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Before the 
FEDERAL COMMUNICATIONS COMMISSION 

Washington, DC 20554 
 
In the Matter of     ) 
      ) 
GroupMe, Inc.     ) CG Docket No. 02-278 
      ) 
Petition for Declaratory Ruling  )  
 
 

COMMENTS OF PORTFOLIO RECOVERY ASSOCIATES, LLC 
  

Portfolio Recovery Associates, LLC (“PRA”),1 by its attorneys and pursuant to 

the Commission’s Public Notice in the above-referenced proceeding,2 hereby submits these 

comments in support of the Petition for an Expedited Declaratory Ruling filed by GroupMe, Inc. 

The Telephone Consumer Protection Act of 1991 (“TCPA”) sought to eliminate 

abusive telemarketing practices that were a danger to public safety and an invasion of consumer 

privacy.  As a consequence, the TCPA imposes restrictions on the use of “automatic telephone 

dialing systems” (“ATDS”), which it defines as equipment with the “capacity” to generate 

numbers randomly or sequentially and to dial those numbers.3  However, over the years the 

ATDS moniker has been applied far beyond its intended scope, to equipment that neither 

possesses nor can possess these statutorily-required capabilities.  The unintended effect of this 

expansion has been a surge in costly and unnecessary litigation, which hampers the ability of 

companies to provide valuable services, while providing no meaningful countervailing privacy 

protection to consumers. 
                                                 
1 Portfolio Recovery Associates, LLC, is a leader in the debt recovery industry.  PRA’s company 
debt service representatives contact consumers to inform them of their obligations and work with 
them to find ways to repay their debts. 
2 Consumer and Governmental Affairs Bureau Seeks Comment on Petition for Expedited 
Declaratory Ruling from GroupMe, Inc., Public Notice, DA 12-1180 (July 24, 2012). 
3 47 U.S.C. § 227(a)(1). 
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It is for this reason that PRA supports GroupMe’s Petition for an Expedited 

Declaratory Ruling clarifying that the term “capacity,” as used in the TCPA, “encompasses only 

equipment that, at the time of use, could, in fact, have employed the functionalities described in 

the TCPA without human intervention and without first being technologically altered.”4  This 

definition respects the plain language of the statute, Congressional intent, and the need for 

regulations to adapt sensibly to technological changes without introducing technology-based 

competitive distortions. 

I. THE TERM “CAPACITY” SHOULD REFER ONLY TO EQUIPMENT 
CAPABLE OF DIALING RANDOM OR SEQUENTIAL TELEPHONE 
NUMBERS AT THE TIME OF USE WITHOUT ALTERATION. 

The TCPA defines an “automatic telephone dialing system” to mean “equipment 

which has the capacity” to “store or produce telephone numbers to be called, using a random or 

sequential number generator” and  to “dial such numbers.”  PRA agrees with GroupMe that the 

Commission should interpret the term “capacity” to “exclude[] technologies with a theoretical 

capacity, but not the actual capability, to autodial random or sequential numbers.”5 This 

interpretation comports with the plain language of the statute and adheres to Congressional intent 

when the TCPA was first enacted, which was to protect consumers from abusive autodialing 

practices.  Interpreting the statute to apply to equipment that is incapable of autodialing random 

or sequential numbers at the time of use improperly strains the statutory language and produces  

absurd results far beyond anything Congress could possibly have intended. 

  

                                                 
4 GroupMe, Inc.’s Petition for Expedited Declaratory Ruling and Clarification, CG Docket No. 
02-278, at 3 (filed March 1, 2012) (“Petition”).  
5 Petition at ii. 
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A. Interpreting “Capacity” Too Broadly is Contrary to the Plain Language and 
Legislative History of Section 227(a)(1). 

