposes to lift the mandatory 
nature of No. 9.52 for the coordination category of No. 9.7 (GSO/GSO), this category has 
to be excluded from the current formulation of No. 9.60. However, the possibility for the 
initiating administration to ask the Bureau’s assistance in case of difficulties should be 
maintained. 
 
 
MOD 
9.62  If the administration concerned still fails to respond within thirty days of 
the Bureau’s action under No. 9.61, the provisions of Nos. 9.48 and 9.49 shall apply. 
 
Reason: The word “still” is not applicable to the situation addressed in the last sentence 
of the modified No. 9.60. 
 
 


