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Federal Communications Commission 

Washington, D.C. 20554 

Mr. Michael J. Hart 
Alpental Technologies, Inc. 
10203 NE 1561h Pl., 
Bothell, W A 98011 

Dear Mr. Hart: 

October 30, 2013 

ACCEPTED/FILED 

NOV - 1 201l 

Federal Communications CommisSIOn 
Office of the Secretary 

This is in response to your letter of September 10, 2013 in which you request a clarification of the rule in 
Section15.255 that was adopted by the Commission in ET Docket No. 07-113 on August 9, 2013 for 
unlicensed devices operating in the 57~64 GHz (60 GHz) frequency band. You specifically request that 
we clarify that Section 15 .255(b )( 1) should be read such that products other than fixed field disturbance 
sensors, operating in this band and located outdoors, may choose to comply with either Section 
15.255(b)(1){i) or Section 15.255(b)(l)(ii). 

Section 15.255(b), adopted on August 9, 2013 in the above proceeding, states in relevant part: 

(b) Within the 57-64 GHz band, emission levels shall not exceed the following equivalent isotrop.ically 
radiated power (EIRP): 

"( 1) Products other than fixed field disturbance sensors shall comply with one of the follov.'ing 
emission limits, as measured during the transmit interval: 

(i) Except as indicated in paragraph (ii) below, the average power of any emission shall not 
exceed 40 dBm and the peak power of any emission shall not exceed 43 dBm. 

(ii) For transmitters located outdoors, the average power of any emission shall not exceed 82 dBm 
minus 2 dB for every dB that the antenna gain is less than 51 dBi. The peak power of any emission shall 
not exceed 85 dBm minus 2 dB for every dB that the antenna gain is less tha.n 51 dBi..." 

Your letter states that this rule language could be misinterpreted in a particular scenario when a device 
that can operate both indoors and outdoors uses a low-gain antenna (e.g. 20 dBi) and that this incorrect 
interpretation would result in a significant EIRP penalty when a device is located outdoors relative to that 
allowed under the originalmles for Part 15.255(b). 

We first note that your interpretation of the text of the mles is consistent with the plain language of the 
rule, as it states in the introductory text of subsection (b)(l), as reproduced above, "products other 
than ... shall comply with one of the following ... " options, i.e., either subparagraph(i) or (ii). Therefore, 
an outdoor 60-GHz device with a low-gain antenna could choose to meet the emission limit in either 
subparagraph, whichever is higher, as long as other conditions are met. In this example, the device 
would be acceptable if it meets the 40 dBm EIRP (average)/43 dBm EIRP (peak) limit in 
subparagraph (i). There is nothing in the mle to suggest that subparagraph (ii) should be read out of the 
full context of its relationship to the rest of subsection (b). 

Moreover, the Commission's intention in adopting the rule is clear. The Commission adopted the Notice 
of Proposed Rulemaking (NPRM) in this proceeding in response to a petition from the Wireless 
Communications Association (WCA). To encourage broader deployment of point-to-point digital systems 
in the 60 GHz band without increasing the potential for harmful interference, the Commission proposed, 



inter alia, to increase the emission limit from the existing 40 dBm EIRP to 82 dBm EIRP for 60-GHz 
devices using an antenna with gain greater than 51 dBi. The Report and Order (Order) in this 
proceeding adopted this proposal and specifically stated in paragraph 8 "for 60-GHz devices located 
outdoors, we increase the average equivalent isotropically radiated power (EIRP) limit from 40 dBm to 
82 dBm minus 2 dB for every dB that the antenna gain is below 51 dBi, and peak EIRP emission limit 
from 43 dBm to 85 dBm minus 2 dB for every dB that the antenna gain is below 51 dBi [emphasis 
added]." Elsewhere in paragraph 24, the Order also confirms that "consistent with our proposals in the 
NPRM, we are modifying the rules to adopt an average EIRP limit of 82 dBm and a peak EIRP limit of 
85 dBm, in each case minus 2 dB for every dB that the antenna gain is below 51 dBi, for 60-GHz devices 
using very high gain antennas that are located outdoors," and emphasizes that "this increase in emission 
limits for antennas located outdoors will facilitate the use of longer range 60-GHz devices in wireless 
applications [emphasis added]." 

Throughout this proceeding, and supported by the record, the Commission's intent has been to allow 
higher average and peak power of 60-GHz devices operating outdoors in order to encourage broader 
deployment of point-to-point digital systems in the 60 GHz band, not to lower the existing emission limit 
applicable to both indoor and outdoor 60-GHz devices (i.e., 40 dBm EIRP (average)/43 dBm EIRP 
(peak)) that it adopted in 1995. Further, the Commission spoke at length on the necessity of higher 
power for 60-GHz outdoor devices due to the oxygen and water vapor absorption and scattering 
phenomena that occur at 60 GHz. Order at paragraphs 25 and 40. It is therefore clear that the rules in 
Section 15.255(b)(l) provide 2 options for outdoor 60-GHz devices to comply with the EIRP power 
limits stated therein. The first option, provided in subparagraph (i), specifies an emission limit of 
40 dBm EIRP (average)/43 dBm EIRP (peak); it can be used for both outdoor and indoor 60-GHz 
devices. The second option, provided in subparagraph (ii), applies specifically to outdoor devices with 
very high-gain antennas that would exceed the emission limit in subparagraph (i); these devices may 
comply with the higher limit provided in subparagraph (ii), but must reduce their power from the 
maximum 82 dBm EIRP (average)/85 dBm EIRP (peak) by 2 dB for each dB that the antenna gain 
exceeds 51 dBi. 

I trust that the above is responsive to your inquiry. Please let me know if I can be of further assistance. 

Sincerely, 

~-C?~ 
Julius P. Knapp 
Chief, 
Office of Engineering and Technology 
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