As noted above, the TCPA defines an ATDS as “equipment which has the 

capacity (A) to store or produce telephone numbers to be called, using a random or sequential 

number generator; and (B) to dial such numbers.”6  Put another way, the plain and natural 

reading of this language is that an ATDS consists of equipment that can generate numbers 

randomly or sequentially and then dial the numbers generated by the equipment.  This 

combination of abilities is what makes the dialing system “automatic,” i.e., a machine “that 

works by itself under fixed conditions, with little or no direct human control.”7  Thus, the most 

logical interpretation of the term “capacity” in this context suggests that the ability to store or 

produce telephone numbers to be called, using a random or sequential number generator, must 

exist at the time of use.  The text of the statute shows that Congress knew how to, and did, 

distinguish between present capacity and future capacity.8  The choice by Congress to focus on 

present capacity in the definition of autodialers must be respected. 

Even if the plain language were not clear (which it is), there is no indication in the 

legislative history that Congress intended the term “capacity” to refer to anything other than the 

ability of the equipment at the time of use.  The legislative history confirms that in enacting the 

TCPA, Congress was focused most on “computerized,” “automated,” or “machine-generated” 

                                                 
6 47 U.S.C. § 227(a)(1) (emphasis added). 
7 See “automatic, adj. and n.,” OED Online, http://www.oed.com/view/Entry/13464? 
redirectedFrom=automatic& (last visited August 29, 2012). 
8 Compare 47 U.S.C. § 227(a)(1) (“The term ‘automatic telephone dialing system’ means 
equipment which has the capacity. . . .”) (emphasis added) with 47 U.S.C. § 227(c)(1)(B) 
(directing Commission to initiate rulemaking proceeding to, inter alia, “evaluate the categories 
of public and private entities that would have the capacity” to establish means of protecting 
subscribers’ privacy) (emphasis added). 

http://www.oed.com/view/Entry/13464?redirectedFrom=automatic&
http://www.oed.com/view/Entry/13464?redirectedFrom=automatic&
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calling,9 and in particular on calls dialed randomly or sequentially,10 not on regulating equipment 

incapable of such use.  Even when the Commission interpreted the TCPA to classify predictive 

dialers as a kind of ATDS,11 the Commission reached that conclusion only after finding that a 

predictive dialer “is equipment that dials numbers and, when certain computer software is 

attached, also assists telemarketers in predicting when a sales agent will be available to take 

calls.  The hardware, when paired with certain software, has the capacity to store or produce 

numbers and dial those numbers at random, in sequential order, or from a database of 

numbers.”12  The Commission therefore declined to exclude “equipment that use[s] predictive 

dialing software from the definition of ‘automated telephone dialing equipment.’”13  The 

Commission never suggested that either the hardware or the software, in isolation, qualified as an 

ATDS.  Neither element, on its own, has the capacity required by the statutory definition. 

Although the legislative history states that “[t]he FCC is given the flexibility to 

consider what rules should apply to future technologies as well as existing technologies,”14 this 

                                                 
9 See, e.g., 137 Cong. Rec. 18122-23, 35303 (1991). 
10 See S. Rep. No. 102-178, at 2 (1991), reprinted in  1991 U.S.C.C.A.N. 1968, 1969 (noting that 
“[h]aving an unlisted number does not prevent those telemarketers that call numbers randomly or 
sequentially” and that “some automatic dialers will dial numbers in sequence, thereby tying up 
all the lines of a business and preventing any outgoing calls”); see also 137 Cong. Rec. 30818, 
35302, 35304 (1991). 
11 PRA continues to believe that conclusion was mistaken, at least as applied to predictive dialers 
that, at the time of use, do not have the random or sequential number-generation capability 
plainly required by the statutory definition. 
12 Rules and Regulations Implementing the Telephone Consumer Protection Act of 1991, Report 
and Order, 18 FCC Rcd 14014, 14091 (2003) (emphasis added, footnotes omitted) (“2003 TCPA 
Order”). 
13 Id. at 14092 (emphasis added). 
14 See Rules and Regulations Implementing the Telephone Consumer Protection Act of 1991; 
Request of ACA International for Clarification and Declaratory Ruling, Declaratory Ruling, 23 
FCC Rcd 559, 566 (2008) (“2008 ACA Ruling”); 2003 TCPA Order, 18 FCC Rcd at 14092 n.436 
(quoting 137 Cong. Rec. S18784 (1991) (statement of Sen. Hollings)). 
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means at most that the Commission may have the ability to apply the definition of ATDS to new 

technologies, not to expand the definition to cover equipment that does not otherwise meet it.  

