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REPLY COMMENTS OF COX COMMUNICATIONS 

 
Pursuant to the Wireline Competition Bureau’s October 23, 2012 Public Notice, 

Cox Communications, Inc., on behalf of itself and its telephone operating subsidiaries 

(collectively, “Cox”), submits the following reply to comments filed on GCI’s petition 

requesting clarification of the requirement that eligible telecommunications carriers 

(ETCs) recertify the eligibility of Lifeline subscribers on an annual basis. Cox supports 

interpreting the requirement to allow ETCs to re-certify once per calendar year.  As noted 

by several of the commenters and GCI, such an interpretation would allow ETCs to 

manage the administrative burdens of recertification by spreading them out over the 

entire calendar year.1  Commenters also argue persuasively that clarifying that “annual” 

can be interpreted to mean once per calendar year is reasonable and consistent with prior 

interpretations of the term.2 Further, allowing per-calendar year recertification would not 

negatively impact the Commission’s goal of eliminating waste, fraud and abuse.3 

                                                      
1 See USTA Comments, p. 3, NTCA Comments, p.2., AT&T Comments, pp. 2-3. 
2 See USTA, p. 3. 
3 See USTA Comments, p. 4., NTCA Comments, pp. 3-4. 
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As discussed in more detail below, Cox urges the Commission to work with 

USAC to revise Form 555, the annual recertification reporting form, to reflect the fact 

that after 2012 ETCs will be able to spread their recertification efforts out over the entire 

year.  The form, as approved for the first recertification effort in 2012 bases 

recertification activity on Lifeline subscribers as of June 1.  While that may have been 

appropriate for the first round of recertifications, which began at approximately mid-year, 

it is not appropriate for subsequent annual recertifications and should be changed.   

I. Recertification Once Per Calendar Year Should be Allowed 

No commenters oppose, and most support interpreting the annual recertification 

requirement set forth in Section 54.410(f) to allow ETCs to recertify each subscriber once 

per calendar year if they choose.  Cox agrees that “[i]n order to recertify their entire 

subscriber pools in a cost-effective way, ETCs need to spread out the work over the 

course of a year…”4.   During 2012, the Lifeline Reform Order required a compressed 

process of re-certification that had the effect of requiring ETCs to complete the process in 

less than six months.  ETCs were required to take a snapshot of their subscriber pool on 

June 1, 2012 (by using the May Form 497 report) and complete the entire recertification 

process for that group, including de-enrollment, by December 31, 2012.5  In order to 

complete the process to allow for completion of de-enrollment by December 31st, the last 

re-certification had to be initiated on November 1st.  ETCs with a large customer base 
                                                      

4 GCI Petition, pages 4-5. 
5 Lifeline and Link Up Reform and Modernization, Report and Order and Further 

Notice of Proposed Rulemaking, 27 FCC Rcd 6656 (2012), ¶ 130, Public Notice, 
“Wireline Competition Bureau Reminds Carriers that they Must Re-certify Eligibility of 
All Lifeline Subscribers by December 31, 2012, 27 FCC Rcd 12327 (2012) (“The re-
certification process is not considered “complete” until the ETC has de-enrolled all 
subscribers that failed to respond to a re-certification request or are no longer eligible, or 
where a database query by the ETC or state agency indicates the subscriber is no longer 
eligible and the subscriber has not provided a valid re-certification pursuant to section 
54.410(d).”). 
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therefore had to complete the work they normally would have spread over a year in five 

months.   

If the Commission were to interpret “annually” to require recertification within 

twelve months of the initial certification or last recertification, it would perpetuate the 

cycle of the compressed recertification timeline of  2012 into future years unless carriers 

chose to recertify some Lifeline customers long before the anniversary of their last 

certification.  For example, if a carrier who re-certified a Lifeline customer on August 1, 

2012 as part of its first wave of recertifications wished to spread the certifications more 

evenly throughout 2013, it would have to recertify the customer again in January.   

The flexibility of GCI’s requested once-per-calendar-year interpretation will 

allow ETCs of all sizes the opportunity to schedule recertification according to the size of 

their subscriber base and their resources.  ETCs could choose between completing all 

certifications at one time during each calendar year, doing them by month of enrollment, 

or actually recertifying based on individual enrollment dates.  A company operating in 

several states might elect different methods in different states. 

Cox agrees with commenters’ observations that permitting calendar year 

recertification will not increase the potential for waste, fraud and abuse.  The concern that 

a subscriber enrolled in January of one year, for example, theoretically could remain 

enrolled without re-certification until December of the following year does not represent 

a threat to the Commission’s overall objective of reducing waste, fraud and abuse for 

several reasons. As USTA correctly points out, an ETC that wishes to wait that long for 

recertification would have to push all recertifications to the same time period, “creating 

an immense administrative burden that no ETC would voluntarily assume.”  (USTA, p. 4) 
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Since the main benefit of the calendar year approach is to ease administrative burden by 

spreading recertification out over time, it is unlikely that ETCs would incur that sort of 

burden simply to prolong the period between recertification.  (NTCA, pp. 3-4)  Further, if 

the ETC spreads recertification out over the maximum period for one recertification cycle 

(to December of the following year in the example above), the next recertification would 

have to occur by December 31st of the following year, ensuring the extended 

recertification period would not be repeated.  Cox believes the record supports that a 

once-per-calendar year approach would not result in waste fraud and abuse or otherwise 

harm the Universal Service Fund. 

II. Annual Reporting Should Not be Based on a June 1st Snapshot 

As discussed above, in 2012 carriers had to recertify subscribers based on a 

snapshot of subscribers on June 1, 2012 and complete the recertification process by the 

end of the year.  To capture the results of this 2012 process, Form 555 was developed to 

base the reported activity on the June 1 snapshot of Lifeline subscribers using the May 

Form 497 report.    The circumstances surrounding recertification in 2013 and beyond 

will be different.  ETCs will be able to spread the recertifications over the entire year.  It 

is logical that in order to capture the recertification activity that occurs in 2013 and 

subsequent years, the snapshot of subscribers should be taken at the beginning of the 

year.  Therefore, Form 555 for 2013 should be based on a snapshot of subscribers as of 

January 1 using the December 2012 Form 497 report.  To the extent ETCs must recertify 

Lifeline subscribers in subsequent years, the same process should apply: the prior year’s 

December Form 497 report should be used to provide a snapshot of subscribers at the 

beginning of the year.   
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 Therefore, the Commission should work with USAC to revise Form 555 so that 

recertification reporting in 2013 and future years is based on a snapshot as of the 

beginning of the year instead of a snapshot as of June 1st. 

III. Conclusion 

For the foregoing reasons, Cox urges the Commission to adopt CGI’s proposed 

interpretation of annual recertification pursuant to 47 C.F.R. 54.410(f) and revise Form 

555 consistent with these comments.   

      Respectfully submitted, 

      Cox Communications, Inc. 

      _____/s/____________________                     
 By: Joiava Philpott 
  Vice President, Regulatory Affairs 
  1400 Lake Hearn Drive, N.E. 
  Atlanta, Georgia 30319 
 
December 10, 2012 
       
 

 


