
Federal Communications Commission 
Washington, D.C. 20554 

Mr. Mark E. Crosby 
President/CEO 
Enterprise Wireless Alliance 
Suite 630, 8484 Westpark Drive 
McLean, VA 22102 

August 9, 2013 

Re: Regulatory Obligations of Private Mobile Service Providers 
CC Dkt. 96-115, WT Dkt. No. 96-198, CG Dkt. Nos. 10-145, and 10-213 

Dear Mr. Crosby: 

This correspondence addresses your letter dated March 15, 2013, directed to the Commission's 
General Counsel on behalf of the Enterprise Wireless Alliance (EWA). 

According to your letter, EW A's members include several hundred Part 90 licensees that provide, 
on a for-profit basis, private mobile service to business enterprise and public safety entities, and whose 
systems are not interconnected with the public switched network. You state that such non-interconnected 
service qualifies as private mobile service (PMS) under Section 332 of the Communications Act, 47 
U.S.C. §332, and, accordingly, that a provider of such non-interconnected PMS cannot be "treated as a 
common carrier" and cannot be made subject to the requirements applicable to telecommunications 
service providers. 

Your letter states that "EW A intends to advise its members that if they are providing non­
interconnected PMS, the Communications Act prohibits their regulation as common carriers and, 
therefore, as providers of telecommunications service, which the FCC has stated is common carriage." 
Your letter does not, however, request any specific relief or other action from the Commission; nor does it 
identify any particular controversy. 

We note that EW A sent a similar letter to the Office of General Counsel in 2011, asking whether 
wireless carriers that provide certain non-interconnected wireless communication capabilities to business 
enterprise and public safety entities must file annual Customer Proprietary Network Information (CPNI) 
certifications. The General Counsel responded that your members' obligation to comply with Section 222 
of the Act, 47 U.S.C. §222, and our CPNl rules turns on a case-by case assessment of whether they are 
"telecommunications carriers." The same appears to be true in the instant case regarding compliance with 
common carrier regulation generally. 

Accordingly, in the absence of more specific information about the Part 90 licensees identified in 
your March 15, 2013 letter, the particular services they provide, enumeration of all the regulatory 
obligations you may have in mind, and more specific circumstances that present concrete issues that need 
to be resolved, we regret that we are not in a position to comment on the views expressed in your letter. 
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