The fact that the TCPA permits manually dialed informational calls to mobile phones makes it 

abundantly clear that interpreting the term “capacity” too broadly is contrary to Congressional 

intent.15  As discussed below, a broad interpretation of “capacity” would prohibit even manually 

dialed informational calls to wireless numbers when those calls are placed using devices such as 

smartphones.  Congress never intended to impose such a strict limit on informational calls to 

mobile numbers. 

B. Changes in Technology Demonstrate the Fallacy of Interpreting “Capacity” Too 
Broadly. 

The Commission has acknowledged that both the statutory language and 

legislative history of the TCPA support the notion that the Commission should consider changes 

in technology when interpreting its terms.16  Changes in technology demonstrate the fallacy of 

interpreting the term “capacity” to mean what equipment may be capable of doing with 

alteration.  As noted in the GroupMe Petition, under this interpretation “a new iPhone right out 

of the box could qualify as an ATDS . . . because an iPhone has the ‘capacity’ to download an 

ATDS application from the iTunes store.”17  As also noted in the GroupMe Petition, under this 

interpretation, even a manually dialed voice call to an intended number using an iPhone could be 

construed to violate the TCPA because the iPhone technically has the “capacity” to place 

                                                 
15 See 137 Cong. Reg. 35303 (statement of Rep. Rinaldo) (“Under this bill, those who use 
automatic dialers would be prohibited from making computer-generated calls to … paging or 
cellular telephone numbers.”) (emphasis added). 
16 See 2003 TCPA Order, 18 FCC Rcd at 14092. 
17 See Petition at 10.   
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automated calls.18  It cannot be the case that the TCPA requires ordinary smartphone users to 

obtain prior express consent from each and every cellular customer the smartphone user intends 

to call.  Nothing in the statutory language or the legislative history remotely implies that 

Congress intended to impose such a burden on users, but that would be the effect if the 

Commission does not interpret “capacity” as the Petitioner suggests.   

C. Interpreting “Capacity” Too Broadly Has Resulted in Costly and Unnecessary 
Litigation. 

Interpreting “capacity” too broadly has resulted in a surge of TCPA class action 

litigation, from at least 13 cases filed in 2008 involving alleged autodialer use to at least 90 such 

cases filed in 2011.19  Thus, in less than five years, the number of class action cases that rest in 

some way on the meaning of “capacity” has risen nearly 700%.  Some firms alone are 

responsible for filing dozens of claims.20  The resolution of some of these lawsuits has turned on 

what constitutes the requisite “capacity” for equipment to be considered an ATDS.21  Because 

the TCPA was codified in the Communications Act, courts have looked to the Commission for 

guidance on its interpretation.22  It therefore is critical for the Commission to update and clarify 

its guidance on this point.  These numerous class action lawsuits have imposed unreasonable and 

unnecessary costs on businesses and consumers, threatening economic growth, innovation, 

competitiveness and job creation, and stifling innovation. 

                                                 
18 See id. at 11.   
19 See Communication Innovators, Petition for Declaratory Ruling, CG Docket No. 02-278, at 
14-15 (filed June 7, 2012) (“CI Petition”). 
20 Id. at 15 n.40. 
21 See Satterfield v. Simon & Schuster, Inc., 569 F. 3d 946, 951 (9th Cir. 2009) (“[A] system 
need not actually store, produce, or call randomly or sequentially generated telephone numbers, 
it need only have the capacity to do it.”). 
22 See Griffith v. Consumer Portfolio Servs. Inc., No. 10 C 2697,  slip op. at 8 (N.D. Ill. 2011); 
Hicks v. Client Servs., Inc., No. 07-61822-CIV, slip op. at 9 (S.D. Fla. June 9, 2009).  
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D. Interpreting “Capacity” Too Broadly Punishes Efficiency Without Protecting  
Consumers. 

