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Sr. Director 

Legal, Government, and Regulatory Affairs 
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VL4 ELECTRONIC FILING 

Re: Notice of Oral Ex Parte Presentation- Supplemental 
Facilitating the Deployment ofText-to-911 and Other Next Generation 911 Applications, PS 
Docket No. 11-153; Framework for Next Generation 911 Deployment, PS Docket No. 10-
255 

Dear Ms. Dortch: 

On November 7, 2012, Tim Lorello, Kim Scovill, Don Mitchell, Robert Ehrlich, and Roderic 
Robinson of Telecommunication Systems ("TCS") met with Commission staff to discuss matters 
relating to the above-referenced proceedings. Commission staff in attendance were; David 
Turetsky, Patrick Donovan, Karen Peltz Strauss, Cheryl King, Rochelle Cohen, Aaron Garza, and 
Dana Zelman. 

In the process of discussing the above-referenced proceedings TCS responded to particular 
questions from the Commission. For continuity with its previous ex parte filing, this notice 
highlights those questions and provides the background regarding TCS' s responses. Both filings are 
being made in accordance with Section 1.1206 of the Commission's rules, 47 C.F.R. § 1.1206. 

1) Question: Estimate of when ATIS JSMS911 Standard for SMS to 9-1-1 will be finalized? 

Response: The JSMS911 Working Group has set a goal that the first edition of the standard is 
set to go to ballot within the group in January 2013 with a goal of publication later in Ql 2013. 

2) Question; What is the percentage ofPSAPs with Internet access? 

Response: Based on TCS's interviews with PSAP personnel at NENA and APCO meetings, 
and on general information and belief, TCS responded that the percentage was relatively high, 
but that internal PSAP restrictions, for security reasons, may limit access by individual PSAP 
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operators. However, TCS has not been able to provide verification of an exact percentage 
within the deadline for the filing of this ex parte notice. 

3) Question: During an emergency, disaster, or high call volume event, do long wait times or busy 
signals to voice callers result in SMS to 911 messages as a second contact method, in part, 
because SMS messages are likely to be received? 

Response: TCS believes that providing SMS-to-911 capabilities will have benefits that go 
beyond supporting the deaf/hard-of-hearing communities and handling somewhat infrequent 
emergency scenarios in which the caller is unable or unwilling to communicate via a voice call. 
In situations in which a high 9-1-1 call volume results in blocked calls to the PSAP or situations 
in which the wireless infrastructure capacity is impacted such that placing voice calls is difficult 
or impossible, SMS communications to a PSAP may provide the only reasonable 
communications method to emergency services. Because of the nature of the solution TCS 
provides, a single "text-taker" station could receive multiple SMS conversations. These "text­
taking" interfaces provide a PSAP "text-taker" the option of handling more than one emergency 
event by multi-tasking. Further, this would allow the PSAP to triage a larger number of 
inbound emergency scenarios and attempt to address the more urgent and life-threatening 
emergencies with greater priority. This changes the current "first-in, first-addressed" emergency 
management approach. PSAP policies may not allow current call takers to work more than one 
emergency event at a time. Thus, PSAP policies and "text-taking" training would need to be 
addressed, and the FCC should examine whether liability protections would need to be adjusted 
or enhanced to cover this new possibility. 

4) Question: Many "over the top" (OTT) messaging applications, while they do not "appear" to be 
text messaging, rely on underlying SMS technology to manage the messaging process. For 
example, the popular Apple iPhone has an Apple-specific messaging system. Do you know if 
such OTT systems rely on SMS to operate? 

Response: In general, it is TCS' s understanding that many OTT applications, while they 
communicate with other devices using the same application, do not disable the underlying SMS 
system on the device (if so equipped). For example, TCS cannot respond authoritatively for all 
versions of the Apple iPhone under all conditions or on all carriers, but initial reviews indicate 
that, in general, the iPhone currently uses SMS for text messaging management. However, this 
conclusion may not apply to Apple device-to-Apple device only messaging, should be 
confirmed with Apple, and may change in the future. 

The live demonstration ofTCS's beta SMS to 9-1-1 system included the current "bounce-back" 
message that senders would receive if the service was not available for any reason. The 
Commission suggested that the industry engage representatives of the deaf I hearing impaired 
community for refinement of that message. 
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This ex parte notification is being filed electronically with your office pursuant to Section 1.1206 of the 
Commission's Rules. Please feel free to contact the undersigned if you have any questions. 

Sincerely, 

LECOMMUNICATION SYSTEMS, INC. 
· m Robert Scovill 

cc: David Furth 
Patrick Donovan 
Karen Peltz Strauss 
Cheryl King 
Rochelle Cohen 
Aaron Garza 
Dana Zelman 
(via e-mail) 


