
              
 

July 10, 2012 
 
Ms. Marlene H. Dortch 
Secretary 
Federal Communications Commission 
445 12th Street, SW 
Portals II, Room TW-A325 
Washington, DC  20554 
 

RE:  Petition of United States Telecom Association and CTIA–The Wireless 
Association® for Declaratory Ruling Clarifying Certain Aspects of the 
“Lowest Corresponding Price” Obligation of the Schools and Libraries 
Universal Service Program, Docket, CC Docket No. 02-6 
 

Dear Ms. Dortch: 
 

 On July 9, 2012, the undersigned met with Carol Mattey, Trent Harkrader, Lisa Hone, 
and Rebekah Bina of the Telecommunications Access Policy Division of the Wireline 
Competition Bureau, along with Helgi Walker and Elbert Lin of Wiley Rein LLP.   
 

We discussed our pending Petition for Declaratory Ruling seeking clarification of certain 
aspects of the “lowest corresponding price” (“LCP”) obligation of the Schools and Libraries 
Universal Service (“E-rate”) Program.  As we explained in filing that document, the guidance 
sought will substantially reduce, if not eliminate, disputes and questions among program 
participants and those responsible for program oversight regarding the nature, scope, and timing 
of the requirements.  This will bring more specificity and predictability to the program.  
Although the LCP rule was adopted now more than fourteen years ago, it has been the subject of 
little regulatory or administrative development.  And since the close of the comment period in 
June 2010, which contained no objections to our petition from any school or library, there has 
been no further action in this proceeding 
  
 We also discussed our concern with service provider training materials regarding the LCP 
obligation employed by the Universal Service Administrative Company (“USAC”) at its May 10, 
2012 and May 15, 2015 training sessions.  In particular, we objected to the substance of those 
materials, insofar as they suggest that the LCP applies outside the context of competitive bids 
submitted by a provider in response to a Form 470 and that it imposes a continuing obligation 
that entitles a school or library to a constantly recalculated lowest corresponding price during the 
term of a contract.  
   

More fundamentally, we raised procedural objections to USAC’s actions to the extent 
they are interpreted as providing binding guidance on the meaning of the LCP rule, see 47 C.F.R. 
§ 54.702(c) (limitations on USAC Administrator’s ability to “make policy” or “interpret unclear 
provisions of the statute or rules”), or could be used as the basis of retroactive liability, see, e.g., 
Trinity Broad. of Fla., Inc. v. FCC, 211 F.3d 618, 628 (D.C. Cir. 2000); see also Christopher v. 
SmithKline Beecham Corp., 132 S. Ct. 2156 (2012); see generally 5 U.S.C. § 553 (notice and 
comment requirements).  We suggested that the appropriate course for resolving questions about 
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the LCP obligation is for the Commission to refresh the record and act on the petition on a 
prospective basis. 

 
 

 Sincerely yours, 

/s/ David B. Cohen 
 

/s/ Scott K. Bergmann 
David B. Cohen 
Vice President, Policy 
 
United States Telecom Association 
607 14th Street, NW, Suite 400 
Washington, DC  20005 
(202) 326-7300 
 
 
 
 
cc:  Carol Mattey 
       Trent Harkrader 
       Lisa Hone 
       Rebekah Bina  
        
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 Scott K. Bergmann 
Assistant Vice President, Regulatory Affairs 
 
CTIA–The Wireless Association® 
1400 16th Street, NW, Suite 600 
Washington, DC  20036 
(202) 785-0081 
www.ctia.org 

 

 