Interpreting “capacity” too broadly does not in any way regulate the transmission 

of informational calls to mobile phones; it merely results in requiring such calls to be dialed 

manually.  This does nothing to protect consumers and merely imposes burdensome restrictions 

on activities that can be done more efficiently through automated means.  The Commission has 

recognized that the intent of Congress was to protect consumers from practices “determined to 

threaten public safety and inappropriately shift marketing costs from seller to consumers.”23 

Automated technologies that do not seize lines to mobile phones or “market” products or 

services to consumers fall outside of this category.  Indeed, the Commission very recently 

observed that informational calls to wireless devices are “highly desirable” and should not be 

“discourage[d].”24  Unduly restricting such calls therefore is not sensible. 

II. ANY INTERPRETATION OF THE TERM “CAPACITY” IN SECTION 227(a)(1) 
MUST BE APPLIED IN A TECHNOLOGY-NEUTRAL MANNER 

As the Commission has recognized, regulations should not draw technological 

distinctions that unduly burden or disadvantage any particular sector.  “[T]he Commission seeks 

to promulgate rules that are ‘technology neutral’ because we believe that ideally it is in the 

public interest for competing telecommunications technologies to succeed or fail in the 

marketplace on the basis of their merits and other market factors, and not primarily because of 

government regulation.”25 

                                                 
23 2003 TCPA Order, 18 FCC Rcd at 14092. 
24 Rules and Regulations Implementing the Telephone Consumer Protection Act of 1991, Report 
and Order, 27 FCC Rcd 1830, 1841 (2012) (“2012 TCPA Order”). 
25 See Biennial Regulatory Review - Amendment of Parts 1, 22, 24, 27 and 90 to Streamline and  
Harmonize Various Rules Affecting Wireless Radio Services, Third Report and Order, 23 FCC 
Rcd 5319, 5325 (2008).  Cf. Revision of the Commission's Rules To Ensure Compatibility with 
(continued…) 
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In the TCPA context, a technology-neutral interpretation, such as the 

interpretation advanced by GroupMe, would avoid having to reconsider the application of the 

term “capacity” as technology continues to evolve.  Technology is evolving more rapidly today 

than ever before.  Doing all that is possible to “future proof” the interpretation of the term 

“capacity” will provide businesses and consumers with the certainty they need to thrive in the 

digital economy. 

The Commission’s earlier rationale for interpreting the term ATDS to include 

predictive dialers does not hold in an era when widely available consumer devices are just as 

“capable” of dialing randomly or sequentially generated numbers as unmodified predictive 

dialers.  Moreover, although “the statutory definition [of an ATDS] does not turn on whether the 

call is made for marketing purposes,”26 the Commission’s own recent precedent confirms that 

autodialed non-telemarketing calls merit different treatment from telemarketing calls, and that 

the former can be “highly desirable.”27  Predictive dialers that are  capable of dialing only pre-

programmed numbers at the time of use and that are used to transmit informational voice calls 

are no different from equipment that can only dial pre-programmed numbers and that is used to 

transmit informational text messages.  If the Commission concludes — as it should — that the 

TCPA’s autodialer restrictions do not apply in the latter situation, there is no justification for 

continuing to apply those restrictions in the former situation. 

  

                                                 
Enhanced 911 Emergency Calling Systems, Order on Reconsideration, 17 FCC Rcd 14789, 
14794-95 (2002) (“The Commission has strenuously avoided solutions that are other than 
technology-neutral in crafting regulatory requirements for E911 implementation.”). 
26 2003 TCPA Order, 18 FCC Rcd at 14093 n.442. 
27  See 2012 TCPA Order, 27 FCC Rcd at 1841. 
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CONCLUSION 

Granting the GroupMe Petition in a technology-neutral manner will ensure that 

consumers receive the full scope of the protection intended by Congress without imposing undue 

and unintended burdens on innovative providers of valuable consumer services.  For the reasons 

discussed herein, the Commission should grant the GroupMe Petition. 

Respectfully submitted, 

PORTFOLIO RECOVERY ASSOCIATES 

By:  /s/ Yaron Dori   

 Yaron Dori 
Michael Beder* 
1201 Pennsylvania Avenue, N.W. 
Washington, DC 20004 
202-662-6000 
ydori@cov.com 
mbeder@cov.com 

   
       Its attorneys 
August 30, 2012 

*Member of the Bar of Maryland; not admitted in the District of Columbia. Supervised by 
principals of the firm. 
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